takie tam słówko.... ;]

Temat przeniesiony do archwium.
jest takie słowo. pisze się sucks czy sux. sama już dokładnie nie wiem, spotkałam się z przeróżną pisownią. co to za słowo? co ono dokładnie oznacza? jaka jest poprawna pisownia? anybody?;]
Ahoj,

jest takie sformulowanie "it sucks" lub "XXX sucks", co oznacza dezaprobate dla X. Hmm, cos jak.... "zycie boli" ("life sucks") "do bani", "do luftu"
(uwaga jest to czasownik)
jest jeszcze sformulowanie "to suck it up" oznacza "przelknac cos", pogodzic sie z czyms

To suck (slang) : to be objectionable or inadequate

polecam w ogole strone internetowa www.m-w.com - super slownik angielsko-angielski
Pozdrawiam

Magda
jeszcze dorzuce...

"to suck up to somebody" - cos jak "podlizywac sie komus"
hej, czy słowo "suck" jest uwazane za wulgarne? Czy na przykład jeśli stwierdzę, że "the wheather sucks today" moi rozmówcy bedą mieli o mnie jak najgorsze mniemanie???

Zawsze mam problemy z takimi wyrazami i wyrażeniami...
znalazłam jeszcze coś: to teach your grandmother to suck eggs.

co znaczy: to give advice to someone about a subject that they already know more about than you

xxx
Czy na przykład jeśli
>stwierdzę, że "the wheather sucks today" moi rozmówcy bedą mieli o
>mnie jak najgorsze mniemanie???
>

Jesli bedziesz szla ze znajomymi, to prawodpodobnie nie zmienia o tobie zdania, ale np. w obecnosci kuzynek po 50, to moze byc ambiwalentne.
Z reszta, sama najlepiej wiesz przy kim mozesz powiedziec, ze pogoda jest do dupy... prawda?:)
w sumie tak... :)
dzięki za rozjaśnienie mi w główce.
pozro
suck, tez oznacza ssac. Wulgarnym okresleniem jest:
suck my dick/prick/cock/fly etc.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Programy do nauki języków