Przeglądam tą gramatyke, ale i tak dalej kiepsko mi idzie... Proszę o sprawdzenie tych dialogów, na pewno będzie wiele błędów i w związku z tym kiedy poprawicie wytłumaczcie dlaczego tak jest... Bo co mi ze sprawdzenia jak dalej będę błędy robiła... Musze zrozumieć... Może znacie jakąś dobrą książke do nauki gramatyki? Tak żeby było przystępnie wytłumaczone
1.You: I must buy a gift for my boy on him birthday. Do you think what would like he got from me? ( Muszę kupić prezent dla mojego chłopaka na urodziny. Jak myślisz co chciałby dostać ode mnie? )
My father: I think so, he would like to get something what will need him. He likes play football so you will buy a new football him. ( Myśle, że chciałby dostać cos co będzie mu potrzebne. Lubi grać w piłke więc kup mu nową piłkę)
2. You: Hello. I' sorry I am ringing so late, but I have an important problem.
I missed last bus to home. What should I do now?( Przepraszam, że dzownie tak późno, ale mam ważny problem. Spóźniłam się na ostatni autobus do domu. Co powinnam teraz zrobić?
My sister: Hello. You are asking somebody, where is the nearest taxi rank and come back to home. Zapytaj kogoś gdzie jest najbliższy postój taksówek i wróć do domu
3. You: Good morning misstres. I have a problem. In two hours guests will come to me. I don't have much time enough to prepare the dinner. Could you give me some advice? ( witam panią, mam problem. Za dwie godziny przyjdą do mnie goście. Nie miałem wystarczająco dużo czasu aby przygotować obiad. Co możesz mi poradzić?
My neighbour: Good morning. I cooked quite a few the dinner so I can share it with you. If you won't , could phone to a restaurant and ?order? a dinner takeaways from a restaurant ( Ugotowałam dość dużo obiadu więc mogę podzielić się z Tobą. Jeśli nie chcesz możesz zadzwonić do restauracji i zamówić obiad na wynos)
4.You: Excuse me, could you recommend a cheap and fast service restauration? I sam very hungry. ( przepraszam czy możesz mi polecić jakaś tanią i szybką restauracje
A passer-by: Yes, of course. The restaurant Mark's is the nearest and there are cheap and delicious meals. It doesn't usually crowded so you wil get fast meal. ( jest nabliżej i tam są tanie i smaczne posiłki. Zwykle nie jest zatłoczona więc powinienes dostać szybko jedzenie.) A jak powiedzieć: Sam tam często jadam?
5.You: Hi, Mum. Reksio has stomach problems and I must walk with him every two hours. I don' t know what's wrong with him. Do you have any idea what I could do?( reksio ma problemy żołądkowe i muszę z nim wychodzić co dwie godziny. Nie wiem co mu dolega. Masz jakis pomysł... ?
My mum: Hi, Tom. If I were you, I'd go to a vet with him. The vet must examine him and make a diagnosis. Gdybym była toba, poszłabym do weterynarza z nim. weterynarz musi go przebadać i postawić diagnoze.
heh, wydaję mi się że mnóstwo tych błedów