I have been vs I have been ing POMOCY!

Temat przeniesiony do archwium.
witam! mam pytanie. robię sobie właśnie Murphy'ego, jestem na UNIT 11 - HOW LONG HAVE YOU (BEEN)...? nie rozumiem zbytnio, po co ten dział jest wyszczególniony, no ale mnie mniejsza o to. zrobiłem ćwiczenia i mam w 2 błędy. może mi ktoś wytłumaczyć czemu, bo nie rozumiem?

11.2 Read the situations and wirte questions from the words in brackets.
7. A friend of yours is having driving lessons. You ask him (how long/have/driving lessons?) i prawidłowo ma być :HOW LONG HAVE YOU BEEN HAVING DRIVING LESSONS? czemu? bo w sytuacji tez jest ciąły?

11.3 Complete B's answers to A's questions.
query: Sue lives in London, doesn't she?
answer: Yes, she has been living in London for the last few years.
i nie rozumiem, bo na left page pisze, że : You can normallu use either the continuous or simple with live and work. czyli mogłoby być Yes, she's lived in London for the last few years?? w odpowiedziach tak nie ma...
a w ogole jest jakaś różnica między zdaniami:
I have lived in Poland. a I have been living in Poland.
Nie ma praktycznie żadnej różnicy, więc się nie martw :)
W PP nacisk jest na czynność, PPC podkreśla czas jej trwania.
Przykład:
I've done my homework - zrobiłem pracę domową i mam ją z głowy.
I've been doing my homework - robiłem/robię i nie mam czasu na nic innego/jestem zmęczony - sam fakt, że praca zrobiona, schodzi na drugi plan; podkreślamy, że ją robiliśmy

Twój pierwszy przykład: kolega nadal bierze lekcje, dajemy ppc. Gdyby kolega wczoraj miał ostatnią lekcję, ppc byśmy nie dali.

W drugim przykładzie mogą być obie wersje i w kluczu są obie - przynajmniej w mojej książce:)

I have lived in Poland i I have been living in Poland - różnica jest taka, że w drugim zdaniu wiem, że ten ktoś na pewno nadal tam mieszka; w pierwszym, niekoniecznie.
dziękuję bardzo za wyjaśnienie :) a jaką masz wersję? bo ja drugą, w sumie to używała jej moja siostra w liceum parę lat temu, ja ją robię, choć jestem w gimnazjum , żeby się przygotować do konkursu kuratoryjnego (poziom moim zdaniem ok, początek dość łatwy, a już zupełnie przydatne są te końcowe informacje np., różnica między always + ing, is being itp. :) pozdrawiam.
Third Edition:) Różnice między PP a PPC są wyjaśnione rozdział wcześniej:)
Jak nie lubisz wyjaśnień z Murphiego to obejrzyj sobie przy okazji Grammarwaya 3 - też jest fajny.
nie, właśnie Murphy mi bardzo podchodzi :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Studia językowe

Zostaw uwagę