Jak pisać pracę zaliczeniową z literatury angielsk

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich doświadczonych anglistów! Bardzo proszę o udzielenie mi kilku informacji na temat pisania prac zaliczeniowych z literatury ang..
Mam napisać pracę z jednej epoki i powinnam skorzystać z pięciu książek...
Czy ja mogę przepisać fragmenty z tych książek, czy powinnam napisać wszystko własnymi słowami? Proszę o odp..
Koniecznie wlasnymi slowami! i nie chodzi tu o to zeby troche zmienic zdania z tekstu, ale aby np. przedstawic generalna idee. nie mozna parafrazowac, kopiowac tekstow. jest na to specjalna nazwa --
plagiaryzm. czyli tak: jesli juz cos cytujemy to wlasnie CYTUJEMY, czyli wszystko w cudzyslow. za kazdym razem, kiedy pomysl nie jest nasz a podpieramy sie jakims zrodlem umieszczamy przypisy, a na koncu jeszcze raz cala bibliografie. jak to pisac mozesz znalezc na internecie. u nas na uczelni uzywa sie systemu MLA do przypisow i bibliografii. a wszystko po to by praca byla jak najbardziej przejrzysta. ale swoja droga to powinni wam to wszystko na uczelni powiedziec/powinniscie sie zapytac i upewnic :-)
pozdrawiam i jak jeszcze jakies watpliwosci to pisz.
minio
Przepisać fragmenty na zasadzie fragment tu fragment tam, a Twoj wklad we wszystko bedzie sie ograniczal do polaczenia tego \'and\' \'but\' \'so\' itp, to na pewno nie. Plagiat w najlepszym wydaniu :-) Powinno byc oddane z dwoja bez mozliwosci poprawy - powaznie.

Cytowac mozesz jak najbardziej - nikt nie oczekuje od Ciebie, ze poczynisz jakies odkrycia w tej dziedzinie - Twoim zadaniem jest przekazac to, czego sie dowiedzialas od innych, wskazujac na istotne fragmenty. Jesli jest potrzeba wsadzenia 6 cytatow na jedna strone to to zrob, ale z przypisem do kazdego. Doslowny cytat, chyba ze rzeczywiscie bardzo istotny, nie powinien miec wiecej niz trzy zdania - mowie o takim \'wmontowanym\' w tekst (ale zaznaczonym cudzyslowem). Poza tym parafrazuj - i przy parafrazach tez podawaj zrodla! Do tego sie wtedy nikt nie przyczepi.

Wiekszosc uniwersytetow amerykanskich lub angielskich ma citing guidelines na swoich stronach - mozesz zobaczyc jak sie cytuje materialy pochodzace z roznych zrodel - albo w MLA albo w APA.

Z cala pewnoscia nie rob recznego ksero, bo to nie o to chodzi.
Powodzenia
Dziękuję za odpowiedź. Jest to dla mnie pierwsza praca z literatury i zależy mi na tym aby była jak najlepiej napisana. Szczerze mówiąc miałam zamiar napisać całą własnymi słowy ale jak każdy leniwy student miałam nadzieję, że chociaż po części mogę ułatwić sobie życie. Jeszcze raz dziękuję za dobrą radę. Pozdrawiam...
Dziękuję również Tobie Pocahontas. Jeśli nie sprawia Ci to kłopotu podaj na stronie adresy uniwersytetow amerykanskich lub angielskich, które mają cyt \" citing guidelines na swoich stronach.\" pozdrawiam serdecznie...
Sprobuj tutaj:

http://owl.english.purdue.edu/handouts/research/r_mla.html

Jasno wytlumaczone i z przykladami.
Dziękuję, strona ciekawa..i pomocna! pozdrawiam ...
zaplac komus na stadionie xxlecia to Ci napisze;)
Temat przeniesiony do archwium.