Past Simple and Present Perfect

Temat przeniesiony do archwium.
Hello ;)
Mam prośbę! Jako,że ostatnio zakupiłam z potrzeby nauki języka angielskiego ćwiczenia ADVENTURES czerwne, to przy paru zadaniach mam problem. Byłam pewna, że opanowałam czas past simple i present perfect,a tu jednak mam źle ( sprawdzone przez ciocię - nauczycielkę angielskiego). Zwracam się z prośbą o pomoc.
Jeżeli ktoś posiada te ćwiczenia to chodzi mi o zadanie 1 oraz 6 na stronie 58, 59.
To może przepisz je tutaj, bo ja np. nie posiadam takowej książki. A to chyba ażtak dużo czasu Tobie nie zajmie.
ok ;)

1. Uzupełnił zdania odpowiednią forką czasownika z ramki. Każdegoi czasowanika uzyj dwa razy. Zastosuj czas present perfec lub past simple.
Jest 30 przykładów a źle mam:

3. In 1998, Joe Simpson xxx ( słowo z czasem) a book about his climbing accident.
4. When we reached the summit xxx some sandwiches.
5. When you xxx for sharks, you can go in the sea
6. He xxx because he forgot the safety rules for bad weather, and so he died.
7. Kim Tood xxx lots of articles this year.
8. She had problems because she xxx equipment before she started climbing!
Słowa do wyboru:
write
climb
conqer
exist
survive
share
check
chyba miałaś na myśli past perfect?
Present Perfect ;)
3. wrote
6. didn't survive
7. has written
8. didn't check

dla 4. i 5. nie mam jeszcze pomysłu
4. When we reached the summit, WE SHARED some sandwiches.
5. When you'VE CHECKED for sharks, you can go in the sea
dzięki, wyprzedziłeś mnie. w 4. brakowało mi podmiotu :)
Dzięki kochani jesteście:*
Głupio prosić, ale mam jeszcze jeden problemik.
Takie zdanie:
1.Sarah canoed down the River Thames last year and said,' I was in xxx ( tu trzeba wstawić agony, risk, lub altitude) sometimes but i Loved it! It gave me a lot of xxx ( wstawiamy money, accident, lub confidence)...
3. If you don't have the time to xxx( wstawiamy help people, do sports lub go abroad), you can do something nearer your home. You can train or something like xxx(wstawiamy a risk, an accident, lub a parachute jump) or xxx( wstawiamy making, running lub jumping)marathon. If you are not very fit, you don't have to do anything xxx ( wstawiamy extreme, easy lub continual) you can do something like a sponsored walk or swim.
Kurcze próbowałam to, ale coś mi nie wychodzi:(
Podaj swoje propozycje - sprawdzimy.
1. risk, money,
3. do sports, a risk, jumping, easy
nie wiem dlaczego , ale jest to źle :/
1.Sarah canoed down the River Thames last year and said,' I was in xxx ( tu trzeba wstawić agony, risk, lub altitude) sometimes but i Loved it! It gave me a lot of xxx ( wstawiamy money, accident, lub confidence)...
3. If you don't have the time to xxx( wstawiamy help people, do sports lub go abroad), you can do something nearer your home. You can train or something like xxx(wstawiamy a risk, an accident, lub a parachute jump) or xxx( wstawiamy making, running lub jumping)marathon. If you are not very fit, you don't have to do anything xxx ( wstawiamy extreme, easy lub continual) you can do something like a sponsored walk or swim.
1. niestety oba zle
3. do sports - OK, reszta nie pasuje

Podpowiedz:
1 a) sprawdz w slowniku, ktore slowo wystepuje z "to be in..."
b) na logike: I loved it! - podobalo mi sie to! It gave me a lot of - dalo mi duzo... pieniedzy, wypadkow czy pewnosci siebie?
3. b) tu podaja propozycje, co mozesz wyprobowac - wiec wypadki i ryzyko nie pasuja.
c) co sie robi podczas maratonu?
d) jesli masz kiepska kondycje, nie musisz robic nic... ekstremalnego, latwego czy "ciaglego"??
Sorki, "do sports" tez jest zle.
Jesli nie masz czasu zeby (pomagac ludziom, uprawiac sport, wyjechac za granice), mozesz sprobowac w swojej okolicy/ blizej domu.
To ktore pasuje?? ;-)
Come on, Justynka, wierze w Ciebie!
Jest dobrze??
1. agony, confidence
2. go abroad, a parachute jump, running, extreme
??
raczej to będzie help people
Teraz super.
Pozdrawiam.
ale help people nie bedzie... ;-(
go abroad ??
Ano! Bo pozniej jest mowa o tym, ze zawsze znajdziesz cos w okolicy (jesli nie masz czasu wyjezdzac).
Zrobione.
kochany jesteś!!
Pomogłeś głupiej blondynce hyhy :* Ciemna masa jestem, zwłaszcza dzisiaj nie myślę :*
dzięki:*
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie