to przed czasownikiem - glupie pytanie...

Temat przeniesiony do archwium.
Czy jest jakas różnica jeżeli w zdaniu w czasie present simple dam "to" przed czasownikiem ?

przykład:

I like fly.
I like to fly.

Może jest to i głupie/banalne pytanie ale mnie to zastanawia, z gory dziekujeza pomoc :)
I like fly jest niepoprawne
Mogę wiedziec dlaczego ?
Czy więc "I love you" tez jest niepoprawne ?

// proszę o wyrozumialość :)
edytowany przez Lamsen: 09 paź 2011
Cytat: Lamsen
// proszę o wyrozumialość :)

nalezy ci sie, bo pytanie wyglada dla mnie jak od osoby, ktora nie ma za bardzo pojecia o gramatyce j.ang

I love you jest zdaniem, ktore ma sie jak piernik do wiatraka, jezeli chodzi o porownanie ze zdaniem I like to fly
w zdaniu I like you mamy jeden czasownik, po ktorym mamy dopelnienie tego czasownika, you
w zdaniu I like to fly mamy dwa czasowniki, jeden po drugim; kiedy dwa czasowniki wystepuja po sobie wowczas mamy do czynienia z tzw phase - phase pomiedzy dwoma nastepujacymi po sobie czasownikami moze byc zachowane poprzez uzycie to (I like to fly) lub jego brak (I can fly)

w przypadku twojego zdania mozliwe jest uzycie z to, lub uzycie formy gerund czasownika fly, czyli I like flying
Dziękuję :)
Masz racje nie mam pojęcia o gramatyce ang. Ponieważ jedyne co mialem w szkole to czasy, i to nie wszystkie.
moge ci tylko wspolczuc, bo w dzisiejszym swiecie bez angielskiego, a wiec i bez znajomosci gramatyki, ciezkojest sie odnalezc
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę