Cytat: mg
Cytat: marzem
Szanowny MGu, może jestem tępa, ale nie jestem w stanie z Twojej odpowiedzi wywnioskować wszystkiego.
'nie da się inaczej'. To zdanie trudno interpretować?
To zdanie jest cholernie łatwo zinterpretować, ale przecież napisałam, że chce wiedzieć dlaczego się nie da inaczej, interesuje mnie powód.
Cytat:
It często tworzy podmiot w zdaniach w języku angielskim jak np. "i like it here"
it nie jest tu podmiotem.
Cytat:
albo "it stars Johny Deep in a new film by Tim Burton"
.
'it' odnosi się do filmu, który musiał być wymieniony w poprzednim zdaniu. Po polsku używa się zaimków w dokładnie ten sam sposób.
Cytat:
i chodzi mi tu o przykład drugiego zdania-skoro ono jest poprawnie gramatycznie (natknęłam się na nie w czasopismie) to dlaczego to, które podałam na początku, ma nie być poprawne
które jest to pierwsze zdanie? Z Johnnym Deppem? A które drugie?
tak pierwsze to z Johnym Deppem, a to drugie toCytat: marzem
Szanowny MGu, może jestem tępa, ale nie jestem w stanie z Twojej odpowiedzi wywnioskować wszystkiego.
'nie da się inaczej'. To zdanie trudno interpretować?
Cytat:
It często tworzy podmiot w zdaniach w języku angielskim jak np. "i like it here"
it nie jest tu podmiotem.
Cytat:
albo "it stars Johny Deep in a new film by Tim Burton"
.
'it' odnosi się do filmu, który musiał być wymieniony w poprzednim zdaniu. Po polsku używa się zaimków w dokładnie ten sam sposób.
Cytat:
i chodzi mi tu o przykład drugiego zdania-skoro ono jest poprawnie gramatycznie (natknęłam się na nie w czasopismie) to dlaczego to, które podałam na początku, ma nie być poprawne
które jest to pierwsze zdanie? Z Johnnym Deppem? A które drugie?
tak, pierwsze to z Johnym Deppem, a to drugie to "in our community occurs tendency to drinking an alcohol", przecież tak jak it odnosi sie do filmu tak tutaj it odnosi sie do tej tendencji, dlaczego wiec to zdanie jest niepoprawne?