pocztówka

Temat przeniesiony do archwium.
Dear Kate,
I`m in Madryt on Spanish course. I decided on it because I heard that it`s fanstastic adventure. I really like my native speaker- Pablo He`s lovely.
I`m going to come back on friday. I had a plane at 7:00 so I`ll call you about 14:00.

Kiss,
XYZ

jest to zadanie z testu maturalnego, ma w nim byc zawarte gdzie jestem, dlaczego sie zdecydowalam na ten kurs hiszpanskiego, co mi sie najbardziej podoba i kiedy i jak wracam.
jets to pocztowka wiec chyba powinno być krótko i na temat.
1...Madrid LEARNING SPANISH.
2...decided TO ATTEND THE COURSE, because...
3...A fantastic...
4. I'M COMING back – masz samolot o 7. Going to – jeśli jeszcze do końca nie załatwione.
5..about 2 pm ( nie ma czternastej czy piętnastej)
Raczej :KISSES (całusy, ucałowania)
>5..about 2 pm ( nie ma czternastej czy piętnastej)

jest.
Jak podają godzinę, n.p. w radiu: It's fourtin HOURS.
fourteen - to z pośpiechu.
mysle, ze lepiej i wyrazniej jest mowic 2p.m.,3p.m. itp - bo niektorzy Anglicy maja problemy z rozpoznaniem 1300, 1400, 1500 hrs. Grono ich jeszcze wszystko liczy w 'feet' i 'yards' jak i w 'miles' a Ty oczekujesz, zeby sie zaczynali przyzwyczajac do 1300, 1400, 1500.
12 godzinny zegar jest najbardziej popularny, nie przecze, ale ja tylko zaprzeczylem, ze "NIE MA CZTERNASTEJ CZY PIETNASTEJ". W oficjalnych rozkladach np pociagow TYLKO taka forma jest uzywana, a czesto i na codzien jesli ktos uzywa zegarkow elektronicznych podaje czas w taki sposob....
Tyle, że monis nie podaje rozkładu jazdy, tylko mówi o której przylatuje. I jeśli napisze że o 14.00, to niezależnie od tego jak niektórzy w Angli mówią, nauczyciel(ka) jej to poprawi i może jeszcze doda wykrzyknik.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie