Jak odróżnić ?

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o jakieś informacjie o czasach:
- Past simple
- Present perfect simple.

a co najważniejsze kiedy jak ich ze sobą nie pomylić.

Tu wypisałam sobie wyrażenia za pomocą których moge je rozpoznać:
Past simple:
np: two years ago, in 1987, last month, yesterday, at two o'clock.
P.P.Simple:
np: just, never, so far, ever, yet, since last year, already, up until today, for the last three hours.
i jeszcze cos o past continuous.

Wszystko mi się myli ...
czasu past simple uz gdy mowimy o wydarzeniach z przeszlosci ktore sa skonczone i nie posiadaja zadnego zwiazku z terazniejszoscia,czyki mowiac jezykiem potocznym:bylo minelo,nie ma to juz zwiazku z terazniejszoscia.A czasu present perfect simple uz do mowienia o wydarzeniach ktore odbyly sie w przeszlosci,jednakze nie musimy znac czasu kiedy to sie odbylo,wazny jest nacisk ze cos mialo miejsce a nie wazne kiedy,czasu tego uz wlasnie ze cos mialo miejsce w przeszlosci ale kladziemy nacisk ze istnieje rezultat widoczny w terazniejszosci np:obcielam wlosy:I have cut my hair,wlasnie teraz widac ze masz inna fryzure.Zapamietaj ze :czas present perfect ma zwiazek z terazniejszoscia(rezultat jest w terazniejszosci jakiejs czynnosci przeszlej) a czas past simple nie posiada ZADNEGO zwiazku z terzaniejszoscia.
uzywamy past continuous gdy mowimy o czynnosc ktora trwala jakis czas w przeszlosci,za pomoca tego czasu kladziemy nacisk na czas trwania czynnosci w przeszlosci np.I was reading book all night.
Uzywamy tego czasu tez gdy mowimy ze czynnosc jakas byla w trakcie kiedy jakas czynnosc przeszla przerwala ja np.I was watching tv when my phone rang.Za pomoca tego continuous pokazujesz ze cos trwalo,ciagnelo sie a past simple sluzy pokazaniu ze cos sie wydarzylo w trakcie jak jakas czynnosc trwala(ciagnela sie).

« 

Brak wkładu własnego