relacjonowanie - jakie czasy ?? pomocy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich

mam problem dla mnie poważny bo nie wiem kiedy jak czas dać gdy relacjonuje ... np gdy zadaja mi pytania jak spedzilam ostatniego sylwestra ;/ ech prosze wytlumaczcie mi to i tak jak najlatwiej.

pozdrawiam :)
Simple Past - skoro mówisz o zdarzeniu z przeszłości, to takie zdarzenie zdarzyło się w okreslonym momencie, stąd Simple Past.
Czasem też Past Continuous - wtedy, kiedy piszesz np. "Kiedy szłam na imprezę, zobaczyłam..." - w pierwszej części będzie Past Continuous, bo byłaś w trakcie 'idzenia', kiedy coś się stało (kiedy zobaczyłaś...). Albo 'kiedy jadłam sałatkę, Marek opowiadał o prezentach świątecznych' - tu mamy dwie czynności, które trwały jakiś czas, stąd 2 x Past Continuous

O to Ci chodziło w pytaniu?
dzieki :)

hmm powiedzmy ze mam takie polecenie :
a)powiedz gdzie byłas na sylwestrze
b)w co byłam ubrana
c)kto jeszcze był na imperezie (sylwestrze)

moje odpowiedzi
ad A - New Year's Eve I was spending in my house.
ad B - I was wearing in top and jeans
ad C - Withe me were Kate , Mark and Poul.

no ja nie wiem czy dobry czas wybralam ;/ kurde.

help.
>ad A - New Year's Eve I was spending in my house.
Raczej powiesz 'I spent New Year's Eve in my house.' - to jest esencja tego, co chcesz przekazac; ale zobacz, z drugiej strony moglabys powiedziec 'I was spending New Year's Eve in my house when I found out that one of my neighbours had tried to commit suicide just before midnight.' - to, ze spedzalas Sylwestra bylo rowniez podbudowa do czegos innego, co sie dzialo podczas tego Sylwestra

>ad B - I was wearing in top and jeans
Tutaj raczej tez mozesz uzyc czasu Past Simple 'I wore a top and jeans.'
Jednakze twoje zdanie jako opis czegos jest tez okay.

>ad C - Withe me were Kate , Mark and Poul.
Moze lepiej powiedziec 'There were Kate, Mark and Paul with me.'
dziekuje , wiedzialam ze jestem beznadziejna.

dobrze ze matura za pol roku ... moze mam jeszcze szanse sie nauczyc tak banalnych rzeczy ... :(

thx.
ale i tak nie czaje czemu tak jest :(
zapamietaj - czas Past Simple to wszystko to, co bylo najwazniejsze w danej chwili, cos co sie stalo (dokonalo, mialo miejsce od poczatku do konca) mowiac o wydarzeniach w przeszlosci; Past Continuous opisuje, badz stanowi jakies tlo innych wydarzen - stad jego zadaniem nie jest przekazywanie tego, co sie wydarzylo, ale to co sie dzialo/trwalo
;)
>>>wiedzialam ze jestem beznadziejna.
Nie, nie, po prostu podchodzisz do tego ze zlej strony - powiedz sobie, ze sa rzeczy ktorych jeszcze nie wiesz, to nie znaczy ze jestes beznadziejna. Uwierz mi, sa jeszcze rzeczy ktorych ja nie wiem.
dziękuje za słowa otuchy :)
i za pomoc.

a czy jest taka opcja jak jakies "korepetycje" na tej stronie? czyli , ze bym pisała jakies prace np notaki , relacjonowanie i któs by mi pomogł i sprawdził ? JEstem bardzo przejeta i bardzo sie boje matury. Wiem , ze duzo nie umiem... i musze sie wiele nauczyc, mam problem z czasami. Prosze o odpowiedz.

pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia