ZADANIE - pomocy ! niech ktoś wytłumaczy !

Temat przeniesiony do archwium.
Zadanie ksiązka UPSTREAM INTERMEDIATE B2)
zad 15/120 unit 8 Quantifiers Grammar Reference

Complete the dialogue, then act out similar dialogues using the prompts.

A: Would you like 1) ............... more bread?
B: Yes, please. Is there 2) .......... pasta left?
A: Sorry, there's 3)................ pasta left but there is a 4).................... salad if you would like that.
B: No, that's OK. Thanks.

* potatoes/beef/gravy
* water/curry/rice
* cake/tea/orange juice
* chips/fish/sauce

Niech mi ktoś pomoże nie mam zielonego pojecia o co w tym chodzi i jak to zrobić.... Za odpowiedzi serdecznie dziękuje :)
Nie wiedzac o czym byla lekcja poprzedzajaca zadanie, ja bym tak uzupelnil:
A: Would you like 1) SOME more bread?
B: Yes, please. Is there 2) ANY pasta left?
A: Sorry, there's 3) NO pasta left but there is a 4) salad if you would like that.
B: No, that's OK. Thanks.
Dalej w zadaniu polecaja cwiczyc z kims dialog podstawiajac inne potrawy.
To jest TYLKO moja opinia. Prosze na mnie nie napadac.
no właśnie lekcja jest o rzeczownikach policzalnych i niepoliczalnych wiec chyba trafiłeś/aś za co Ci bardzo dziękuje i na nikogo nie bede napadać :) a jeszcze mam takie pytanie w 4 mam nic nie wpisywać czy mogłoby byc tam np salad to rzeczownik chyba policzalny więc ;D a few czy chyba lepiej some?
Jezeli w zadaniu jest a....., nie mozesz wpisac some (salad). Sprawdz w podreczniku, moze jest inaczej.
a no rzeczywiście jest "a" czyli some nie moze być czyli a few ? kurcze tylko a few znaczy "mało" i tak mi to jakos nie pasuje do tego zdania wrrrr...
Nie no czyli moze byc a few bo to by znaczyło ze nie ma wiecej makaronu ale zostało "troche sałaty" jeśli Ty bys chciał tak?
Moim zdaniem nic nie mozna wpisac. Moze inni dorzuca cos od siebie.
trochę sałaty
ta książka jest beznadziejna... i w ogóle nie przygotowuje na maturę którą mam w przyszłym roku bo chodzę do 3 klasy liceum... ale cóż... mniejsza o to... jeżeli tam jest luka to tam musi być coś wpisane...
Sprobuj:
A: Sorry, there's 3) NO pasta left but there is a 4) LITTLE salad if you would like that.
Nic innego nie wchodzi mi do makówki.
PS moja uwaga w pierwszym wpisie nie odnosila sie do Ciebie
Tak - ma byc'a little' znaczy troche do niepoliczalnych,bo salad jest niepolicz. rzeczownikiem.'A few' stosujemy do policzalnych.
Tak - ma byc'a little' znaczy troche do niepoliczalnych,bo salad jest niepolicz. rzeczownikiem.'A few' stosujemy do policzalnych.
a 4) LITTLE - tak nie może być! (bo a little odnosi się do uncountable nouns, mean "some")
a few- odnosi się do policzalnych, means "some"

a salad jest policzalne
a może być też A LOT OF salad
Moze "a lot of" pasuje lepiej.
Rzeczywiscie 'salad' moze byc polczalne i niepoliczalne, więc 'a lot of' może byc zastosowane na pewno-bo zwrot unwersalny - stosowany z jednymi i drugimi rzeczownikami.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Brak wkładu własnego