Problem (???) z ustawianiem powtorek przez SM !!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !
Zainstalowalem sobie przed 2 dniami Supermemo Basic English - postanowilem ze bede codziennie zapamietywal 50 nowych slow . Pierwsze 2 dni program ustawial powtorki za 2-3 dni , ale przed chwila robie kolejna 50 i patrze a program ustawia te nowe slowa na powtorke 28-29 wrzesnia !! Narazie to nie jest problem bo te slowa sa banalne , ale to chyba nie tak powinno wygladac - jesli beda slowa ktorych zupelnie nie znam to przez 12 dni niepowtarzania chyba je zapomne . Czy wy rowniez sie z takim czyms spotkaliscie ?? A moze to jest normalne ???
Prosze o szybka odp
Pozdrawiam
Poczytaj sobie instrukcję, kilka razy, najlepiej ze zrozumieniem. Program wyznacza terminy powtórek jak najbardziej optymalnie. Analizuje każdą Twoją odpowiedź i czas niezbędny na jej udzielenie. W zależnisci od tego wyznacza dla każdego słówka termin powtórki. Nawet jesli któreś zapominisz to później program skoryguje termin kolejnego powtórzenia tego słowa. Poza tym najprawdopodobniej te 12 dni program wyznaczył dla słowa, które powtarzasz 2 lub trzeci raz.
czesc
dzieki za odp
Otoz problemem jest , ze tych slowek nie powtarzam juz ktorys raz z rzedu , bo program zainstalowalem 2 albo 3 dni temu , poza tym pierwsze dwa dni praktycznie klikalem blyskawicznie nie raz nawet nie zdazylem odpowiedziec w myslach bo slowa byly banalne ( ja , ty , on , jeden itd. ) - mimo to program wyznaczyl powtorke za dwa trzy dni ( dzisiaj m.in mialem 30 takich prostych slow do powtorki ) .
Nie wiem wiec co to moze byc , ale w instrukcji jest napisane ze program przewaznie wyznacza pierwsza powtorke za 2-3 dni nawet jak postawisz sobie ocene "Brawo" , wiec mysle ze to nie jest normalne .
Pozdr
Nigdy nie klikaj błyskawicznie! Własnie dlatego program zaczął wyznaczać Ci takie odległe powtórki. Zresetuj bazę zacznij od początku i nawet w przypadku tych najbanalniejszych słówek zanim klikniesz "Show answer" odsłuchaj i powtóz je na głos 10 razy. Przeciez musisz uczyć sie nie tylko znaczeń ale i wymowy.
Ok zrobie tak
dzieki
Pozdr
Hey!
mam taki samo problem co ty, tyle, ze z baza sm advanced english speed up. Przerabiam ja juz od ok 3 miesiacy i ostatnio zauwazylem,ze jak nie znam jakiefos slowka i klikam 'bardzo zle' to powtorke mam za 2 tyg. tez mnie to zdziwilo.
Mam wrazenie ze problem ten dotyczy wiekszej liczby urzytkownikow, potrafi ktos to racjonalnie wytlumaczyc????
SuperMemo zawsze wyznacza słówko po pierwszej powtórce po paru dniach. Może dla Ciebie te słówka są banalne, ale dla kogoś innego może nie. Dłuższe interwały zaczną się po paru powtórkach danego słówka.
Zaufaj algorytmowi, został przetestowany na tysiącach użytkowników. Jesli oceniasz jakies słowo na "bardzo źle", to znaczy, że może potrzebujesz trochę czasu by je lepiej zrozumieć. Tak naprawdę nie da się przewidzieć jak program wyznaczy termin kolejnej powtórki. Gdybyś to wiedział, zacząlbyś go oszukiwać tak jak Panią Krysię - ta od angielskiego. Jeśli chcesz skutecznie się uczyć staraj sie oceniać jak najrozsądniej. Źle robią ci, którzy wszystkie słowka oceniają zawsze na 1 lub 2, podobnie jak ci, którzy zawsze oceniają się na 4 lub 5. Pamiętaj, że tego programu oszukiwac nie warto, ani wte ani wewte.
Hej! ja mam takie pytanko skad można wziać taki program? Bo chętnie tez bym się pouczyła nowych słówek.
Z góry dzieki za odpowieć i pozdrawiam.
Skorzystaj z wyszukiwarki, wpisz hasło "SuperMemo" i poczytaj.
czesc to znowu ja :P

Otoz zrobilem tak jak mi radziliscie ( zresetowalem baze i zaczalem od nowa - nawet na tych banalnych slowach zatrzymywalem sie dluzej i powtarzalem w myslach po 10 rzy ;P ) dzisiaj jest trzeci dzien nauki i mialem 24 slowa do powtorki - program wyznaczal nastepne powtorki na 23-24 wrzesnia .
Kiedy zaczalem przerabiac nowy material to zaczal mi wyznaczac na 29 wrzesnia !!! Wydaje mi sie ze to nie jest normalne i nie mowcie mi ze ten program uznal ze nie jestem w stanie zapamietac materialu teraz i mi go wyznaczyl na za tydzien - bo 90 % wyrazow mam Brawo a pozostale Dobrze .
Jedynym rozwiazaniem pozostalo wejsc do opcji i : File
wybrać Reset:Optimization matrices - jak to zrobilem program zaczal wyznaczac powtorki na 20 wrzesnia , tylko nie wiem czy to nie bedzie mialo wplywu na dalsza nauke .

Ale to nie jeest normalne ze program juz na poczatku wyznacza powtorki za ponad tydzien - chyba ze mam jakis dziwny mozg ??

Co o tym myslicie ??
Zgadzam sie w 100%.

Mama wrazenie jednak ze program jet na tyle rozbudowany i profesjonalny ze nie jest to jego wina. Jest to kwestia urzytkowania go. Dlatego warto było by choć w czesci poznac algorytm powtórkowy nie po to by uszukiwac, tylko po by miec swiadomosc czego mozmy sie spodziewac.

Np. dosc duze odstepy powtorek moga byc spowodowane tym ze program uznał po wczesniejszych dniach, ze masz pojemny mozg:). (duza liczba słowek zapamietanych w przeciagu 3 dni )
W nawiazaniu do powyzszego mojego postu :
ucze sie rownolegle Niemca i wystepuje taki sam problem !! po 3 dniu nauki wyznacza mi powtorki dla nowych slowek za 13 dni (1.10 ) !! Dlaczego tak jest , nikt sie nigdy z takim czyms nie spotkal ?!?! Moge zrobic
Reset:Optimization matrices ale nie wiem czy mozna to robic tak bezkarnie .
Zrobilem screena z moimi statystykami SM jak ktos sie zna niech zobaczy na zdjecie , moze czegos dziwnego sie dopatrzy ?

http://www.icpnet.pl/~nita/8.jpg
Człowieku powtarzanie w myslach nie nauczy ćie języka. Trzeba powtarzać na głos! Nie przejmuj się terminami powtórek. Jesli każde słowo odśłuchasz 10 razy, za każdym razem nagrywając swój głos i porównując z głosem lektora, to nawet jak program wyznaczy Ci powtórkę za pół roku, bedziesz ten zwrot pamietał.

Zapamietaj sobie:

JEŚLI POWTARZASZ JAKIEŚ SŁOWO W MYŚLACH, ZNACZY TO TYLKO ŻE MYŚLISZ, ŻE SIĘ UCZYSZ!!!
>JEŚLI POWTARZASZ JAKIEŚ SŁOWO W MYŚLACH, ZNACZY TO TYLKO ŻE
> MYŚLISZ, ŻE SIĘ UCZYSZ!!!

Bejotka znowu ma rację.
:)))
To jak to jest z tą nauką?
Czy jak powtarzam słówka w myślach, to słabiej je zapamietuje? Nie chodzi mi tutaj o SM, tylko ogólnie o nauke słownictwa. Ja np. mam zeszyty, w których zapisuje słówka, zwroty, czasem nawet całe zdania. Do zeszytu zaglądam w każdej wolniej chwili, i gadam te słówka, ale w myślach. Czy powtarzanie na głos daje lepsze rezultaty? Czasem zdarza sie, że jak czytam coś, to widze słówko, które na pewno juz znam, ale nie pamiętam jego znaczenia. Może to jest efekt, właśnie tego, że myślałam tyko że sie go nauczyłam, a tak wcale nie było. Pamietałam je przez jakiś czas i wyleciało sobie. Do tej pory zawsze zwalałam wine na to, że jak sie tych słówek nie używa, bo przeciez nie codziennie rozmawiamy o np. medycynie, to sie je zapomina. Ale teraz myślę sobie, że moze nie do końca po prostu sie ich nauczyłam!
No i co tu o tym mysleć?
Pozdrawiam
Ada
Ej walic to jak powtarzam slowa bo nie o to chodzi w tym poscie . Moge o nich myslec , recytowac je , spiewac , szeptac itd.
Chodzi mi o termin powtorek i to jest wazne czy komus tez ustawia powtorke za 13 dni dla NOWO poznanego slowa ??? Bo w instrukcji pisze wyraznie ze to powinny byc 3 dni !!!!!!!!
nie wiem co pisze w instrukcji, bo nie chciało mi sie czytać, ale: TAK, bywa tak. Szczerze mówiąc nie zwracam na to uwagi, bo metoda jest dobra. Widocznie 'komputer' wie co robi, skoro rezultaty są dobre.
>Czy jak powtarzam słówka w myślach, to słabiej je zapamietuje?

nie wiem.

> Czy powtarzanie na głos daje lepsze rezultaty?

tak. I nie dotyczy to tylko nauki słówek. Również jeżeli ćwiczysz jakiegokowiek rodzaju opowiadania, zdania etc. powtarzanie na głos daje DUŻO lepsze rezultaty.
Ćwiczenie na głos jest dużo trudniejsze. Spróbuj opowiedzieć cos w myślach - wydaje ci się, że dobrze, prawda? A później powiedz to na głos - zwykle się okaże, że wcale nie jest to takie proste.
ja tez mam powtorki dopiero po tygodniu albo jeszcze pozniej ale tylko w Speed Up. w proficiency mam na drugi dzien. i tez sie tym martwilam ale juz nie bede bo skoro tyle osob tak ma to moze po prostu tak ma byc:)
Ok czyli zostawie to w spokoju , zaufam komputerowi , chociaz przed chwila zaczal wyznaczac mi powtorki za 18 dni - jesli bylo by to zupelnie nowe slowo ktorego wczesniej nie slyszalem mam pewnosc ze za te 18 dni nie bede go pamietal .
>Ej walic to jak powtarzam slowa

W sumie masz rację. Walić to. To w końcu ty źle ćwiczysz.
I co się ludzie czepiają i rady dają, prawda?
ale to nie jest na temat , wezme sobie ta wskazowke do serca .
hm...dałabym jeszcze jedną radę, ale też nie na temat, więc nie wiem czy to dobry pomysł:)))
Daj i tak juz sie niezly OT zrobil .......
Ale to już zupełny OT:)))

Używanie znaków interpunkcyjnych podczas pisania na komputerze:
Kropki, przecinki, wykrzykniki, znaki zapytania, dwukropki znajdują sie bezpośrednio po wyrazie, który piszesz, nie ma między nimi spacji.
W przypadku nawiasów powinno być: (tak), a nie ( tak ).

Takie są ogólne reguły. Warto się przystosować, bo po jakimś czasie błędnego pisania trudno się przestawić na to właściwe - o tym niestety coś wiem:(((
Ok bede pamietal dzieki za rade
>Do zeszytu zaglądam w każdej wolniej chwili, i gadam te słówka, ale w
>myślach. Czy powtarzanie na głos daje lepsze rezultaty? Czasem zdarza
>sie, że jak czytam coś, to widze słówko, które na pewno juz znam, ale
>nie pamiętam jego znaczenia. Może to jest efekt, właśnie tego, że
>myślałam tyko że sie go nauczyłam, a tak wcale nie było.

Nie tylko o to chodzi. Przecież ucząc się języka chesz się nauczyć rozmawiać z ludźmi, słuchać ich i rozumieć co do ciebie mówią, oraz przekazywać im (na głos) swoje myśli. A tego nie nauczysz się bez powtarzania N A GŁOS tego co słyszysz.

Nie przejmuj się terminami powtórek. Byc może nie będziesz pamiętał słowa, którego powtórke program zaproponuje Ci za 18 dni, ale nie sprawi Ci ono trudności za 36. Nie ma reguły. Każdy z nas inaczej to zapamietuje. mam bazę, której uczyłem się kilka lat temu. W tym roku zresetowałem ja i zacząłem od początku, program wyznacza powtórki co 1-2 dni, mimo, że prawie wszystkie zwroty znam na 5. Czasami, ale bardzo rzadko zdarza mi się błąd przy wpisywaniu. Mam też nową bazę, też prawie wszystkie słowa sa mi znane, program wyznacza powtórki tak jak Tobie, początkowo co 3 dni, później co dwa tygodnie,a ostatnio co 20-25 dni. Nie widzę w tym problemu. Wiem, że za rok, półtora bedę pamiętał wszystkie te słowka i zwroty. Taka jest metoda SuperMemo.
Jeśli uważasz się za mniej inteligentnego niż program Cie uwaza, to już tylko Twój problem. Program ustawia powtórki w zależności od tego jak ocenia twoje zdolnosci zapamiętywania. Nie ma znaczenia jak ustawia terminy powtórek innym studentom. A ty mozesz oczywiście mówić, spiewać, a nawet tańczyć, jak pewien znany polityk, recytując je.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe

»

Pomoc językowa