Technik dentystyczny - Anglia

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich!

Obecnie jestem na ostatnim roku studiów na kierunku techniki dentystyczne i zaraz po obronie planuję wyjazd do Anglii. Chciałabym się dowiedzieć jak jest tam obecnie z pracą w tym zawodzie. Jestem świadoma, że będę świeżo po studiach i że wszędzie szuka się ludzi głównie z doświadczeniem, ale szkopuł polega na tym, że chciałabym je zdobyć tam, a nie w Polsce. Interesuje mnie głównie ortodoncja i ceramika, ale nie pogardzę też innymi dziedzinami. Chodzi mi o styczność z zawodem, choćby to miało polegać na mieszaniu gipsu i odlewaniu modeli.

Czy jest tu ktoś kto pracuje w tym zawodzie, ewentualnie pokrewnym i ma jakieś informacje na ten temat?
poszukaj na google odpowiednie strony. A;e ja tu juz widze problem - czy bedziesz miala juz tytul 'dentysty' bo chyba nie - widze, ze tutaj najwiecej moga cie przyjac jako 'dental assistant' - ale poszukaj na google.
Technik dentystyczny (dental technician) to zupełnie inny zawód niż lekarz stomatolog (dentist).
Nie interesuje mnie praca jako dental assistant/dental nurse/dental hygienist, zresztą nie posiadam do tych prac odpowiednich kwalifikacji. Mimo wszystko dzięki za odpowiedź. Czy ktoś jest może zorientowany w temacie?
Ja bym szukala na stronach, bo napewno gdzies do panstwowych Cie przyjma, tzn do dentystow ktorzy wykonuje panstwowe zabiegi.
Do prywatnych nie masz szansy-bo to jest scisly rynek.
Akurat to co mówisz w tym przypadku większego wpływu nie ma. Jak już mówiłam te dwa zawody różnią się między sobą niesamowicie i nie powinno się ich ze sobą mylić. O ile dentyści dzielą się na takich, którzy pracują państwowo i tych prywatnych, to w laboratorium ta granica się zaciera. Owszem technicy wykonują prace opłacane z ubezpieczeń, ale w dużej części wykonują protezy w całości pokrywane przez pacjenta (bo jednak, żeby dostać fajną, mało widoczną protezkę trzeba trochę zabulić). Ale to już nie jest temat na to forum ;) W każdym razie wszystkie laboratoria protetyczne są prywatne (nie liczę tych na potrzeby nauki - uniwesytety itp), więc chcąc nie chcąc będę w takim pracować. Pozdrawiam :)

« 

Studia językowe