kategoria: Nauka języka angielskiego / forum: Pomoc językowa
To_ja
17 kwi 2005
Nie smiac sie, dopiero zaczynam i prosze dobra duszyczke o prztlumaczenie: " What season are we in now". I moje drugie pytanie: "What's the newest thing you're wearing?" - nie uzywamy "which", czy tez mozemy to wstawic?
Zdanie pierwsze potwierdza moje przypuszczenia, natomiast co do drugiego to bym dyskutowal ( jesli ktos na moim poziomie znajomosci jezyka moze dyskutowac). "That" bym nie wstawiala. Jesli juz cos to tylko "which". Mnie chodzi o to czy "which" mozna wstawic, czy nie wolno.Bo samo zdanie takie jak jest :"What's the newest thing you're wearing" - jest poprawne.
[konto usunięte]
17 kwi 2005
Wiesz, mi się wydaje, że może być to i to, ale that jest częsciej używane niż which.
Which is the newest thing... uzylbym wtedy, gdybys pokazał mi kilka rzeczy i to pytanie znaczyłoby "Która z tych rzeczy, które widzę, jest najnowsza"
To_ja
17 kwi 2005
Dzieki wam dobre duszyczki, mam rozjasnione. I badzcie pewni, ze jeszcze nie raz sie odezwe. No chyba, ze mi zabraknie samozaparcia ( ucze sie sama, a moj charakter nie nalezy do najmocniejszych).
kategoria: Nauka języka angielskiego / forum: Pomoc językowa