When, while + imiesłówy

Temat przeniesiony do archwium.
Od dłuższego czasu zastanawia mnie użycie powyższej konstrukcji. Spotkałem się z nią już parę razy, ale nigdy nie miałem okazji spytać kogoś bardziej kompetentnego, z czym się to je :P. Rozumiem, że powstały z połączenia konstrukcji spójnik+imiesłów oraz ‘zwykłych’ imiesłowów przysłówkowych (ale często występują w funkcji przymiotnika). Jeśli tak, to po co, jeszcze dodawać ‘while, when’ skoro sam imiesłów implikuje równoczesność?

Można ich, użyć w czasie przeszłym? Np.:
When having read,...
When having been read,...

Innymi słowy, proszę o dokładniejsze wytłumaczenie: dlaczego, jak i kiedy.
Serdecznie dziękuję
spójnik + imiesłow? ja tu nie widzę spójnikówq

when+imiesłow to taka sama konstrukcja jak before/after + imiesłow
polski mniej wiecej odpowiednik to przed/po zrobieniu podczas robienia czegos

'when having read' itp nie uzywa sie
Słuszna uwaga, to był taki skrótowy skrót myślowy.

Mam rozumieć, że 'when having read', należałoby zastąpić 'Having read' ('Przeczytawszy')?

when/before/after + imiesłów przeszły oznawhen/before/after + imiesłów przeszły oznacza stronę bierną? Pytam, bo zastanawiają mnie poniższe przykłady:
Two Wolves Killed After Seen Chasing Cattle Near Fortine
Man Arrested After Seen Running From Lockland Fire
Nie należałoby między 'after' a 'seen' wcisnąć 'beeing'?

Jeszcze raz dziękuję.
Mam rozumieć, że 'when having read', należałoby zastąpić 'Having read' ('Przeczytawszy')?

tak

when/before/after + imiesłów przeszły oznawhen/before/after + imiesłów przeszły oznacza stronę bierną? Pytam, bo zastanawiają mnie poniższe przykłady:
Two Wolves Killed After Seen Chasing Cattle Near Fortine
Man Arrested After Seen Running From Lockland Fire
Nie należałoby między 'after' a 'seen' wcisnąć 'beeing'?

bEing
przykłady bez bEing (albo 'he was' itp.) mozna spotkać tylko w tytułach prasowych, w takim skrótowym stylu.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka