jedno zdanie

Temat przeniesiony do archwium.
31-58 z 58
| następna
'Nikt jak Jezus' to nie jest zdanie. Brakuje orzeczenia.
Nie zdanie 100% poprawnie . uwierz
A gdzie jest orzeczenie?
The preposition like

Use like as a preposition (followed by a pronoun or noun phrase)
Preposition like + pronoun , noun phrase

wg: An A-Z of English Grammar 'n' usage - Geoffrey Leech , Longman
w Piśmie Świętym występuje pare razy to zdanie, a nie powiesz mi że jest napisane z błedami. ale warte myślenia..
>w Piśmie Świętym występuje pare razy to zdanie, a nie powiesz mi że jest napisane z błedami. ale warte myślenia..

Uwierz mi przeczytalem Biblie kilkanascie razy i nie ma tam takiego zdania.... Swoja droga zdanie jest ok, jesli chodzi o uzycie go jako tytulu piosenki, czy artykulu, badz opisu na GG, w takich przypadkach stosuje sie troche inne zasady i orzeczenie jak domagaja sie niektozy nie jest potrzebne. W polskim to sie chyba nazywa rownowaznik zdania....
>dobre, bez urazy mogę się pochwalić iż jestem studentem filologi:)

(There's) nobody like Jesus. znaczy, ze nie ma Jezusa.

a ty raczej chciales przekazac, ze nie jestes taki jak Jezus:

(I'm) nothing like Jesus.

zdecyduj sie, co chcesz przekazac! Albo lepiej nie uzywaj 'sacred names at all'!
Raczej chcial powiedziec: nobody is like Jesus
no to jako student anglistyki powinien wiedziec, jak to sie robi, nie?
> (There's) nobody like Jesus. znaczy, ze nie ma Jezusa

Oh really? A nie znaczy tez , nie na nikogo takiego jak Jezus? w znaczeniu nikt nie jest taki jak jezus?

Jak mowisz: there is no one like you? to chcesz powidziedz, ze tej osoby nie ma>
tez moze byc
To tak jak w polskim, zdanie "Nie ma nikogo takiego jak Jezus" moze byc dwuznaczne....
Swoja droga wystarczyloby dopisac "s" po apostrofie i nie bylo by dyskusji... ;-)
>dobre, bez urazy mogę się pochwalić iż jestem studentem filologi:)

A ja nie moge... ;-( Nie mam nawet FCE
poczekaj niech tylko wrócę do domu udowodnię Ci to ze jest w Piśmie Świętym, nie napisałem tego zdania żeby się z Wami kłócić, ale prawda jest taka, iż zdanie jest poprawne, i nie potrzebuje niczego.

Tylko czasmi czy nie lepiej zrobić coś, co wywoła większe poruszenie na tym forum? zastanówcie się....czy należy kłaść kłody tam gdzie nie trzeba? to czy jestem studentem filologii a to czy nie masz FCE to nie jest ważne...
....dla mnie ważnym celem tutaj było pomóc osobom, którzy tego potrzebują, a nie rozwodzić się nad czymś , co póżniej powoduje kłótnie i spory, pozdrawiam
Ze mna sie nie musisz klucic, przeciez to ja cie poparlem, pokazalem tylko, ze wyrazenie to rownowaznik zdania i moze byc uzyty w okreslonych kontekstach. Poprawne ZDANIE byloby jak powiedziano juz There is...badz z "is" po nobody, mozna uzyc apostrofu i s....

A jak znajdziesz w Biblii to zdanie w takiej formie jak napisales to ci postawie butelke piwa i wysle do Polski, badz gdziekolwiek mieszkasz.... ;-)
ja nie chcę się z nikim kłócić :) nie poto jestem tutaj:) dzięki za wsparcie :)
>....dla mnie ważnym celem tutaj było pomóc osobom, którzy tego
>potrzebują, a nie rozwodzić się nad czymś , co póżniej powoduje
>kłótnie i spory, pozdrawiam

Nie denerwuj się. Oni już tak mają. Muszą dyskutować. Trochę się zacietrzewiają, wyzłoszczą, ale zwykle rozchodzą pokojowo. Ja lubię czytać takie posty - każą ci myśleć i szukać na własną rękę odpowiedzi na to kto ma rację. Zawsze zostanie ci coś w głowie po takiej lekturze.
>ja nie chcę się z nikim kłócić :) nie poto jestem tutaj:) dzięki za
>wsparcie :)

Pisaliśmy jednocześnie. Wyszło na to, że miałam rację.
W kwestii Biblii, sa oczywiscie teksty typu: "O Lord, there is no one like you" 1 Chronicles 17:20 i inne, ale po pierwsze dotycza one Boga, a po drugie uzywaja POPRAWNEJ formy zdania...
To_ja Dzięki za pocieszenie :)
Lukciu-
opowiem Ci ciekawa historie:
To forum istnieje juz pare dobrych lat. Sa ludzie, tacy jak Ty, ktorzy 'wpadaja' tutaj, bo gdzies znalezli link fdo tej strony i chca tez pomagac innym. To jest bardzo szlachetne.
Tylko, trzeba tez pamietac, ze nie wszyscy zawsze beda sie godzili. Na forum mielismy argumenty (nawet o przecinkach,) ktore sie toczyly dniami, jak i tez o innych sprawach, ktore dla nie wtoczonych w temat wygladaly by banalne. Nobody's perfect - zawsze mozna sie pomyslic (ba, nawet ja sie niekiedy myle). Ale jak ktos napisal cos blednie, czy nawet bez sensu, to mozna powiedziec 'przepraszam, albo sorki, sorry itp' - i nic - idziemy dalej.
Przeciez na forum tez chodzi o to, by wszyscy inni sie uczyli.
artur-
>>>pochwalić iż jestem studentem filologi:)
....A ja nie moge...Nie mam nawet FCE
Czy masz FCE, CPE itd...jest tutaj bez znaczenia. Najwazniejsze jest to, ze uczysz sie i pomagasz innym.
(Oczywiscie jak cos blednie napiszesz, ...to chyba wiesz co tutaj sie robi)
Terri
czy mam was przeprosić? jeśli tak to to zrobię, nie chcę by ktoś był urażony z mego powodu, i jeśli coś powiedziałem nie tak lub coś zrobułem PRZEPRASZAM
Lukciu-
Nie, nie o to mi chodzilo. Na forum to jestesmy jak rodzina. Mozemy sie wzajemnie klocic, ale zawsze, tak jak w rodzinie bedziemy sie wspierac. Pomysl tylko, ze narazie jestes studentem, i jeszcze naprawde jestes za mlody, zeby sie obrazac, ze ktos tam, cos tam, jakos tam powiedzial.(i to czy mial racje czy nie).
Jak pobedziesz z nami tak na dluzsza mete, to zobaczysz, ze tutaj nie chodzi o 'klotnie' tylko o 'wymienieniu rozmaitych pogladow na sprawy'.
Nie terri, ja sie nie przejmuje, zawsze cenilem przede wszystkim praktyczna znajomosc dowolnego "fachu", i w to wkladam caly wysilek obecnie, a co do certyfikatow to pewnie podejde do zdawania w najblizszej przyszlosci, bo bede chcial miec jakies potwierdzenie znajomosci jezyka dla tych, ktorzy beda moimi uczniami... takie mam plany na przyszlosc jak wroce do Polski...
ja się nie obraziłem , ani nie obrażam , jestem dość spokojnym człowiekiem,
z tego co pamiętam to 4 rok już siedzę tutaj na tym forum, tylko nie często poprawialem , a teraz mam więcej czasu i stały dostęp do internetu :)

a tak jak kolega Artur mówił nie ważny jest papier, znam to z innego fachu, ale najważniejsze jest to że są tacy ludzie jak wy i chcą pomagać innym za free, znam kilka osób co by nie zrobiło nic bez money .
>>>>znam kilka osób co by nie zrobiło NIC bez money
Tak, ja tez takie znam. Ale tylko pomyslmy jakie 'puste' ich zycie musi tak naprawde byc..
Temat przeniesiony do archwium.
31-58 z 58
| następna

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie