Przepis brzmi tak:
Składniki:
garść suszonych grzybów;
2-2,5 litra wody;
1 kostka bulionu grzybowego;
1 średniej wielkości cebula;
śmietana;
mąka;
sól;
pieprz;
kwasek cytrynowy;
ugotowany makaron (np. łazanki, świderki, rurki).
Przygotowanie:
Grzyby umyć, zalać ciepłą wodą i moczyć, co najmniej 30 minut.
Następnie grzyby w wodzie, w której się moczyły, postawić na niewielkim gazie, dodać bulion grzybowy oraz obraną i przekrojoną cebulę. Gotować ok. 45 minut.
Z wywaru wyłowić ugotowane grzyby i cebulę, grzyby pokroić na wąskie paski, dodać z powrotem do wywaru.
Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki, doprawić do smaku pieprzem, odrobiną soli i szczyptą kwasku cytrynowego.
Zupa ma wyraźnie grzybowy smak, lekko kwaskowy, z nutką goryczki.
Podawać z ugotowanym makaronem .
a ja przetłumaczyłem tak:
INGREDIENTS
a handful of dried mushrooms
1 mushroom stock cube
2.5 litres water
cream
flour
salt,papper
citric acid
cooked pasta(for example łazanki, świderki)
PREPARATION:
First you wash mushrooms. Then pour warm water and soak for at least 30 minutes. Next mushrooms, where they soaked, to put on low heat. After that add mushroom stock cube and avowed(?), przekrojoną onion. Cook on for 45. minutes.
From slop(?)catch cooked mushrooms and onion, next Cut mushrooms into thin strips and put back into the slop(pot?) with stock. Mix (sour) cream with a spoonful of flour.Add pepper, citric acid and salt to taste.
Dobrze?
jak źle to poprawcie. :)