Problem z HAVE

Temat przeniesiony do archwium.
Wiem że Have oznacza mieć i to jest oczywiste
Można też powiedzieć I HAVE ate brekfast from 15 min

Ale np takie zdanie :
He has gone fishing.
Skąd to HAVE/HAS ?
Cytat: onnn888

Ale np takie zdanie :
He has gone fishing.
Skąd to HAVE/HAS ?

a znacz taki czas jak present perfect? to w nim uzywamy form has/have + imieslow bierny danego czasownika - w takim wypadku have nic nie znaczy, jest tylko uzywane dla sygnalizacji tego czasu
edytowany przez engee30: 28 lut 2011

Nie, tak nie można powiedzieć. Co to miało własciwie znaczyć?
edytowany przez eva74: 28 lut 2011
Wlasciwie to wszystko MOZNA powiedziec, ale czy to jest poprawne, to jest calkowicie inna kwestia.
Cytat: engee30

Ale np takie zdanie :
He has gone fishing.
Skąd to HAVE/HAS ?

a znacz taki czas jak present perfect? to w nim uzywamy form has/have + imieslow bierny danego czasownika - w takim wypadku have nic nie znaczy, jest tylko uzywane dla sygnalizacji tego czasu

Wiem co znaczy ten czas ...
Ale nie oznacza on tego że coś robie od jakiegoś czasu ? Gdzie tu nie jest powiedziane od jakiego tak samo jak w przypadku "It has started raining."

Gdzieś też czytałem że w tym czasie For znaczy coś innego więc co słówko dla

Niech ktoś mi to objaśni ;)

Z góry dziękuje.
Wiem co znaczy ten czas ...
Ale nie oznacza on tego że coś robie od jakiegoś czasu ? Gdzie tu nie jest powiedziane od jakiego tak samo jak w przypadku "It has started raining."

Gdzieś też czytałem że w tym czasie For znaczy coś innego więc co słówko dla

Niech ktoś mi to objaśni ;)

Z góry dziękuje.

czas perfect nie musi byc tylko uzywany do tego, aby podkreslic, ze cos trwa od jakigos czasu - mozna rownie dobrze uzywac go do sytuacji z przeszlosci, do sytuacji majacych charakter dowiadczenia:

I have been to Canada.
We have eaten octopus before.

Twoje zdanie z jedzeniem sniadania jest niedobre, mozna by rzec niesmaczne ;) Powinno byc z uzyciem for (ktore nie zawsze znaczy dla czy przez) i przy uzyciu innego czasu - present perfect continuous:
I have already eaten breakfast. = Juz zjadlem sniadanie.
I have been eating breakfast for 15 minutes. = Jem juz sniadanie od 15 minut.
I HAVE BEEN / I HAVE ... Z tego co wiem to są dwa różne czasy i jeśli już sobie poczytałem nieco i wiem co ten drugi znaczy to jednego nie rozumiem .... Oba te czasy z tego co czytam w definicji oznaczają coś co sie zaczęło w przeszłości a jego skutki są odczuwalne do tej pory tylko kiedy którego używać ?
Co do śniadania to powinno być III forma a nie druga co nie ? I Have eaten brekfast for 15 min mam nadzieje że tak też dobrze :p
Dzięki za rady
I HAVE BEEN / I HAVE ... Z tego co wiem to są dwa różne czasy i jeśli już sobie poczytałem nieco i wiem co ten drugi znaczy to jednego nie rozumiem .... Oba te czasy z tego co czytam w definicji oznaczają coś co sie zaczęło w przeszłości a jego skutki są odczuwalne do tej pory tylko kiedy którego używać ?
Co do śniadania to powinno być III forma a nie druga co nie ? I Have eaten brekfast for 15 min mam nadzieje że tak też dobrze :p
Dzięki za rady

uzywasz have been + v-ing, kiedy podkreslasz czynnosc lub trwanie jakiejs sytuacji (do chwili obecnej)
uzywasz have + III forma, kiedy opisujesz stany (sytuacje nie majace charakteru czynnosci), i czynnosci, ktorych skutki sa odbierane obecnie

problem faktycznie moze sie ujawnic, kiedy mamy do czynienia z czasownikami, ktore moga wystepowac zarowno z czasem perfect simple jak i perfect continuous; chociazby to z tym sniadaniem - w takich sytuacjach gramatycznie jest wszystko okay przy uzyciu obu czasow, ale w normalnych codziennych okolicznosciach uzywasz formy perfect continuous, aby opisywac trwanie czynnosci od kiedys tam w przeszlosci do teraz; dlatego bardziej jest to naturalne powiedziec:
I have been eating... for ... .
zamiast
I have eaten... for... .
Cytat: engee30
Dzięki za rady

uzywasz have been + v-ing, kiedy podkreslasz czynnosc lub trwanie jakiejs sytuacji (do chwili obecnej)
uzywasz have + III forma, kiedy opisujesz stany (sytuacje nie majace charakteru czynnosci), i czynnosci, ktorych skutki sa odbierane obecnie

problem faktycznie moze sie ujawnic, kiedy mamy do czynienia z czasownikami, ktore moga wystepowac zarowno z czasem perfect simple jak i perfect continuous; chociazby to z tym sniadaniem - w takich sytuacjach gramatycznie jest wszystko okay przy uzyciu obu czasow, ale w normalnych codziennych okolicznosciach uzywasz formy perfect continuous, aby opisywac trwanie czynnosci od kiedys tam w przeszlosci do teraz; dlatego bardziej jest to naturalne powiedziec:
I have been eating... for ... .
zamiast
I have eaten... for... .

Dziękuje za pomoc bo widze że mądra osoba z ciebie ale tak dla pewności to sie jeszcze dopytam ...

HAVE BEEN użyjemy wtedy gdy będę chciał powiedzieć ... Byłem okradziony (i to miało miejsce przed chwilą) lub byłem potrącony ? Chyba też mógłbym w tym przypadku użyć was/wery nie prawda ? Więc mamy dwie możliwości wyboru ....;

Idąc dalej to HAVE użyjemy wtedy gdy będę chciał powiedzieć ja wierze lub ja jestem szczęśliwy bo to jakiś stan ? Popraw mnie jak mówię źle .
Dziękuje za pomoc bo widze że mądra osoba z ciebie ale tak dla pewności to sie jeszcze dopytam ...

HAVE BEEN użyjemy wtedy gdy będę chciał powiedzieć ... Byłem okradziony (i to miało miejsce przed chwilą) lub byłem potrącony ? Chyba też mógłbym w tym przypadku użyć was/wery nie prawda ? Więc mamy dwie możliwości wyboru ....; .

jezeli piszac have been masz na mysli czas present perfect simple - to masz racje, z tym, ze uzycie czasu past simple moze dawac do myslenia, iz jakies zdarzenia mialo miejsce w konkretnym czasie w przeszlosci, i niekoniecznie majace jakies odniesienie do sytuacji obecnej; tak wiec w takich wypadkach raczej zdecyduj sie na tylko jeden z tych dwoch czasow

Idąc dalej to HAVE użyjemy wtedy gdy będę chciał powiedzieć ja wierze lub ja jestem szczęśliwy bo to jakiś stan ? Popraw mnie jak mówię źle .

tutaj nie za bardzo wiem, o co ci tak dokladnie chodzi :?
Dam Ci taki przykład. W wiadomościach radiowych pojawia się taka zapowiedź: " John Smith, a long-time faculty member of York University, HAS died. Mr. Smith, who also wrote a number of books, DIED at General Hospital in Toronto on January 31. He was 82."

Pierwsze zdanie informujące o jego śmierci używa PP, tzn. "has died"--po prostu stwierdza fakt, ze umarł. Dopiero w drugim zdaniu, które określa datę śmierci, jest użyty czas PS ("died').

Drugi przykład: Do tej pory pamiętam rysunek w książce do angielskiego Szkutnika przedstawiający siedzącego w fotelu faceta, a obok stoi żona w nowym, ogromnym kapeluszu, upstrzonym piórami i innymi ozdobami, która pewnie czeka na jego reakcję. "I HAVE SEEN the piramids and nothing else is going to impress me", na to on mówi. To zdanie pamiętam do dzisiaj i było bardzo mi pomocne do zrozumienia czasu PP. Użaywa on czasu PP, aby wyrazić sam fakt, że widział piramidy--i nie ważne jest kiedy, po prostu je widział.

Powodzenia!
A weźmy taki przykład

Np byłem na koncercie powiemy dwa dni temu i jestem zachwycony do tej pory to jak powiemy

I Was on concert and at next I listened of music
Czy może powiemy
I have been listening of music and I am very satisfacsen now

Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie