przymiotnik odczasownikowy

Temat przeniesiony do archwium.
dzień dobry
mam pytanie dotyczące przymiotników odczasownikowych np. driving licence ,ironing board (moja wykładowczyni powiedziała że jest to zamiana "verb" na "adjective" dodając końcówkę -ing.chodzi mi o słowo driving czy ironing) .Uczę się w college i mam angielskich nauczycieli.niestety nie byli mi wstanie wyjaśnić dlaczego się je tworzy,jak się je tworzy , w jakich okolicznościach i kiedy je stosujemy.Jest to dla mnie duży problem bo nie rozumiem tego.
pozdrawiam i POMOCY :))
e tam, to nie sa adjectives, to sa deverbal nouns - w funkcji przydawki
przeciez
driving licence to nie jest 'a licence that drives' tylko 'a licence for driving'
podobnie 'ironing board'
albo 'swimming instructor' - chyba ze chcesz powiedziec 'plynacy instruktor', wtedy masz imieslow obok rzeczownika (i akcentujesz oba wyrazy)

Kiedy je stosujemy? Pewnie wtedy, kiedy nie mamy do dyspozycji rzeczownika z typowa dla rzeczownikow koncowka
od 'to shop' jaki jest rzeczownik? tylko shopping.
stad 'shopping bag' itp.
rozumowałem tak samo np. stick for walk (walking stick)-laska do chodzenia .board for chop (choping board)-deska do krojenia.
i moj problem
place for sit (siting place)-miejsce do siedzenia
pen for write (writing pen)-długopis do pisania

w obu przypadkach (place i pen )jest żle.podobno nie wolno tak mówić.dlaczego?
skoro jest zasada to powinna obowiązywać. jeśli jest odstępstwo od zasady to kiedy ono występuje?
wdarły się błędy siting - sitting,writing-writting
1. akurat nie place, ale 'room' kolokuje z sitting
sitting room - miejsce do siedzenia (w znaczeniu 'kawalek przestrzeni, gdzie mozna usiasc', nie w znaczeniu 'jedno miejsce do siedzenia')
writing pen - a do czego innego sluzy dlugopis?
ok.zaczynam rozumieć ale dlej pozostaje problem.jak mogę sprawdzić czy prawidłowo zestawiam wyrazy np. sitting i room -prawidłowo,sitting i place-żle.
czy jest jakaś zasada ? czy może jest jakaś lista? oczywiście wolałbym zasadę prawidłowego zestawiania słów. brak zasady to duży problem ,pisząc jkąkolwiek pracę nie mogę wyeliminować błędu (egzamin,lekcja)
nie, nie ma takiej prostej zasady. kazdego polaczenia bedziesz sie uczyc oddzielnie albo po prostu osluchasz sie z jezykiem i pewnego dnia poczujesz, ze znasz duzo takich polaczen.
śliczne dzięki za pomoc
Temat przeniesiony do archwium.