Proszę o poprawienie błędów!! Z góry thanks!

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Mam napisać dialog. Proszę was o poprawienie wypowiedzi bo nie wiem czy dobrze robię! Z góry dzięki! Oto ten dialog:
-Hi!
-Hi! Nice to meet you! We have finished a school. Will we be maybe organize some bonfire? (własnie skończyliśmy szkołe. Może byśmy zorganizowali jakieś ognisko?)
- o.k. How many people will we invite? (ile ludzi zaprosimy?)
-I think that we can invite every person of our class and their friends. ( ja mysle ze mozemy zaprosic kazda osobe z naszej klasy i ich przyjaciol)
- Where will be this party? (gdzie będzie ta impreza?)
- We can have a party on the lake. (my mozemy miec impreze nad jeziorem.)
- I agree, but what will we be do?( zgadzam się, ale co bedziemy robić)
- We will be bathe in the lake, to sing and to fry some sausages. we will be remember some funny situations.( my bedziemy kąpać się w jeziorze, śpiewać i smażyć kiełbaski. My będziemy wspominać śmieszne sytuacje.)
- And what kind of food and drink will provide?( a jakie rodzaje jedzenia i picia dostarczymy?)
- We will provide some sausages, bread, and some drinks.( my dostarczymy kielbaski, chleb i napoje)
- How will we record the bonfire? (jak upamiętnimy ognisko)
- We will take photos because it is the best souvenir. ( my zrobimy zdjęcia poniewaz to jest najlepsza pamiątka.)
-Good idea! So we are umówieni. (to jestemy umówieni)
- o.k Goodbye
- Bye
to cały diAlog! Z góry dzięki za pomoc! Szczęśliwego nowego roku 2006!
-Hi!
-Hi! We have just finished school. Maybe we will organize some bonfire? (własnie skończyliśmy szkołe. Może byśmy zorganizowali jakieś ognisko?)
- o.k. How many people will we invite? (ile ludzi zaprosimy?)
-I think that we can invite every person from our class and their friends. ( ja mysle ze mozemy zaprosic kazda osobe z naszej klasy i ich przyjaciol)
- Where will be this party? (gdzie będzie ta impreza?)
- We can have a party at the lake. (my mozemy miec impreze nad jeziorem.)
- I agree, but what we are going to do?( zgadzam się, ale co bedziemy robić)
- We will take a bath in the lake, sing and fry some sausages. we will reminisce some funny situations.( my bedziemy kąpać się w jeziorze, śpiewać i smażyć kiełbaski. My będziemy wspominać śmieszne sytuacje.)
- And what kind of food and drink will provide?( a jakie rodzaje jedzenia i picia dostarczymy?)
- We will provide some sausages, bread, and some drinks.( my dostarczymy kielbaski, chleb i napoje)
- How will we record the bonfire? (jak upamiętnimy ognisko)
- We will take photos because it is the best souvenir. ( my zrobimy zdjęcia poniewaz to jest najlepsza pamiątka.)
-Good idea! So we are arranged. (to jestemy umówieni)
- o.k Goodbye
- Bye

ok, teraz błędy ;)
1)na początku wymazałam to 'nice to meet u', bo ono tu nie pasuje - te osoby znają się z klasy i wyprawiają wspólne ognisko, a nie dopiero co się poznały, więc jedna z nich nie może powiedzieć 'miło cię poznać! może być: miło cię widzieć (nice to see you) ;) jak chcesz to sobie tam wstaw ;)
2) (...)every person FROM our class, nie of :) nie chce mi się tłumaczyć jaka jest różnica między jednym a drugim, ale tak jest poprawnie :P
3) nie możemy mieć part NA jeziorze tylko NAD jeziorem, czyli AT the lake ;)
4) widać że masz słownikową znajomość języka. zbyt często wstawiasz 'will we BE (...). tego 'be' się nie wstawia w takich sytuacjach :) i jeszcze przy wykonywanych czynnościach też wtsawiasz frazy ze słownika 'to sing, to fry sausages', a to jest niepotrzebne w zdaniu!! a wręcz zabronione :)
5) w tym wypadku 'wspomiać' twoje 'remember' lepiej zastąpić 'reminisce', bo remember to bardziej pamiętać ;)
6) umówieni - arranged

ale tak poza tym to całkiem niezły dialog=]
pozdrówka

ps: jakbyś miała jakieś pytania to pisz na mail - [email] lub [email]
>6) umówieni - arranged
>

Things can be "arranged", not people. Unless it's an arranged marriage.
W reszcie dialogu też trochę blędów jest.
so maybe 'we are dated'? :P
we are all set
it's all arranged

możesz powiedzieć "it's a date", ale jest to w sensie 'randkowym'.
to "will" w każdym zdaniu troche mnie tu 'gryzie'.

Maybe we will organize some
>bonfire?

maybe we could organize a bonfire?

>- o.k. How many people will we invite
how many people are we going to invite?

>- Where will be this party?
Where are we going to have this party?

>- I agree, but what we are going to do?
what are we going to do there?

>- We will take a bath in the lake, sing and fry some sausages. we will
>reminisce some funny situations.
We can swim in the lake
we can reminisce about some funny situations from our school days

>- And what kind of food and drink will provide?
will we provide?

>- We will provide some sausages, bread, and some drinks
We will bring...
tak jest niby przyjete ale sprawdzajac inne wersje 'umawiania się' na ling.pl znalazłam też taką wersje :P

mnie też biło to will, ale teraz będzie wszzędzie going to... może jednak by coś zostawić? :P
dobra ja się nie mieszam, to ty ponoć jesteś tu najbardziej zaufaną tłumaczką :P
pozdro
Jestesmy umowieni - We're all set!
Zdaje sie,ze eva74 juz ta odpowiedz napisala. Ups...
>tak jest niby przyjete ale sprawdzajac inne wersje 'umawiania się' na
>ling.pl znalazłam też taką wersje :P

umawiać się może być arrange jak najbardziej.
date/make a date też

ale nie możesz powiedzieć "we are dated". "we are arranged" juz lepiej, ale nie bylby to standardowy angielski.

dobra ja się nie mieszam, to ty ponoć jesteś tu najbardziej zaufaną
>tłumaczką :P

O nie! Ja się na nic takiego nie zapisywalam i za nic nie biore odpowiedzialności.
Eva, lubisz sie czepiac testów czy tekstów gramatycznych?? (profil)
pewnie nie, ale cieszysz się tu dużym zaufaniem jak zdążyłam zauważyć ;)
te(k)stów? ;)
Też przed chwilką zajrzałem na pani profil . ; ] Jak wygląda czepianie się testów? (proszę o wyvaczenie, ale mi wszystko trzeba tłumaczyć ; [ )
A wiesz dlaczego? Bo masz znaczek (gość) przy nicku, a to może świadczyć, że nie chcesz brać odpowiedzialności za swoje rady ; ]
Po pierwsze to nie "pani". Kilkuletnie dzieci mówia do mnie po imieniu; paniowanie mnie szokuje i nie wiem jak na to coś zareagować.

Jak wygląda czepianie sie testów? Najlatwiej to wychodzi jak palce sa lepkie z kleju albo jeszcze lepiej z miodu. Slodko się wtedy czepiają kartek z testami. Coś a la rzep na psim ogonie.
ok, ;] miał być respect itd. ale zaczynam walić per Ty ;] ok?
to miało być do mnie? po prostu jeszcze się tu nie zalogowałam, a teraz mi się nie chce. jutro wpadne to się zarejestruje:]
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę