Zaimki wskazujące: this, that, these, those

Temat przeniesiony do archwium.
Wskazują na konkretną rzecz lub osobę, do której odnosi się mówca i które są w ten sposób wyodrębnione z pośród innych.

Zaimki wskazujące:
this - l. pojedyncza, używamy, gdy wskazujemy osobę lub rzecz, która znajduje się blisko nas - w czasie bądź w przestrzeni.
that - l. pojedyncza, używamy, gdy wskazujemy osobę lub rzecz, która znajduje się daleko - w czasie bądź w przestrzeni.
these - l. mnoga, używamy, gdy wskazujemy osoby lub rzeczy, która znajduje się blisko nas - w czasie bądź w przestrzeni.
those - l. mnoga, używamy, gdy wskazujemy osoby lub rzeczy, która znajduje się daleko - w czasie bądź w przestrzeni.

Q1: Jak rozstrzygnąć, czy coś jest blisko czy też daleko?
A1: Nie ma takiej zasady. Ale w zdaniu pojawiają się pewne określenia, które sugerują, że coś jest blisko albo daleko:
Here you are. - Proszę. (wręczając coś komuś) -> blisko
Here. - Tutaj. -> blisko
now - teraz -> blisko

There - Tam -> daleko
Over there. - Tam. (dalej niż there) -> daleko
behind you - za tobą -> daleko
opposite - na przeciwko -> daleko
then - wtedy -> daleko

Q2: Szukając informacji na temat zaimków wskazujących trafiłem też na poniższe wypowiedzi. Czy podane w nich informacje są prawdziwe?
"...wytłumacz mi proszę dlaczego Anglicy mówią wskazując na rzeczy prawie zawsze that nawet jak dotykaja prawie palcem przedmiotu przed ich nosem."
"juz tlumacze wiec gdy mam cos w reku oznacze ze jest (blisko) a jak stoi obok nas mowimy ze jest (daleko)"

Q3: Jak należy poprawnie odpowiadać na pytania, w których użyto zaimka wskazującego? Czy w odpowiedzi można użyć zaimka wskazującego czy też należy użyć it/they, a może obie formy udzielenia odpowiedzi są poprawne?

Zależy mi na uzyskaniu odpowiedzi na Q2 i Q3 oraz na potwierdzeniu czy odpowiedź na Q1 jest poprawna.
Z góry dziękuję za pomoc.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie