POMOCY! TO PILNE!!! DESCRIBING PHOTOS PO ANG.!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
W środę (22.09) mam egzamin ustny do NKJO Wrocław i bardzo proszę o POMOC w postaci przydatnych zwrotów do opisywania obrazków. Powiedzcie mi DRODZY FORUMOWICZE na co zwrócić uwgagę i jak ładnie wypaść przed egzaminatorami. To dla mnie WAŻNE!!!!
Fuki, obawiam się, że na takim poziomie to nie możemy pomóc. Bo tu już nie chodzi o kilka typowych zwrotów, których używasz przy opisywaniu obrazków, ale raczej o całość słownictwa jakiego używasz, a to już zależy od obrazka, który dostaniesz.
Przede wszystkim pamiętaj jak określić kierunki na obrazku.Nie mów po prostu here albo there are ale np in the left-hand corner, in the foreground in the background itd.
Hej amused moja qmpela mogła sobie wybrać obrazek
->na pewno są jakieś standardowe zwroty:) POMOCY!!!!!
1 i najważniejsze mowimy in the picture , a nie on , bo jak to mowił mój nauczyciel, on the pictura to może tylko ptak narobić. Powiedzie, że o tym wie prawie każdy . Owszem , ale przypomnieć nie zawadzi. Sama o małobym o tym nie zapomniała
ja to Ci powiem prawde zyciowa;P pamietaj ze jest IN the picture.
No i niezle jest, jesli juz nie ma co na obrazku opisywac, uderzyc cos w stylu: "It reminds me of" albo "It brings to mind STH blablabla" tak mi sie wydaje.
no y powodzeeenia!
a jak nie wiadomo co dokladnie na tym obrazku, to polecam modals of deduction / speculation + konstrukcje 'as if' / 'as though'. powodzenia. SW :)
a jeszcze z body language to powiem najwazniejsze hinty:
- staraj sie miec kontakt wzrokowy z egzaminatorami
- kiedy do Ciebie mowia delikatnie przechyl glowe w bok (tylko zachowaj naturalnosc)
- jesli bedziesz w takiej pozycji, ze beda widziec twoje rece, staraj sie miec dlonie otwarte w kierunku egzaminatorow, bez zadnego zaciskania piesci itp.
Hej niedziękuję :):) ale śledze uważnie Wasze rady i IN the picture powiem:)
No, ale te standardowe zwroty typu in the foreground, in the background to chyba już na tym poziomie znasz, prawda?

Opisz obrazek, a później opowiedz coś o tym jakie masz skojarzenia. Weź sobie znajdź jakieś phrasal/idiomy, które mają coś wspólnego ze skojarzeniami, ostatecznie sprawdź w słowniku słówka typu 'memories', 'associations' i zaroty jakie są z nimi podane, etc. ułóż z nimi zdania, ale na tyle ogólne, żeby dało się jakoś wpleść w twoje późniejsze opowiadanie na egzaminie.
Na obrazkach często są ludzie, więc wybierz kilka mało popularnych przymiotników, których możesz użyć przy opisie ludzi. Mogą być to przymiotniki dotyczące charakteru - przynajmniej nikt ci nie zarzuci, że się nie zgadza, bo wszystko zależy od twojej interpretacji.

Spróbuj używać trochę bardziej skomplikowanych konstrukcji gramatycznych.
Użyj:
must have...
can't have.....
żeby opowiedzieć, co z pewnością się (nie) stało przed chwilą na tym obrazku, etc.

A jako ćwiczenie, po prostu weź pierwszą lepszą gazetę i pierwszy lepszy obrazek i spróbuj o nim mówić 2-3 min. bez przerwy. Ale NA GŁOS, a nie tylko zastawiaj się nad tym co byś powiedział.

Tak a propos przypomina mi się jak kiedyś miałam na egzaminie obrazek: jakiś widok, ale prawie kompletnie zasłonięty przez latające płatki kwiatów. I oczywiście jak na złość, zapomniałam jak jest po angielsku 'płatek'. I nie przypomniało mi się... Ale zdałam.
Dlaczego przechylac glowe?

Hmm, mysle, ze co do gestykulacji, to lepiej niech kazdy zostanie przy swojej, tak bedzie bardziej naturalnie. Oczywiscie nie polecam body language wskazujacego na lekcewazenie rozmowcy, typu polozenie sie na lawce, ale nie sadze, ze komus to przychodzi do glowy.

Pozdrawiam,
KOciamama.
>Dlaczego przechylac glowe?

bo to nauralny odruch, kiedy sluchajacego interesuje to, o czym mowi do niego rozmówca
okey amused.to.death powtarzam słowka i staram się opisywac obrazki:)
Mam jescze dwa dni i czekam na kolejne hinty:)
hmmm... z tym przechylaniem glowy to dalabym sobie spokoj.
:o)

Nawet jesli ktos ma taki odruch to zacznie sie zastanawiac i wszystko moze wyjsc "pear-shaped".

