Różnica między Present Perfect a Present Perfect Continuous

Temat przeniesiony do archwium.
61-82 z 82
| następna
Cytat: grudziu
Savegerhino więc sorry:), that was a little misunderstanding :D, robię 3 czynności jednocześnie, wraz z oglądaniem filmu.

ok , ja robie jedna, nie dwie przepraszam, a musze jeszcze zone w łazience zamknac zeby mnie telewizor nie wlaczala
Cytat: savagerhino
>>awfully headstrong freshman

to ma robic z człowieka ciote ? moze wez słownik

Nie patrzyłem się na to kompletnie:P Cały wywód wyglądał dość niesmacznie -> fakt, engee nie odpuszczał;) elo
grudziu jestes tutaj nowy - my z savem mamy takie momenty, ze sobie nawrzucamy na tym forum, ale wierz mi, nie robi to takich szkod na duchu i ciele, jak to sie moze wydawac innym, postronnym osobom
by the way, take some prozac, sav advises :D
Cytat: engee30
grudziu jestes tutaj nowy - my z savem mamy takie momenty, ze sobie nawrzucamy na tym forum, ale wierz mi, nie robi to takich szkod na duchu i ciele, jak to sie moze wydawac innym, postronnym osobom
by the way, take some prozac, sav advises :D

hehe:D ok - wezmę:D. Wiem, wiem. Spoko:).
Sav ma rację - sprawdziłem to. Jak ma, bez sensu dalej ciągnąć dyskusję.
This is a modern day equivalent of sword-fighting.
>>cały błąd polega na różnicy między learn i study.

I jeszcze ras grudziu, tu jest problem z aspektem leksykalmnym 'learn'.

Wiesz ze czasowniki angielskie sa podzielone na takie grupy leksykalne ?
Achievement, accomplishment, activity, state ( Zeno Vendler )

Trzeba o tym poczytac, nie wszystkie czasowniki tak po prostu mozna uzyć w present perfect zwlaszcza z niekorymi time adverbilas. Tak samo jak sa takie co nie ‘ida’ z ppc.

I can see the case where we can use the perfective learn with since ‘year’ but it won’t obviously be considered as continuing but rather as completed or incompleted, that’s all.
He has learned only one language since 1987. - completed
He hasn't learned any language since 1987. - incompleted.

Cytat: eva74
This is a modern day equivalent of sword-fighting.

Thank God, we didn't use AK-47 or HK assault rifles:)
I can't imagine engee packing an AK thing :)
Cytat: savagerhino
>>cały błąd polega na różnicy między learn i study.

I jeszcze ras grudziu, tu jest problem z aspektem leksykalmnym 'learn'.

Wiesz ze czasowniki angielskie sa podzielone na takie grupy leksykalne ?
Achievement, accomplishment, activity, state ( Zeno
Trzeba o tym poczytac, nie wszystkie czasowniki tak po prostu mozna uzyć w present perfect zwlaszcza z niekorymi time adverbilas. Tak samo jak sa takie co nie ‘ida’ z ppc.

I can see the case where we can use the perfective learn with since ‘year’ but it won’t obviously be considered as continuing but rather as completed or incompleted, that’s all.
He has learned only one language since 1987. - completed
He hasn't learned any language since 1987. - incompleted.

Słyszałem, ale niewiele. Masz rację, muszę doczytać;) jestem niedouczony in that case.
edytowany przez grudziu: 05 lut 2012
To nie jest wszystko takie proste do końca. To potzreba czasu, jak tez sie to uzywa na 'zywo' nie tylko w teorii i to trzeba wtedy "juxtapose with'. Ja tez jestem niduczony i co, i zawsze taki pozostane prawdopodobnie. Nic takiego.
jestem niedouczony in that case.

ciekawe, co chciales przez to powiedziec :?
Incidentally, where did you learn about what is right and what is wrong, speaking of the issue in htis thread?
maybe he did that 'grammaticality task' ?:)

I'm just stunned by your question, engee. I just can't believe it.

Now I figured you out.
edytowany przez savagerhino: 05 lut 2012
what, I'm just curious about his source of information he seems to have got possession of, that's all
it'd be of great educational value if he could share that with us, don't you think
Like I said, I figured you out. I didn’t have to ask anyone about this particular 'learn thing' just because I knew it. I’m not implying that I know everything, unlike you. I know that I don’t know much but my “much” is like the Milky Way Galaxy now I guess, compared to your ‘much’, which is just a cosmic background radiation left in the wake of the Big Bang. But that’s irrelevant.

Achievements and accomplishments can be tricky. They are all telic yet they are different.
Read about them.

Zeno ..Vendler tam wyzej gdies mialem dopisac , on to sklasifikowal ale nie wszyscy do konca sie zgadzaja z niektorymi czasownikami. Ale generalnie wszyscy pisza swoje prace i cytuja go.

p.s. A w ogole to nie jest moja działka od dawna. Ja cos innego probuje zrozumiec od dluzszego czasu i ciezko mi idzie.
edytowany przez savagerhino: 05 lut 2012
Cytat:
Of course there is no problem with this sentence, it's just wrong.

taki wpis to typowe graffiti, a co najgorsze nic nie wprowadza do dyskusji

Engee a ty co zrobiles? Cytuje:

Cytat:
grudziu dobrze napisal, terri - tam nie ma problemu w tym zdaniu

Jesli chodzilo ci o to, ze nie rozwinalem, to przyganial kociol garnkowi.
artrur, zauwazylem, ze opraktycznie o tej samej porze dajesz swoje wpisy - ty lepiej spokojnie zjedz sobie kanapke na przerwie, a nie poswiecasz ja na tego typu wpisy
z reszta, twoj wpis byl pusty, bo nie odnosil sie do zadnego wpisu w watku; moj, natomiast, mial odnesienie do tego, co napisal grudziu (najgorsze, ze on tez zachowal sie jak choragiewka - szybko zmienil zdanie na temat tego, co sam wczesniej zapodal; jak dla mnie to lipa)
tak wiec konczac moj wklad w tym watku, roznica miedzy twoim postem a moim jest zasadnicza :~
Nie wiem o czym ty mowisz. Ty napisales, ze jego zdanie jest dobre, ja ze zle. Jak wiec nie odnosil sie do zadnego wpisu w watku?
engee30
Jeszcze jakos mnie w tym watku nie krytykowales, chociaz popieralam Artura.
Bylo zle i tyle. Kazdy to powinnien wiedziec.
Niektorzy (nie wymieniajac imion ale sami wiedza kim oni sa) chcieli nam udowodnic ze to bylo dobrze.....kazdy ma prawo do swojego zdania, ale przy tym nie trzeba obrazac innych.
Tutaj mowimy TYLKO o poprawnym jezyku.
Cytat: terri
engee30
Jeszcze jakos mnie w tym watku nie krytykowales, chociaz popieralam Artura.

Dobrze napisane, terri - popieralam, bo rozumiem, ze juz jestes po stronie mocy :P
Nie mam jakos za co sie krytykowac, bo choc po prawdzie to ty tutaj dalas mi i innym osobom pozniej uczetniczacym w tym argumencie, pretekst do tej calej utarczki, to jednak uwazam, iz twoj wpis nie zaslugiwal, abym w jakis sposob mial cie zbesztac, ze tak powiem :)
Cytat:
artrur, zauwazylem, ze opraktycznie o tej samej porze dajesz swoje wpisy - ty lepiej spokojnie zjedz sobie kanapke na przerwie, a nie poswiecasz ja na tego typu wpisy

Daruj sobie wycieczki ad personam. Jak chcesz dyskutowac, to odnos sie do poruszanych kwestii....
Cytat: engee30
jestem niedouczony in that case.

ciekawe, co chciales przez to powiedziec :?
Incidentally, where did you learn about what is right and what is wrong, speaking of the issue in htis thread?

Engee poczytaj sobie posty wcześniejsze. Przyznałem się do tego, że byłem w błędzie, co inni wykazali, i nie broniłem się przed tym, Ty zaś udajesz, że wszystko wiesz i jesteś Bogiem angielskiego. Jak już wiesz więcej, to popraw, a nie krytykujesz:P. To forum przypomina, kto wie więcej. Ja się uczę i przez to popełniam błędy, got it? By the way...sam byłeś za moim postem, który był niepoprawny....
edytowany przez grudziu: 09 lut 2012
p.s. Artur ma rację, odnoś się do poruszanych kwestii. Miejmy troszkę pokory...jakiś poziom kultury. Ile masz lat? 15? no proszę Cię:) szanujmy się troszkę...
Temat przeniesiony do archwium.
61-82 z 82
| następna