Co to jest G?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam problem. Nie wiem jak przetłumaczyć \"where we can smoke in peace and even though we G\'s\". Oczywiście chodzi mi o to \"G\'s\". Wiem że G to znaczy kasa albo tysiąc dolarów (albo coś w tym stylu). Ale to do siebie jakoś nie pasuje. Mam nadzieje że mój tekst nie ma charakteru reklamowego ;)
coś o \"G\" słyszałem ale to chyba nic nie miało z kasą wspólnego, tylko jakiś punkt czy coś takiego, sam dokładnie nie wiem :)
SPROSTOWANIE
Nie chodzi mi o \"G point\"
A group of best friends that are always there for each other and always do things together and will never grow apart! (source: www.urbandictionary.com)
Jesli mialbym zgadywac po samym tylko zdaniu (cytowanym) to stawiam na G = Grandmaster, czyli okreslenie uzywane w (c)rap \"music\" przez smoluchow (nie wiem jak to przetlumaczyc gdyz nie jestem na biezaco z \"goracym\" slownictwem) ale ma to byc nazwa kogos kto jest \"cool in da \'hood.\"

Cale zdanie brzmi jak ebonics - wyjete z jakichs wypocin (c)rap - czyli nie ma duzo wspolnego z angielskim i dlatego ciezko jest ludziom to zrozumiec.
ebonics?? Przecież poza tym G\'s cała reszta zdania to zupełnie normalny angielski, no poza tym że wygląda to raczej nie na całe zdanie, ale fragment zdania.
Na polski najłatwiej można to chyba przetlumaczyć \'kumple\'
Normalny angielski??? Moze w \"da hood\" ale gdzie indziej to zdania z reguly posiadaja verb a w \"even though we G\'s\" to ciezko znalesc jeden - ale z innej strony to moze ja nie dowidze...
taa, fakt, nie zauważyłam...
widocznie widzi się to co chce się widzieć i ja sobie ten verb dopowiedziałam.
Sprawdziłam na kilku stronach i na większości faktycznie te zdania są takie.... verbless...
G w tym tekscie znaczy Gangsters lub raczej Gangstas. Motyw sie przewija w teksach Tupaca i innych raperow nonstop. Jest nawet band nazwany G-unit, a Tupac spiewa tez : bury me a g czyli wnioskuje,. ze bury me a gangsta.
Wychodzi, ze g\'s to czarni gangsterzy, ewenutalnie czarni. Wziete z ilosci litery g w zwrocie: GanGsta niGGaz.

[jay-z]
who da fuck stop us niggaz, it\'s gangsta niggaz
it\'s gangsta! woo! it\'s gangsta niggaz!
all g-g-gangsta nigga, uhh!

lub
Wuzup G\'s and C\'s dis is the niGGa Dey Call \"Boss G\" Givin a wuzup to all my G\'s out there

So it goes
czy aby NA PEWNO wychodzi? Brak kontekstu, żeby stwierdzić. Tym bardziej, że G może być skrótem od czegokolwiek na \'g\'. Przydałoby się jeszcze kilka zdań więcej...
Na pewno wychodzi. Chcesz wiecej wycinkow:

G\'s
... G-MAN. Street Gang. Another name for a Black Gangster. G-RIDE. ... A black gang member?s reference to a stolen car ( the G is symbolic of grand theft auto).

Tytul artykulu:

FNV Special Editorial:
DO G\'s REALLY MAKE THE WORLD GO ROUND?

..a w artykule zdanie:

The Westside Connection got together and wrote the song \'Gangsta\'s Make The World Go Round\' they were inspired by all these gangsta talk shows.

Wszystko jasne? CZarni Gangsterzy. Ice--T tez mial plyte zatytulowana OG - Original Gangster.
dzięki za pomoc
aha akki sie pytał o więcej tekstu - jest z piosenki 2Paca - thugz mansion. można znaleźć w necie bez problemów. Jeszcze jedno - Bob nie nazywaj tekstów 2Paca wypocinami ok? jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
też umiem szukać.
chodzi o to, że z fragmentu michała wcale nie wynika do końca o co chodzi.
Co innego jeśli wiesz, że to z piosenki 2Pac\'a \'Thugz mansion\', wtedy owszem... jak mówią: kontekst nie boli.

A \'g\' może mieć naprawdę dużo znaczeń:
1. A gangster (. That\'s a real G. )
2. A thousand dollars ( Let me borrow a G. )
3. A title of endearment (What up, G?)
4. A girl (How\'s your G?)
5. A friend (Don\'t front Lorenzo, he my G.)
6. A gram of stuff (roll up that G)
7. Great, amazing (The party was G)
:))) no właśnie, jak się zna źródło jest łatwiej.
a tak w ogóle to dosyć ciekawy tekst...:)
Wiem, ze to Tupac\'a i stad wiadomo o co chodzi. Te definicje, ktore wyszukalas to po prostu wyrazy zaczynajace sie na \'g\' jak gram, good. Takie skroty mozna tworzyc bez konca i nie sa to zadne obowiazujace definicje skrotu \'g\'. Moze przeczytaj sobie teksty gdzie wystepuja te \'g\'s\', a nie polegaj na paru slownikowych opisach. Z tekstow tych \'piosenek\' moze nie sypia sie leksykalne definicje, ale od razu czuc o co im chodzi. Ci klienci wykazuja silna swiadomosc spoleczna i ich teksty odzwierciedlaja \'czarne\' problemy: biede, narkotyki, gangi, gwalt, dyskryminacje rasowa itp. Nie sadzisz, ze jest to \'kontekst\', o ktorym wciaz mowisz, ze nie istnieje. I spojrz nawet na piosownie w tekstach. niGGaz. Dlaczego podkreslone \'g\'s\' w wyrazie? Mozesz dalej argumentowac, ze \'we \'g\'s\' to \'we girls\' lub \'we goofs\' czy cos innego, moze ktos sie da nabrac.
miło słyszeć że komuś podobają sie teksty 2Paca. Może nie opowiadają o polskich realiach - chociaż po części na pewno. Ale świetnie sie tłumaczy i widać że koleś miał pojęcie o rymach. Po drugie uczy sie przy tym Dobra to nie jest forum o raperach :)
>Te definicje, ktore
>wyszukalas to po prostu wyrazy zaczynajace sie na \'g\'

taa, zwłaszcz, \'friend\'

>Moze przeczytaj sobie teksty gdzie wystepuja te
>\'g\'s\',

Przeczytałam, znalazłam i bynajmniej nie za każdym razem ma to znaczenie \'gangster\'.

> Nie sadzisz, ze jest to \'kontekst\', o
>ktorym wciaz mowisz, ze nie istnieje.

Kontekst jest w piosence - fakt.
W pierwszym wątku kontesktu brak.

>Mozesz dalej
>argumentowac, ze \'we \'g\'s\' to \'we girls\' lub \'we goofs\' czy cos
>innego, moze ktos sie da nabrac.

1) nigdzie nie twierdzę, że \"g\'s\" znaczy tu \"girls\", twierdzę, że \"g\'s\" może znaczyć girls - zależy od tekstu.
2) nie zamierzam nikogo nabierać, po prostu próbowałam coś znaleźć.

well, at least I tried, learnt something more...
Temat przeniesiony do archwium.