Jesli mozesz to zrob probe generalna z kims (popros nawet Swojego nauczyciela), taki pseudo-egzamin. Niech ktos Cie obserwuje i powie potem jakie odniosl wrazenia. Ja na ten przyklad musze sie pilnowac zeby utrzymywac kontakt wzrokowy ZE WSZYSTKIMI z panelu/na zebraniu a nie szukanie "veny tworczej" w suficie albo gapienie sie na jedna tylko osobe (najczesciej ta, ktora kiwa potakujaco glowa).

Co do rak to mozesz je trzymac zlozone na biurku/stole albo najlatwiej - trzymac zdjecie w reku. Chyba wiekszosc ludzi gestykuluje i jesli tylko nie bedziesz klapal ramionami jak orzel to gestykulacja Ci ujdzie an sucho.

:o)
No cóz egzamin zbliża się wielkimi krokami....
Dobrze, że niewidzicie mojego pokoju cały zawalony obrazkami :)
I need HOPE because she is a mother... of fools one could say, but it's far better to have a mother than to be an orphan.
Powodzenia:)
Trzymam kciuki.
I napisz później jaki obrazek ci się trafił:)
Hej amused ogólnei atmofsera na egzamini e bardzo przyjemna egzaminowął mnie Anglik, oceniała Kanadyjka i Polka:) Wylosowałem obrazek na którym przedstawiony był pokój 4 dzieci siedzacych kołołóżka na podłodze i jedzących obiad oraz jednocześnie oglądających TV na łóżku była ich mama i też oglądała TV, pokój był zabałaganiony i takie tam:) Ogólnie nienajgorzej , temat oscylował wokół tego czy to dobrze oglądać TV non-stop i co bym wolał mieć TV czy komputer w pokoju (taka scenka do odegrania) Ogólnie mam dobre wrazenia ale czy moaj wypowiedź była wystarczająco dobra by sie dostać do NKJO - wszystko wyjaśni się jush jutro - 3 majcie kciuki:)
i jaK fuki zdales ? mam nadzieje, że tak
Zdałem ale co z tego skoro nie zostałem przyjęty z powodu braku miejsc :( Zaproponiwali mi wieczorowe a mnie na nie po porstu niestać - bye bye studies :(:(:(:(
Przykro mi mnie naprzyklad nie bedzie pewnie stac na magisterke, po licencjacie , bo prawie wszystkie zaoczne , a jak to sie mowi I was not born with a silver spon in my mooth . Może spróbuj do Jelonki tu jest trochę łatwiej. A przez ten rok popracuj i zdawaj znowu. zostawiam e-mail moze w czyms ci pomoze ghd2002@interia. Ja też do niedawna miałam marne szanse na studia . Chcesz wiedzieć dlaczego napisz
Dlaczego ma Cie byc nie stac na magisterke? Przeciez dopiero zaczynasz kolegium. W miedzyczasie pewnie zaczniejsz pracowac, albo dawac korki, albo w jakijes szkole jezykowej. Po skonczeniu kolegium to Cie juz w wiele miejsc z otwartymi ramionami przyjma i bez problemu na mgr zarobisz.

POzdrawiam,
Kociamama.
Kociamamo jesteś kochana !!! Dodałaś mi wiary i choc wiem , ze w moim przypadku podjęcie pracy w szkole językowej będzie trudne (względy fizyczne), to korki wchodzą w grę . A teraz pytanko , czy zgodziłabyś się na wymianę jakiś metariałów , albo napisanie do mnie e-maila . adres wyżej moje [gg]
jA JESTEM W PODOBNEJ SYTUACJI, A NIE WIESZ ILE TRZEBA BYŁO MIEC PUNKTÓW ŻEBY SIĘ DOSTAĆ? i CZY FUNKCJONUJE COŚ TAKIEGO JAK ODWOŁANIE?
mam na myśli NKJO we Wrocławiu
Pytałem się kobiety w sekretariacie móiwiłą mi ,ze nie biora pod uwagę czegoś takiego jak odwołanie,a jeśli ktoś zrezygnuje z dziennych wtedy przyjmują następnych na liście ile pkt trzeba było mieć niepamiętam, wiem ze jestem 7. poniżej kreski a brakło mi 0.8 pkt róznice były niewielkie:(:(:(:(:(:( Acha i babka powiedziała do mnie, że moja sytuacja to jak 4 miesjce na olimpiadzie coś w tym jest:(:(:(:(
Temat przeniesiony do archwium.