Ktoś mi przetłumaczy? proszę

Temat przeniesiony do archwium.
Witam dostałem maila po angielsku i chcialbym go ze tak powiem rozszyfrować:) Dostałem długi tekst, troche przetłumaczyłem ale z niektorymi zwrotami nie umiem sobie poradzić, prosze o Wasza szybka pomoc.Oto urywki do przetłumaczenia:

Thanks for the Urgent And Kind Response ...

With which after making payments to the
bank , They will contact you via Email on My Payments Approval, so as
soon as you have been contacted the bank you have to Go by all the Policy
Layed down to you By BANK TRANSFER so that you have Have your Money
Dispatched to your bank account.....

Lest i forget The Money will be
Delivered to your bank Account.
Lastly This is my fiancee shipping Address In whcih your Are Suppose to
ship To.

I am hereby Waiting for your Urgent Response so that i can make the
payment soonest. so i wait for you order so that i can make the payment

Z gory dziekuje za szybkie przetlumaczenie tych urywkow i pozdrawiam!
Czy to email od dobrego znajomego? Czy może z Nigerii? Jeśli nie od znajomego (i nie mam tu na myśli znajomych internetowych), to chcą od ciebie wyłudzić pieniądze.
ktos wczoraj na forum mial identyczny email - uwierz me, ze to jest spam - skasuj ten email, nigdy nie odpowiadaj i dziekuj dobrym duszom tutaj na forum, ze ciebie zbawili od najwiekszego skamu swiata.
Skąd wiedziałaś że z Nigerii? Dzieki za ostrzezenie ale chcialbym jednak znac przynajmniej w przyblizeniu tekst w pol. v. jezykowej. Chcialbym sie na przyszłosc ustrzec przed takimi przypadkami. pozdrawiam i dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi
Przepraszam ze tak post pod postem ale TERRI moglbys/moglabys podac linka to tego podobnego wczorajszego tematu?
Dostaję takich kilkanaście dziennie. W ten sposób wygrałam już kilkadziesiąt milionów dolarów. He he.

Albo odziedziczyłam. Jest taki jeden scam, w którym piszą do ciebie po nazwisku. Pytają się czy ty to ty, zadają różne pytania tak abyś się im dokładnie zidentyfikował. Piszą, że jeśli ty to naprawdę ta osoba, o której oni myślą (przedstawiają się jako prawnicy/adwokaci - bardzo profesjonalnie to wszystko wygląda i brzmi), to odziedziczyłeś bardzo dużo pieniedzy, bo ktoś tam spokrewniony z tobą nie miał nikogo na tym świecie oprócz ciebie. I chcą kontakt do ciebie, nr konta itd.

>Chcialbym sie na przyszłosc ustrzec przed takimi przypadkami.

Bardzo proste: nie otwieraj emaili od nieznajomych. Od razu wrzucaj do kosza.
Tylko ze ja mu odpisalem:/ Podalem dane, numer konta, koles mowil ze wplaci kase. Zle cos zrobilem? Jakie moga byc tego konsekwencje?
Przepraszam za offtopic
Eva mozesz podac swoje gg albo jakis kontakt zeby offtopa nie robic?
Terri dzieki za linka
Tylko tak mniej wiecej -
Dziekujemy za szybka i mila odpowiedz
(cos tu brakuje)ale 'oni'(niewiem dokladnie kto) zkontaktuja sie z toba via email, jak juz dostana mojego potwierdzenia, w momencie kontaktu musisz sie dostosowac do wszystkich polecen ktore beda tam napisane, zeby otrzymac pieniadze w swoim koncie bankowym.
Aha, zebym nie zapomnial, te pieniadze beda dostarczone na twoje konto.
Tutaj jest adres mojej narzeczonej do ktorej masz odeslac (cos tam)
Oczekuje twojej odpowiedzi, zebym mogl wyslac ci te pieniadze, czekam na twoje instrukcje zebym to mogl zrobic.
Po pierwsze, jak to pochodzi z Nigerii,i oni uzywaja jez. ang, ktory nawet niekiedy nie daje sensu, to nic dobrego z tego nie bedzie. Szlyszalam, o gosciu w UK (blizko mnie) ktory pojechal do Nigerii po te pieniadze, i wtedy zostal zatrzymany przez takich az za dobrych ludzi, ktorzy jego nie chcieli wypuscic z tego raju. Kazali mu dzwonic do zony (oni wszyscy umia ang) i domagali sie pieniedzy za wyzwolenie, i co ciekawego, ze tylko dlatego, ze zdazyl pare slow po polsku powiedziec i zona zaczela dzialac z tej strony, dalo sie jego z tego raju wyzwolic.
rafec -
gdzie byl rozum jak to rozdawali- przeczytaj moj post - idz do banku i natychmiast zablokuj konto - bo jak nie, to wszystkie pieniadze ci znikna (jak juz oczywisacie nie zniknely).
ja ci nizej przetlumaczylam tak mniej wiecej co oni napisali.
Prosze uwazac na siebie - ci ludzie nie sa grzeczni!!!
No ale w jaki sposob? Przeciez to tylko numer konta na ktory mozna wplacic pieniadze a nie wyplacic. Podasz swoj numer gg? pogadamy na gg i nie bedziemy robic offtopa? Dzieki z gory
>>Eva mozesz podac swoje gg albo jakis kontakt zeby offtopa nie robic?

Ja nie przepadam za ludźmi i gg nie używam. Na majle raczej też nie odpisuję.
Tak jak radzi terri, idź do banku w poniedziałek albo nawet dziś zadzwoń - może Twój bank ma czynną jakąś linię telefoniczną 24 godziny 7 dni w tygodniu? Powiedz, że zostałeś ofiarą przestępstwa internetowego i domagaj się, aby Ci zablokowali konto. Najlepiej zamknąć to konto całkiem i założyć nowe, z innym numerem. Jeśli zwykły urzędnik będzie Cię zbywał, nalegaj na rozmowę z przełożonym/menedżerem.

**I niech Ci wydadzą pisemne potwierdzenie, że konto zostało zablokowane.** Z doświadczenia w różnych krajach - bankom nie ufam.
albo napisz do mnie prosze 7143659
Nie wiem w jaki sposób, ale lepiej dmuchać na zimne.
rafec-
zrozum co sie tutaj stalo - zostales ofiara przestepstwa - nie pytaj nic, tylko zrob to o co Cie prosimy. Pozamykaj wszystkie konta (nic mi nie mow ze to tylko na wplaty-posluchaj nas) Nie odpisuj do tych ludzi. Kasuj wszystkie emaile - tez niewiadomo czy juz w twojej kompie nie ma wirusa.
To jest tez ostrzezenie dla innych, bo widac, ze teraz zaczynaja dzialac na Polske. (Rosyjska Mafia sie od nich uczy - cos ci to mowi).
Ok dzieki wielkie dzieki za pomoc, konta narazie nie zamykam(za duzo biurokracji) ale wyciagne na poczatek wszystkie pieniadze. Wszystkie maile usuwam i nie odpisuje. Dzieki ludzie ze na Was trafilem, pozdrawiam
Tutaj jest trochę informacji po polsku:

http://nospam-pl.net/4-1-9.php
Znalazlam cos wiecej - nazywaja te scamy '419 scam' a dla ciekawych to prosze poczytac www.whatsthebloodypoint.com/victim.htm
tam pisze ile ludzi stracilo swoje pieniadze, ile zginelo i ile kochanych kolegow z Nigerii zostalo zatrzymanych.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę