Wymowa - podręczniki, książki, programy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Poszukuję materiałów do ćwiczenia wymowy. Znalazłem przykładowo program Pronunciation Power, jednak jak przeczytałem uczy on akcentu American English, a ja bym jednak wolał British English. Czy mimo to będzie on dobry? Znalazłem także ciekawą stronkę
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/grammar/pron/unit1/wordrepeat3.shtml.

A co ze swojej strony co możecie polecić? Może jakieś materiały po polsku?
polecam SOZO ];-) http://www.sozoexchange.com/
I oczywiśc ie klasyk - ksiąąka "How Now Brown Cow?" w komplecie z płytą (autorką jest, o ile mnie pamięć nie zawodzi, pani Virginia Evans - ta sama, która pisze podręczniki do nauki j. angielskiego, np. Enterprise). Ja się , uczyłem wymowy z tej książki na studiach i muszę przyznać, że o lepszym treningu nie słyszałem:)
Witam ponownie, ostano natrafiłem na książkę English Pronunciation in Use, i już miałem ją kupić gdy na rynek został wypuszczony produkt Supermemo "Say It Right".
No i teraz dylemat, co wybrać? Za supermemo przemawia to że jest pisany przez polaków dla polaków, jednak jest to produkt świeży i jeszcze nie czytałem żadnej jego opinii. Jak myślicie strzelać w ciemno i kupować?
Hej. Mialam ostatnio w rece demo programu say it right i musze przyznac, ze wywarla na mnie pozytywne wrazenie. Co prawda na demo bylo mozna wybrac niewiele opcji, ale dla nauczania fonetyki jest to super sprawa. Jest mnostwo przykladow, cwiczen na poszczegolne dzwieki, mozna sie nagrac i porownac z nativem sa cale zdania do cwiczen. Pokazna jest jak wyglada organ mowy w momencie wypowiadania danej gloski i jak powinny wygladac usta z zewnatrz. Podane sa rowniez polskie tlumaczenia do kazdego slowka i calych zdan, wiec przy okazji mozna sie pouczyc slowek. Dla mnie bomba:)
Hej,
Jesli chcesz BE to polecam Longman Pronunciation Dictionary (J.C. Weels)Third Edition do tego jest tez CD, mozna go tez ponoc sciagnac z netu. Moze tez 'Ship or Sheep' chyba Ann Baker o ile dobrze pamietam (second or third edition).
Pozdrawiam
polecam najnowszy multimedialny kurs wymowy angielskiej SAY IT RIGHT. jest to jedyny kompletny kurs wymowy zarówno AmE jak i BrE na DVD-ROM-ie do pracy własnej na komputerze. zawiera ponad 35 tys. plików audio - słowa, frazy, zdania, kontrasty, itd., również animacje i wideo wymawianych dźwięków oraz tłumaczenie wszystkich elementów w "dymku" po najechaniu myszą.
zapraszam do kompletnej prezentacji wideo na YouTube:
(cz. 1);
(cz. 2)
Mnie sie Say It Right nie podoba. Uzywamy go na zajeciach i mamy czasem z niego jakies zaliczenia. Program komputerowy jest faktycznie dosyc fajny, ale ksiazka to porazka, ma pelno bledow. Ludzie, ktorzy go kupili raczej zaluja, ze wydali na niego tyle kasy. How Now Brown Cow jest super za to;) niektore slowka maja juz przestarzala wymowe, ale to wystarzcy sprawdzic w slowniku wymowy. Nie jest autorstwa Evans tylko Mimi Ponsonby.
Temat przeniesiony do archwium.