wyrażanie możliwości/could

Temat przeniesiony do archwium.
Cześc:)

chciałabym prosić, gdyby ktoś może to wiedział o wyjaśnienie 1 rzeczy. w jednym z podręczników (grammmar 4) jest wskazane że do wyrażania możliwości używany can (generalna możliwość), could, may i might. i tylko tyle + oczywiści krótkie wyjaśnienia dot. tworzenia czasów z tymi czasownikami (wyrazanie możliwości i pewności w czasie przesłym). w jednym ćwiczeń do zdania :"Perhaps he will be home soon" jest polecenie by przekształcić je używając could, may albo might. moim zdanie można uzyć :We may/might/could be home soon. Niestety w odpowiedzi jest bez could. Czy ktoś wie dlaczego??? czemu nie moge użyć tu could?

Podobnie jest ze zdaniem: Perhaps we won't stay in a hotel - też do przekształcenia uzywamy may i might ale nie could: We may/might not stay in a hotel.

przejrzałam inne ksiązki + internet ale serio nie doszłam czemu nie mogę użyc could, skoro could służy też do wyrażania możliwości na przyszłośc.

Mógły ktoś cos podpowiedzieć??
he could be home soon - ok

we could not stay in a hotel - przeczenie could not ma inne znaczenie niz 'may/might not'. O tym pisza w podrecznikach, musisz doczytac.
could not = nie moglibysmy
to dlatego, ze could ma jeszcze inne, bardzo mocne znaczenia, i w tego typu przypadkach, jak te z podrecznika, nie stosuje sie form could ze wzgladu na lepsza czytelnosc tych zdan z may czy might
@mg dziękuję serdecznie za pomoc !!!!! już to zweryfikuję

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa