Kilka problemow ze sporzadzeniem poprawnego CV

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich,
Jako ze strram sie zmienic prace (w Anglii) na bardziej dochodowa i zwiazana z moim wyksztalceniem, chcialbym prosic Was o zerkniecie na moje CV. Wyslalem juz je w odpowiedzi na kilka ofert, ale bez odzewu. Nie wiem czy jest do brak doswiadczenia zawodowego, jednak zbyt niskie kwalifikacje, czy tez to ze nie jestem anglikiem :) albo osoba z "fluent english".

Oto moje CV wraz z uwagami pod kazda z sekcji:

PERSONAL DETAILS
Nationality/Ethnic cat.: Polish/Any Other White
Date of Birth:
Address:
Mobile:
E-mail:

1.Czytalem ze podawanie narodowosci, wieku czy statusu (w zwiazku czy nie) moze powodowac automatyczne odrzucanie CV ze wzgledu na preferencje pracodawcy, co jest zreszta wbrew prawu! Jednakze nie podanie takich danych moze tez byc odczytane jako niekompletne CV. Co o tym sadzicie?
2.Ethnic category - to sobie dopisalem po tym jak zauwazylem ze na narzuconych przez niektore firmy formularzach taki wpis figuruje - potrzebne to?

EDUCATION
2006 – 2008: TEB Education in Poznań, the School Of The IT & The Internet, IT Technician diploma;
2001 – 2008: Poznań University of Life Sciences, stationary studies, MSc in Forestry;
1998 – 2001: Kazimierz Wielki Highschool in Wałcz.

3.Ukonczylem zaoczna szkole policealna (podac tryb?) oraz zdalem panstwowy egzamin na technika potwierdzony dyplomem. Czy ma sie to w jakis sposob do kursow, stopni angielskich jako jakis odpowiednik? Gdzie to mozna sprawdzic?
4.Czy w przypadku studiow wyzszych podaje sie tytul pracy magisterskiej (moj laczyl zagadnienia inzynieryjno-informatyczne z lesnictwem - mogloby to byc interesujace dla pracodawcy :), ocene na dyplomie itp?
5.Czy w przypadku liceum podaje sie ze jest to jakis odpowiednik GCSE i jak to sie ma do starych matur, gdzie dostawalo sie ocene a nie jakies punkty i %? Podaje sie przedmioty zdawane na maturze?

WORK EXPERIENCE
08/2008 – to present: Customer Care Manager, Jardin Valley Restaurants, Walton On Thames (England); Industry: Catering;
04/2[tel]/2008: The Student Assistant, Poznań Supercomputing and Networking Center (Poland), Type of Industry: IT - Software/Services;
03/2[tel]/2006: Tomatoes Nursery Worker, R&L Holt – Sandyland Nurseries, Offenham in Worcestershire (England); Type of Industry: Agriculture;
08/2[tel]/2003: Trainee in State Forests National Forest Holding, Wałcz Forest Management (Poland), Type of Industry: Forestry.

6.Nie jestem pewien czy "Type of Industry: Forestry" jest tu istotny - widzialem to na jakiejs CV i sobie wpisalem.
7.Czytalem tez ze powinno podac sie zakres obowiazkow, odpowiedzialnosci w przy kazdej pozycji, tylko wazniejsze kwestie, czy piac wszystko jak leci? :)
8.W tej sekcji podalem rowniez praktyki, gdyz nie mam zbyt duzego "legalnego" dostwadczenia zawodowego (pracowalem niemal przez caly okres studiow, ale byly to prace "na czarno" a takich chyba sie nie podaje) i sa one wg. mnie dobrym uzupelnieniem - czy moze sie myle?

LANGUAGES
Polish: Native,
English: Good (ESOL Univeristy of Cambridge Cetrificate),
German: Good.

9.W Anglii bylem juz wczeniej podczas "dziekanki", gdzie zapisalem sie do collegu i zdalem na jakies certyfikaty ESOL. Czy powinienem to tu zostawic, gdyz czytalem ze to nie jest zbyt prestizowe osiagniecie?

SKILLS AND COMPETENCES
Personal: the nice looks, the high personal culture, good time-management, the ease linking of the contacts, able to perform both individual and team work, able work under pressure and meet the deadlines, advisory abilities;

Technical: good acquaintance of safety law, the ability of the logical thinking, ergonomic job organization and the others practical spheres;

IT: good knowledge of operating systems (Windows 98/2000/XP/2003 Server, SUSE Linux Enterprise, NetWare Novell 5), graphical applications (Adobe Photoshop and CorelDRAW), MS Office applications and the others, web-design (HTML + CSS), certificates:
• Microsoft Windows 2003 Server #2368 Certificate;
• Course 3036, 3037, 3038 – SUSE LINUX Advanced Administration Certificate;
• 560 Novell NetWare 5.1 Administration Certificate;

Other: Driving licence cat. B holder.

10.Niestety nie mam przy sobie oryginalow certyfikatow, jedynie wersje elektroniczne, czy to powinno wysylac sie wraz z CV mailem? Gdybym mial wersje papierowe ktore zostaly w domu moglbym je zabrac na inteview...tak czy innaczej poprosze brata zeby podeslal.

INTERESTS
Active sport: football, MTB, tennis, volleyball, fitness, swimming;
Other: computer technology, photography, music, science, travels, books.

REFERENCES
Available upon request.

11.Czy mozna tu podac osobe ktora byla koordynatorem moich praktyk zaowodowych, zwlaszcza ze nie mam innego niz to doswiadczenia w IT i ow osoba ma tytul doktora inzyniera - czy nie wyglada to zbyt profesjonalnie?

Prosze bardzo o pomoc w przygotowaniu profesjonalnego CV.
Z gory dziekuje za poswiecony mi czas i uwagi :)
1.narodowosci-nie trzeba
wieku - nie trzeba (ale date urodzenia to tak)
statusu - ja bym podala
Ethnic category - tylko na 'application form, jak taka wypelniasz) nigdy w CV
EDUCATION
2[tel]: 'TEB' (nie rozumiem co to jest-napisz) Education in Poznań, the School Of 'The' (niepotr) IT & The Internet, IT Technician diploma;
2[tel]: Poznań University of Life Sciences, 'stationary studies' (Niepotr-nikogo to nie interesuje), MSc in Forestry;
3.tryb-niepotrz.
4.Czy w przypadku studiow wyzszych podaje sie tytul pracy magisterskiej - NIE, ocene na dyplomie - tak
5.Czy w przypadku liceum...Matura NIE jest odpowiednikiem GCSE - Matura to 'A' Levels - z tego napisz przedmioty.
1.W przypadku statusu engaged wchodzi w gre? :)

2.'TEB' ... TEB Edukacja, Towarzystwo Edukacji Bankowej w Poznaniu - nazwa szkoły, Szkoła Informatyki I Internetu - to tez nazwa szkoly - troche to zagmatwane:
http://www.teb.pl/
Zerknij na stopke strony.

5.Czy w przypadku liceum...Matura NIE jest odpowiednikiem GCSE - Matura to 'A' Levels - z tego napisz przedmioty. Czyli:
A levels Biology, Polish and German.
Tak to ma wygladac??
WORK EXPERIENCE
08/2008 - to present: Customer Care Manager, Jardin Valley Restaurants, Walton On Thames (England); Industry: Catering;
>>>>A co dokladnie robiles, bo to przeciez jest najwazniejsze - a tego tutaj niema. Odpowiedzialny za, ile ludzi itp...
04/2[tel]/2008: 'The' (niepotr) Student Assistant, Poznań Supercomputing and Networking Center (Poland), Type of Industry: IT - Software/Services;
>>>>Co tutaj robiles? Piles kawe i ogladales filmy na komputerce?
03/2[tel]/2006: Tomatoes Nursery Worker, R&L Holt - Sandyland Nurseries, Offenham in Worcestershire (England); Type of Industry: Agriculture;
>>>Dlaczego tak dlugo?
08/2[tel]/2003: Trainee in State Forests National Forest Holding, Wałcz Forest Management (Poland), Type of Industry: Forestry.
6.Type of Industry: Forestry - to ok. ALE ja nie widze, na zadnej co dokladnie robiles?
7.Czytalem tez ze powinno podac sie zakres obowiazkow, odpowiedzialnosci w przy kazdej pozycji, tylko wazniejsze kwestie, czy piac wszystko jak leci?->>>piac wszystko jak leci, tylko, zeby to mialo sens.
AHA - doszlismy do tego, daj 4 albo 5 linijek pod kazdym.

8.Nie podaj zadnych prac 'na czarno', ale mozesz napisac, ze w tym czasie... W tej sekcji podalem rowniez praktyki, gdyz nie mam zbyt duzego "legalnego" dostwadczenia zawodowego (pracowalem niemal przez caly okres studiow, ale byly to prace "na czarno" a takich chyba sie nie podaje) i sa one wg. mnie dobrym uzupelnieniem - czy moze sie myle?

LANGUAGES
Polish: Native,
English: Good (ESOL Univeristy of Cambridge Cetrificate)(ALe ktory i jaka ocena), (a inne???
German: Good.

9.ESOL jest ok.

SKILLS AND COMPETENCES
Personal: 'the nice looks' (chyba nie starasz sie o pozycia aktora, albo podobna - tego nigdy,), 'the' (niepotr) high personal 'culture' (to mi nic nie mowi-), good time-management, 'the ease linking of the contacts',(able to make contacts easily) able to perform both ON AN individual BASIS and WITHIN A team 'work' (niepotr), able TO work under pressure and meet 'the' (niepotr) deadlines, advisory abilities.

Technical: good acquaintance of safety law, the ability of 'the' niepotr) logical thinking, ergonomic job organization and 'the' (niepotr) otheR practical spheres;

IT: ...MS Office applications 'and the others' (niepotr), web-design (HTML + CSS), certificates:

Other: Driving licence cat. B holder.

10.Nie wysylamy certifik. w CV, ale mamy papierowe kopie, zeby pokazac na interview.

INTERESTS - ok
1.W przypadku statusu engaged wchodzi w gre? :) NIE
2.'TEB' ... jabym to inaczej....Association of Banking Education, School of IT & Internet....
5.A levels: Biology, Polish and German. ok (znamy, A,B,C w 'A' levels, ale jak masz % to troche trudno-ale ok)
jeszcze raz:
8.Nie podaj zadnych prac 'na czarno'. Jest przyjete, ze studenci pracuja podczas studiow.
AHA tu cos brakuje....co robiles pomiedzy 9/2003 a 3/2005 a 8/2006 a 4/2008- jak sa braki, to ludzie cos zapytaja...
z niemieckiego mialem chyba 4 ;)
z ta Matura, to zostaw jako... A levels: x,x,x,(wystarczy).
musze zmykac do pracy...jutro odpowiem na powyzsze :) tymczasem dzieki
Troche moja branza ;) ... Przejrze cale CV i uwagi innych dokladnie za kilka godzin.

Przeleciawszy napredce, to wpadlo w oko:

of Industry: IT - Software/Services

Lepiej uzyc: zamiast IT wszedzie - Computer Technology (IT jest forma przyjeta, uzywana na codzien, ale na dokumentach oficjalnych, tytulach, CV nie brzmi "fachowo"). Np. What do you do? I work as IT for... (bardzo ogolne, dajesz do zrozumienia ze masz do czynienia z kompami) Albo I work as network support anaylst ( or administrator )for.... (tu mowisz dokladnie ze masz do czynienia z obsluga/administrowaniem sieci w firmie.
Moje sugestie i uwagi dotycza pisania CV (resume) i starania sie o prace na innym niz Europa kontynencie, wiec niektore z nich moga nie sprawdzic sie w UK. Ale mysle, ze wiekszosc zasad obowiazuje w calym anglojezycznym swiecie. Dla ulatwienia biore pod lupe wersje oryginalna, nie poprawiona, wiec pewne rzeczy beda sie powtarzac.

PERSONAL DETAILS ( albo Personal Information – ale nie musi byc naglowek , po prostu podajesz dane na gorze strony wieksza czcionka.

Nationality/Ethnic cat.: Polish/Any Other White
Date of Birth:
Address: OK
Mobile: OK
E-mail: OK

1.Czytalem ze podawanie narodowosci, wieku czy statusu (w zwiazku czy nie) moze powodowac automatyczne odrzucanie CV ze wzgledu na preferencje pracodawcy, co jest zreszta wbrew prawu! Jednakze nie podanie takich danych moze tez byc odczytane jako niekompletne CV. Co o tym sadzicie?
>>>>(abolutnie nie podajemy tu tego rodzaju danych – pracodawca nie ma prawa zapytac o wiek i stan cywilny w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej)
2.Ethnic category - to sobie dopisalem po tym jak zauwazylem ze na narzuconych przez niektore firmy formularzach taki wpis figuruje - potrzebne to?
>>>>(to ze piszesz na CV White w wielu firmach automatycznie moze uznane zostac za okreslenie “rasistowskie” ....w koncu nie wiesz czy wlasciciel firmy nie ma np pochodzenia hinduskiego, a wtedy nikt nawet nie spojrzy na reszte twojego CV)

EDUCATION
2[tel]: TEB Education in Poznań, the School Of The IT & The Internet, IT Technician diploma;
( nie wszyscy wiedza gdzie ten Poznan, wiec dobrze dodac kraj, Poland , na koncu – stationary studies mozesz sobie darowac. Nie wazne czy zajelo ci to 3 czy 6 lat na studiach dziennych czy wieczorowych)
1998 - 2001: Kazimierz Wielki Highschool in Wałcz.
( podawaj wszelkie doksztalty, chocby jednodniowe kursy,... zawodowa szkola to Vocational School, podaj specjalizacje , technik czego?

4.Czy w przypadku studiow wyzszych podaje sie tytul pracy magisterskiej (moj laczyl zagadnienia inzynieryjno-informatyczne z lesnictwem - mogloby to byc interesujace dla pracodawcy :), ocene na dyplomie itp?
>>>>(to mozna zostawic na rozmowe kwalifikacyjna, no chyba ze temat tej pracy wiaze sie bezposrednio ze stanowiskiem o jakie sie ubiegasz. Oceny nie podawaj, chyba ze ukonczyles z wyroznieniem ( with honours))

5.Czy w przypadku liceum podaje sie ze jest to jakis odpowiednik GCSE i jak to sie ma do starych matur, gdzie dostawalo sie ocene a nie jakies punkty i %? Podaje sie przedmioty zdawane na maturze?
>>>>( Nie podaje sie nic oprocz faktu ze „graduated” ;).

WORK EXPERIENCE
08/2008 - to present: Customer Care Manager, Jardin Valley Restaurants, Walton On Thames (England); Industry: Catering;
04/2[tel]/2008: The Student Assistant, Poznań Supercomputing and Networking Center (Poland), Type of Industry: IT - Software/Services;
03/2[tel]/2006: Tomatoes Nursery Worker, R&L Holt - Sandyland Nurseries, Offenham in Worcestershire (England); Type of Industry: Agriculture;

6.Nie jestem pewien czy "Type of Industry: Forestry" jest tu istotny - widzialem to na jakiejs CV i sobie wpisalem.
>>>>(pierwszy raz spotykam sie z podawaniem „Industry”, no ale moze taki zwyczaj w Europie. )

7.Czytalem tez ze powinno podac sie zakres obowiazkow, odpowiedzialnosci w przy kazdej pozycji, tylko wazniejsze kwestie, czy piac wszystko jak leci? :)
>>>>(wybrac te ktore sa najistotniejsze dla danej pozycji o kttora sie ubiegasz, sa tzw „transferrable” a wiec te „uniwersalne” i te ktore ukaza pracodawcy twoja przydatnosc na stanowisku. Nie zawalaj czytajacego CV detalami. Masz ich zaintrygowac na tyle, aby zaproszono cie na rozmowe)

8.W tej sekcji podalem rowniez praktyki, gdyz nie mam zbyt duzego "legalnego" dostwadczenia zawodowego (pracowalem niemal przez caly okres studiow, ale byly to prace "na czarno" a takich chyba sie nie podaje) i sa one wg. mnie dobrym uzupelnieniem - czy moze sie myle?
>>> nie podawaj na CV

LANGUAGES
Polish: Native, ( ciekawostka: tu mowimy “First Language”)
English: Good (ESOL Univeristy of Cambridge Cetrificate), (lepiej, Fluent)
German: Good. (jak wyzej)

>>>>>Zwykle jesli sie zna jezyk na tyle by sie nim swobodnie poslugiwac i moze byc przydatny w pracy, to sie go wymienia, bez wdawania sie w szczegoly ( o ile nie jest to pozycja filologa ;)

9.W Anglii bylem juz wczeniej podczas "dziekanki", gdzie zapisalem sie do collegu i zdalem na jakies certyfikaty ESOL. Czy powinienem to tu zostawic, gdyz czytalem ze to nie jest zbyt prestizowe osiagniecie?
>>>>(nie mam pojecia jak w UK, tu nie ma to zadnego znaczenia)

SKILLS AND COMPETENCES
>>>>Wyrzuc podzial na Personal i Technical skills i daj wszystko pod tym naglowkiem i pod Professional Skills (te powinny byc na pierwszym miejscu! Nie wstydz sie swoich umiejetnosci i wiedzy, nie pisz good albo fair, bo to brzmi “lame” czyli slabiutko. Uzywaj pozytywnych mocnych przymiotnikow: excellent, solid, advanced, np. Excellent time management skills.)

Personal
>>(tak, mozna. Mozna rowniez wykladowcow ze studiow i kursow o ile masz ich zgode)

Podsumowujac:

Uporzadkuj swoje CV, nie boj sie odstepow, paragrafow. CV musi byc "latwe i szybkie" do czytania, maprzekazac max zasadniczego info w min ilosci czasu ... i ma zaintrygowac na tyle, by zaproszono Cie na rozmowe. Skoro zachwalasz logiczne myslenie postaraj sie tez pokazac ze potrafisz sie rownie logicznie sprzedac ;)

ONE MORE TIME: SEGREGATOR CZYTAJACY TWOJE CV MA 4-7 SEKUND NA ZDECYDOWANIE CZY PCHNAC JE NA KUPKE „INTERVIEW” CZY NA KUPKE „TRASH”

good luck!!
Po kilka linijek napisze jutro prawdopodobjie,...dzisiaj niestety mam urwanie glowy w pracy

W przypadku ESOL
Cambridge ESOL Entry Level in ESOL Skills for Life (Entry 3): Reading, Writing, Speaking & Listening.
Niestety nie widze na nich ocen (mam tylko przod zeskanowany, wydaje mi sie ze % byly na jakiejs oddzielnej kartce...ale byly bdb :)

No to bede musial cos wykombinowac z kopiami, mam nadzieje ze brat sie spisze i je odszuka w domu :D
to wszystko odbywalo sie w trakcie studiow...praktyki, potem podwojna dziekanka i wyjazd na praktyki/do pracy do Anglii i znowu praktyki zawodowe z drugiej szkoly
Z kolei kolega ponizej napisal ze nie podawac zadnych przedmiotow z matury ani oceny ze studiow, chyba ze z wyroznieniem :) milem 5 wiec nie wiem o mam w tej sytuacji zrobic
Wielkie dzieki za doglebna analize :)

>>>>Wyrzuc podzial na Personal i Technical skills i daj wszystko pod tym naglowkiem i pod Professional Skills (te powinny byc na pierwszym miejscu! Nie wstydz sie swoich umiejetnosci i wiedzy, nie pisz good albo fair, bo to brzmi “lame" czyli slabiutko. Uzywaj pozytywnych mocnych przymiotnikow: excellent, solid, advanced, np. Excellent time management skills.)

Rozumiem przeslanie jednakze zdobyte umiejetnosci zanikaja mniej lub bardziej gdy sie ich nie uzywa i nie jest sie juz potem tak bardzo excellent jak wtedy gdy sie ich wyuczylo -> takze pozostaje rozterka moralna, napisac tak czy po prostu przyznac sie ze to jest tylko good :) Moje wyksztalcenie infromatyczne nie jest zbyt silne, jednakze nie zdarzylo sie zebym nie poradzil sobie z czymkolwiek...po porstu czasami trzeba siegnac do zrodel, profesora google i juz sie wie :) Pytanie tylko czy w zwiazku z tym dalej moje umiejtenosci sa excellent?

>>>>ergonomic job organization and the others practical spheres (co chcesz tu powiedziec?);

To ze tak sobie ukladam wszystko w pracy i w zyciu, zeby bylo zrobione pozadnie ale jak najmniejszym naklaem pracy, czasu, czy srodkow -> efektywnie :)
zdobyte umiejetnosci nadal gdzies tam siedza, trzeba je tylko odkurzyc, a jesli 1. wiesz jak to zrobic to znaczy ze jestes co najmniej solid , mozesz tez uzyc, exeptional if excellent troche razi ;)... W kazdym razie zacznij pisanie CV od wyszukiwania przymiotnikow. Nie miej moralnych zahamowan, 90% CV zawiera grubo przesadzone samooceny wlasnych umiejetnosci jednak to pomaga zdobyc prace, bo liczy sie przede wszystkim jakie wrazenie wywierasz w czasie rozmowy w cztery oczy. Wtedy sprawdzaja nie tyle twoja wiedze ile osobowosc! Wiekszosc pytan na takich spotkaniach ma podloze psychologiczne i czesto sie powtarza. Do tego tez musisz sie przygotowac.

2. aha, czyli po prostu well organized, efficient ,,,,i juz :)
"Wiekszosc pytan na takich spotkaniach ma podloze psychologiczne i czesto sie powtarza. Do tego tez musisz sie przygotowac."

Mozesz polecic jakiegos linka z takimi pytaniami? :)
http://www.techinterviews.com/?p=230

http://www.redgoldfish.co.uk/cvinfo/preparefor.asp

http://www.datsi.fi.upm.es/~frosal/docs/25mdq.html
Dzieki wielkie...a co myslicie na temat fotografii dolaczonej do CV?
w UK nie dolaczamy foto.
co z tym ESOLem ? :)
Przez te opady sniegu ludzie zamiast do pracy przyszli do restauracji z dziecmi...roboty po uszy :( ale na reszcie dopisalem duties and responsibilities, prosze zerknijcie na to okiem:

08/2008 – to present Customer Care Manager,
Jardin Valley Restaurants, Walton On Thames (England):
• Maintaining high standards of hospitality and cleanliness in the restaurant,
• Solicits feedback from customers and dealing with customer complaints,
• Training and managing Customer Care Team.

04/2008 – 05/2008 The Student Assistant,
Poznan Supercomputing and Networking Center, Poznan (Poland):
• Adaptation of websites projects for colleges, extragovernment-organizations and scientific circles,
• Recognition MS Office SharePoint Designer 2007, MS Office SharePoint Server 2007, MS Office SharePoint Services 3.0,
• Developing web pages using MyWebPagesStarterKit 1.1.4 with CSS editing,
• Upgrading and editing leaflets and posters in Adobe Photoshop CS2.

03/2005 – 08/2006 Tomatoes Nursery Worker,
R&L Holt – Sandyland Nurseries, Offenham in Worcestershire (England):
• Plants trimming and deleafing, truss picking and pruning,
• Forklift truck operating,
• Biological and chemical crop protection.

08/2003 – 09/2003 Trainee,
State Forests National Forest Holding, Forest Management in Walcz (Poland):
• Servicing of the program to the sale of timber,
• Supervising timber harvesting,
• Inspection of the population of xylophagens,
A tak wygladaja sekcje po poprawieniu wg zalecen:

PROFFESIONAL SKILLS:
• Excellent knowledge of various operating systems: Windows 98/2000/XP/2003 Server, SUSE Linux Enterprise, NetWare Novell 5;
Certificates:
o Microsoft Windows 2003 Server #2368 Certificate;
o Novell Certified Linux Professional (CLP) certification;
o Novell NetWare 5.1 Administration Course (560) – certified;
• Excellent knowledge of MS Office applications suite;
• Solid knowledge of graphical applications: Adobe Photoshop and CorelDRAW;
• Solid knowledge of web-design: HTML + CSS;
• Solid knowledge of programming languages: Pascal, C++, C#.

SKILLS AND COMPETENCES:
• Excellent time-management,
• Able to make contacts easily,
• Able to perform both on an individual basis and within a team,
• Able to work under pressure and to meet deadlines,
• Solid knowledge of job safety regulation,
• The ability of logical thinking,
• Well organized,
• Efficient,
• Clean driving licence.

Wrzucilem tu driving licence...i nie wiem gdzie wrzucic Customer Care Course - certifed :)
bravissimo ! ;)

wrzuc w Professional Skills skoro masz tam inne kursy.

Ja zwykle sugeruje stworzenie oprocz Education gdzie wpisuje sie formalna edukacje, dzialu Additional(Further, Other) Education gdzie wpisuje sie rozne dodatkowe kursy czy szkolenia konczone np w czasie trwania zatrudnienia.

good luck!
Dziekuje bardzo, tak tez postaram sie zrobic, a jutro zaczynam rozsylac nowe CV wiec powodzenie sie przyda :)

Spojrz jeszcze prosze na ww. "work experience" z "duties and responsibilities" czy nie wkradly sie tam zadne bledy.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka