puścić sygnał/głuchacza - jak po ang?

Temat przeniesiony do archwium.
jak w temacie.
Jak to będzie po angielsku, czy może Anglicy tego nie robią?
wiem, ze sowy \"hoot\" - wiec moze \"to make a hooting sound\"???
co reszta na to?
;-)
eeeee tam:) chyba nie;)

gdzies slyszalem \'CLIP me\'...
i tego sie chyba trzeba trzymac...
Ja jestem przekonany, że wystarczy \"to hook\", co po naszemu znaczy (w odniesieniu do sowy) pohukiwać.

do lookanio

Jeśli gdzieś słyszałeś, a nie sprawdziłeś w słowniku, to nie odzywaj sie na tym forum.
ja jak bylem w Londynie to ludzie w poludniowo zachodnim Londynie-SW cockneys-mowili -give me a ding
eee.... bo ja to o Bubo bubo...
moj znajomy mieszkajacy w Londynie po prostu mowi \" give me missed call\"..moze to jest bardziej formalne ale na pewno poprawne
to Polacy \"puszczaja sygnal\"?

co to znaczy?
przepraszam...ale o co w koncu pytasz:) o polskie wyrazenie czy jego angielski odpowiednik...podejrzewam ,ze chcesz sie dokopac angielskiej kolokacji..czy tak?
\'give me a ding\" lub \'give me a missed call \' jest Ok...ale Ciebie chybaaa.....nie zadowala;):)...
Brytyjczycy mowia tez po prostu \' miss call me whenever,please\" \"don`t hesitate to misscall if needed\"..........CO WY O TYM SADZICIE???
poniewaz jestem braindead \"myslalam\", ze sie pytaja o puchacza a nie gluchacza (to trzeba byc mna - ale to osobny temat...)

chociaz juz wolalam \"puchacza\" bo za cholere nie wiem co to \"gluchacz\" po Polsku, a i \"puszczanie sygnalu\" to mi sie kompletnie z niczym nie kojarzy

czekam na obszerne wyjasnienie...
;-)
Cebulkaaaaaa????:) Czy Ty sobie \"jaja \"robisz? A propos..w ktorej czesci kraju mieszkasz?
buuuu...ja sobie nie robie jaj....
ja nie mieszkam w Polsce :-(
buuuu....
:)) :)) wiesz co Cebulka?? odpowiem Ci na to pytanie choc mam jakies mieszane uczucia..:P:P:) Potocznym wyrazeniem w Polsce jest tzw. \"puszczenie sygnalu\" \"puszczenie szczurka,.....gluchacza \"etc. co oznacza po prostu dzwonienie do kogos poprzez danie krotkiego sygnalu dzwiekowego na telefon komorkowy:) ( oczywiscie bez narazania sie na koszty:P:)
ha!
no to wszystko jasne. jak wyjechalam z kraju to nie bylo w Polsce jeszcze telefonow komorkowych, a bankomat to pewnie jeden na cala Warszawe
:-)). czy to dzwonienie polega na tym, ze sie dzwoni ehem... \"puszcza szczurka\" na komorke a potem dzwoni normalnie na normalny telefon, czy to jest po to zeby druga osoba oddzwonila?
przepraszam, ze takie durnowate pytania zadaje...
no to bejotka sie popisalas debilizmem skrajnym...
najpierw przeczytaj 3 razy pytanie, a jak nie zrozumiesz o co chodzi to moze sobie sprawdz w slowniku,..
wiesz cebulka, to wcale nie są durnowate pytania. Szczerze mówiąc ja sama nie wiem po co się to robi, bo sama po prostu dzwonię. Faktem jest jednak, że sporo osób to robi, więc może ktoś ci odpowie.

Szczerze mówiąc ja słyszałam tylko wyrażenia \'puszczać sygnał/głuchacza\', o tym \'szczurku\' to dopiero tu właśnie przeczytałam:))) jak widać nawet będąc w Polsce nie jest się na bieżąco...

A gdzie jesteś?
Sluchaj no Cebulka...:) Ty musisz pamietac ,ze mowimy o Polsce..:) i typowych moze tylko dla Polakow zachowaniach ......bo BYC moze mlodziez mieszkajaca w panstwach cywilizowanych nie jest zmuszona oszczedzac na rozmowach telefonicznych ( przy uzyciu aparatow komorkowych ,o ktorych caly czas mowa) i tym samym nie puszcza \"szczurkow\":). Szczurka puszczamy zazwyczaj z telefonu komorkowego na komorkowy gdy np. chcemy dac sygnal ukochanej osobie ,ze o niej myslimy ( a nie stac nas na spedzeniu kolejnych 40 minut rozmawiajac z nia przez telefon) etc......Ja dostaje sygnal od mojego meza jak wyprowadzil samochod z garazu i czeka na mnie pod blokiem..:P (wtedy wiem ,ze mam wyjsc z domu a on nie traci swych cennych MINUT!!!)....Polish reality:P:P:P
Dziekuje Wam bardzo za wyjasnienia.

ani - pisze z Liverpool

a co do tych \"sygnalow\"... pewnie ludzie tutaj maja na to jakies swoje okreslenia, chociaz ja sie z takimi nie spotkalam. Jedno tylko moge powiedziec, ze tu ludzie z komorkami \"pay-as-you-go\" - czyli takie na kredyty (nie wiem jak sie to kurde w Polsce nazywa) - to czasem dzwonia w nieco podobny sposob do ludzi z komorkami na rachunek zeby zaoszczedzic minuty bo jak im sie wyczerpia to nie beda mogli dzwonic dopoki nie uzupelnia kredytu. Jak widzicie nie tylko ludziska w Polsce maja swoje \"metody\". Problem w tym, ze sie czasem trafi na takiego \"sepa\" co \"drynda\" do znajomych a potem jak owi oddzwonia to wisi na telefonie - bo przeciez nie on placi i potem sie chwali, ze mu kredytu na trzy miesiace wystarczy ;-))

dzieki jeszcze raz
Cebulka, fajnie w Liverpoolu? Na stale mieszkasz?
W gwarze szczecińskiej występuje takie określenie jak \"puścić strzałkę\". Natomiast na mazowszu mówimy z reguły \"puścić sygnał\". Natomiast telefony na kartę to po prostu \"pre-paid\".
ano na stale...
Liverpool?....jest OK.

Ludzieska z poludnia maja rozne opinie o tym miescie i rejonie, wiekszosc z nich oparta na pogloskach i wyssanych z palca teoriach...
:)
a widzialas Dudka w akcji?:))

puscic sygnal- tez puscic strzalke, zasygnalic... czesto np jesli ktos do mnie dzwoni i ja akurat nie moge odebrac, to potem puszczam sygnal tamtej osobie i ona wie ze juz moge gadac i oddzwania...takie oszczedzanie na rachunkach:))) ale calkiem fajny pomysl...
Dudek juz od jakiegos czasu nie wystepuje
u mnie często puszczenie sygnału oznacza po prostu potwierdzenie, np ktos mi pisze smsa: \'czy moglabys mi jutro przyniesc to i to na uczelnie\' no to puszczam sygnal co jest rownoznaczne z \'nie ma sprawy\' po co wydawac kase na smsa o tresci \'tak\' :) , poza tym np, kiedy rozstaje sie z chłopakiem wieczorem gdzieś na mieście to puszczamy sobie sygnały po dotarciu do domków, dzięki czemu wiemy, że dotarliśmy bezpiecznie, ogolnie \'puszczanie sygnalów\' tudzież \'puszczanie dzwonków\' jest bardzo pożyteczne :) pozdrawiam
Znaczy zachaczyc
Ja puszczam sygnały/ dzwonki/ strzałki/ głuchacze do znajomych, kiedy chcę im pokazać, że o nich myślę. Albo tak jak mówi przedmówca, aby potwierdzić coś.

W Irlandii spotkałam się z "Give me a missed call" i... "Give me a signal"

Papa
Temat przeniesiony do archwium.