Te zdania są dla Ciebie nieco za trudno, bynajmniej póki co. Mógłbym napisać je poniżej, ale myślę, że niewiele Ci to pomoże, więc może zwyczajnie napiszę kilka wskazówek:
1) Tom porozmawiał ze mną na długo przed swoim wyjazdem
Czas przeszły, ale który: Past Perfect czy Past Simple? A może oba? "przed swoim wyjazdem" to pewnie "before his departure"
2) Gdy go zobaczyłem on chodził po deszczu już 1h
Te dwa wydarzenia dzieją się w przeszłości, ale co było pierwsze: to, że zobaczyłeś, czy to, że on chodził po deszczu? I jakimi czasami połączyć oba wydarzenia? Pamiętaj, że to co wcześniejsze wyraża się przy pomocy Past Perfect. A tu masz dodatkowo specyficzną sytuację: on już godzinę chodził po deszczu, więc pewnie najlepiej napisać: "he had been walking"czyli w Past Perfect Cont.
3) On chodzi do szkoły do krk. ale teraz mieszka w wielczce
Jak chodzi zwyczajowo, to jego rytuna to jaki czas? (Present Simple?). I kontrastujesz tutaj z czymś co jest pewnie tylko sytuacją chwilową, więc jaki czas? (Present Cont.?) A czy wyrażenie drugiej części zdania w Present Simple będzie błędem?
4) Jadłaś coś dziśiaj
Nie daj się złapać: tu jest wybór tylko między Past Simple a Present Perfect? Jaka będzie różnica między taki zdaniami?
5) Starszy syn mojej siostry nie jest wysoki
Starszy a nie najstarszy - jak to wyrazić? (older, elder?)
6) Od jak dawna masz ten rower
Pomyśl o konkretnym czasie. Właściwie pasuje tutaj tylko jeden czas. Który?
7) Czy tamte książki są nasze?? Nie nasze są te!
Napisz najpierw: tamte książki są nasze - those books are ours. Jak tworzy się w tej sytuacji pytania?
8) Zrobiłeś to samodzielnie??
Pytasz o przeszłość (Past Simple?) a może a widoczny efekt przeszłości (Present Perfect?)?
9) Kiedy Suaza otwierała okno nietoperz wpadł do pokoju
Klasyczny przykład: dłuższa czynność w przeszłośći (Past Cont) przerwana jednorazową króką czynnością (Past Simple). Nie zapominaj że "window" to rzeczownik policzalny w l. poj, więc brakuje przedimka!
10) Kiedy będziesz mógł mi pomóc??
Będę w stanie ci pomóc - I will be able to help you.
11) Od rana pada śnieg
Czyli cały dzień, zatem jaki czas? (Jak powiesz: Uczę się angielskiego od 2 lat?)
Uwzględnij te komentarze i popraw swoje zdania. Powinno być lepiej.
Powodzenia!!!