sila przebicia

Temat przeniesiony do archwium.
wiecie jak to bedzie w jezyku krolowej Elzbiety? nie moge znalezc takiej kolokacji w moich slownikach:(
hmmm...go-getter?
tzn. ktos z sila przebicia - oczywiscie
:o)
w moim slowniku jest sila przebicia jako 'push' albo 'wallop' a miec sile przebicia 'pack a wallop' tylko czy oni naprawde tak mowia cebulka?
ja sie z tm wyrazeniem nie spotkalam, ale to nie znaczy, ze sie go nie uzywa. Pogmearlam w Internecie i z tego co widze to raczej "pack a wallop" znaczy cos jak "daje czadu" (pikantne korniszony, film, piosenki itp).

"wallop" - (verb) to uderzenie otwarta dlonia albo tez (noun) "sprac" kogos (give a wallop) albo (verb) "dac w ciry" (np: jedna druzyna pilkarska drugiej)

:)
Też mi to przyszło do głowy.
dac w ciry? :-) ;-) :-) :-) ojej jak ja juz dawno tego nie slyszalam :-)
Cebulka - u're the best :-) albo jestes debesciara :-)
to moze jeszcze daj sie karnac? :-)
A dasz gryza?
you're all the best!!!
Mam jedno pytanko more;)
Jak jest ten dolny myslnik _ ?
hehehehe, chcesz cukierka idz do gierka - gierek da, kopa w d... i papa :-) ten sympatyczny wierszyk moja mamusia mi zawsze recytowala w czasach hmmmmm kiedy zdobycie landrynkow graniczylo z cudem a ja sie jakos wlasnie o landrynki uparcie dopominlam :-) Eh, urok poprzednije epoki :-) ;-)
underscore
bueeeeeeeee, underline to jest :-)
ale mi nie chodzi o podkreslenie tylko o taki znaczek, tak jak dash czy slash
ja myślę że obydwie odpowiedzi są poprawne
ok, u "mnie" to jest underline jak masz np: anna_poczwara @kosmary.potworowo to jak podajesz np przez telefon to leci anna underline poczwara at koszmary dot potworowo...
A pamietasz wylicznake?

umf-umf misia bela, misia kasia kafacela, misia a misia be misia kasia ka-fa-ce! (nieststy bez polskich znakow) :(

i zakladanie "sekretow"?
dzieki babki! ciesze sie, ze moje dociekania jezykowe wywolaly takie mile wspomnienia;)
a znazie: siala baba mak,...
w tej rymowance dziad wiedzial i nie powiedzial. fajnie wiec, ze na tej stronie nie ma takich dziadow;))))
pozdrawiam i milego dnia zycze, a sama musze sie strzeszczac, coby sie nie spoznic. kisses
Sila przebicia to = CLOUT

considerable/ enormous/ economic/ financial/ political clout

to carry/ have/ wield/ exercise/ use clout
Aha... jeszcze pare przykladow uzycia CLOUT:

But the Russian debut in the international arena signals just how much clout Mr. Yeltsin now has.

The business has become so complicated and contentious that now only a company with Waste Management's clout seems likely to succeed on a big scale.

Most industry analysts doubt that the Swedish companies could muster anything close to the marketing clout needed to shake Genentech.

As a result, property transfers are usually quiet deals defined by the clout of the cadre involved.

As a result of the capital flows, the Bank of Spain's clout in Europe has risen along with the peseta.

In other demonstrations of their economic clout, many farmers in this agricultural nation refused to pay bills or taxes, or buy goods or services.

He believed that he had enough clout with customers to persuade them to buy cut-rate machines backed by his promise of quality.

In fact, after the nationalizations, economic opportunity was limited to those with political clout.

A common currency would require a little more political unity than now exists, since the monetary authority would have to report to someone -- preferably, someone with a little more clout than the existing European Parliament.

Just as important, she adds, Japan and other rich nations must put their economic and intellectual clout to work fighting the refugee problem at its source.

Also, small bankers are likely to use their extensive political clout in the House to fight rapid expansion of big banks.

The increasing clout of huge institutional investors and a trend toward automated trading are likely to restrict locals' trading and profits.

As black companies grew, they fed the civil rights struggles of the 1960s. Motown Industries of Detroit and Soft Sheen of Chicago dispensed jobs and wielded clout with local governments.

Almost every contract is "one sided" if the definition is that people with clout get better deals than others.

Moreover, sales of the combined operations would exceed $3 billion, giving the alliance more marketing clout.
>Aha... jeszcze pare przykladow uzycia CLOUT:

:) Parę?
:)))
he's got the drive
he's got the push
A to:
Brzuch mnie boli
A od czego?
Od fasoli
Bo fasola byla twarda
I wleciala mi do gardla
A z gardelka do pudelka
Urodzila sie perelka
A z perelki wyszedl dziad
I zasmrodzil caly swiat
:-) :-) :-)
hehehe a zaabwa w "komorki do wynajecia" ????? hihihihi
a raz dwa trzy baba jaga patrzy?
HA to byly czasy...
I slawny Puchatek we Wrzeszczu kolo skmki gdzie kupowalo sie fartuszki do szkoly :-)
Wiedzialam, ze byla wyliczna z roslinami straczkowymi ale nie moglam sobie za cholere przypomniec! Uff! Teraz moge spac spokojnie!
A Puchatek jeszcze tam jest! A kupowalo, kupowalo sie fartuszki z bistoru z przypinanymi bialymi kolnierzykami.....i tornistry ze "skaju" z odblaskowymi klamerkami (chlip, chlip). Pamietam tez jak stalam w siermieznej kolejce bo kostki Rubika rzucili na dzial z zabawkami....buuuuu
Moim niedoscignionym marzeniem byl konik na biegunach ktorego to ci sadysci z Puchatka wystawili wsrod zabawek ale na sprzedaz nie byl... Moja mama ma do tej pory wyrzuty sumienia z powodu owego konika. Zwlaszcza ze zaraz potem postawila mnie w kolejce za szklankami do herbaty... Bo rzucili... Brat stal za koszem na brudne ciuchy z wikliny :-) Mamusia obstawiala posciel :-)
A tornister to mialam z Bolkiem i Lolkiem z odblaskami w ksztalcie kroliczka i jakiegos innego koszmarka (ciekawe bo jedyna ulice jaka przekraczalam idac do szkoly byla bardzo boczna uliczka gdzie ruch samochodowy zwlaszcza w tamtych czasach by rowny zeru....).
A woreczki na kapcie????? To byl czad :-) I klecenie karmnikow na pracy technice????? Ciekawe ze 8olatek mial sobie dac rade z takim czyms....
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe