Parafrazy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam jestem w klasie maturalnej i chciałbym dowiedzieć się o jakiś Waszych sposobach, wskazówkach w parafrazowaniu, z tym miałem zawsze problem.
Chodzi mi głównie o działy takie jak strona bierna, następstwo czasów, mowa zależna, tryby warunkowe.
Każdy z tych działów osobno - nie mam jakiegoś większego problemu, czasem zapomnę albo zrobię głupi błąd bo nie dodam np. that, of itp. ale z reguły wychodzi mi to dobrze.
Problem polega na tym, że jeśli bym dostał na tą chwile zestaw zadań w który byłyby w/w działy. to może jakimś cudem zdałbym to ale wolałbym po prostu wyćwiczyć jakoś, mając wskazówki, porady ponieważ mój nauczyciel niestety ale olewa nas po całości i każda próba podejścia do niego kończy się hasłami typu 'nie mam teraz czasu; nie wiesz tego' itp.
Bardzo Proszę o odpowiedź,
Pozdrawiam
Parafrazy na poziomie liceum (mat. roz.) nie są trudne. To prawda że tak się ma chu....go nauczyciela to się niewiele z tego wie. Według mnie najlepszym sposobem jest przerobienie dużej ilości parafraz, a po załóżmy tygodniu masz zrobić te same! (i sprawdzasz ile masz błędów). Jeżeli nie masz nikogo kto mógłby z tobą usiąść i Ci wytłumaczyć konieczne jest znalezienie klucza do zadań (najlepiej z komentarzem). W internecie jest sporo stron do ćwiczeń (choć wg mnie książki są dużo lepsze).

Szukaj pod hasłami: transformacje, parafrazy (także po ang. sentence transformations i paraphrases).
matma rozszerzona ? to pewnie calkowania , szeregi funkcyjne i rachunek różniczkowy '... like the back of my hand:)
POMOCY!!!
I. Paraphrase the following sentences.
1. Someone has suggested closing the factory.
It...
2. It is a sandy beach.
There...
3. I suggested that you should visit an obstetriclan.
How...
4. Martin beagn studying law just two weeks ago. (for)
5. Alan says he likes driving a car more than being driven. (prefers)
6. I do not know much about programming. (knowledge)
7. Mrs Nillis says she has nothing against our playing in her garden. (mind)
8. Tom is not interested in mountaineering
Mountaineering...
9. Whose are those diskettes? (belong)
10. These two photographs are not the same.
There...
POMOCY!!!
I. Paraphrase the following sentences.
1. Someone has suggested closing the factory.
It...
2. It is a sandy beach.
There...
3. I suggested that you should visit an obstetriclan.
How...
4. Martin beagn studying law just two weeks ago. (for)
5. Alan says he likes driving a car more than being driven. (prefers)
6. I do not know much about programming. (knowledge)
7. Mrs Nillis says she has nothing against our playing in her garden. (mind)
8. Tom is not interested in mountaineering
Mountaineering...
9. Whose are those diskettes? (belong)
10. These two photographs are not the same.
There...
wpisz swoje odpowiedzi, ktos sprawdzi
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa