praca za granicą dla absolwenta anglistyki.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć co absolwent filologii angielskiej może robić za granicą. Czy jeżeli chciałbym wyjechać na stałe do Anglii lub USA to czy będę miał uprawnienia aby nauczać j. angielskiego, zostać copy - writer' em lub redaktorem i przede wszystkim czy w krajach anglojęzycznych jest zapotrzebowanie na tłumaczy polsko - angielskich. Albo może są jakieś inne zawody o których nie wiem, związane z kierunkiem moich studiów??
Za odpowiedź z góry dziękuję.
Hmmm chyba mozesz robic wszystko to samo co inni, ktorzy znaja lepiej lub gorzej angielski, tyle ,ze bedzie Ci o wiele latwiej od tych pierwszych.Czego chcialbys uczyc?bo chyba nie angielskiego?nie sadze by bylo zapotrzebowanie na polski :) Mozna probowac w Call Centre zdaje sie ze doplacaja za kazdy kolejny obcy jezyk (obcy, znaczy kazdy oprocz angielskiego)poza tym ,zeby uczyc to chyba potrzebne sa tutejsze certyfikaty, ale nie wiem jak jest dokladnie.Powodzenia!
Co do nauki ang. w GB w szkolach, to chyba musisz miec skonczone PGCE - zobacz gdzies na www. (albo ich odpowiednik po polsku) Co do copywriter/journalist to nie jest tak latwo - ale prace niekiedy sa. Tylko, ze nawet jak umiesz ang. to trzeba znacz wszystkie nuance tego jezyka. Ja bym probowala na wszystki prace, gdzie potrzebuja BA - wejdz na google, monster itp i niestety to jest szukanie. Jak zobaczysz prace, to sie zorientujesz co potrzebuja na jakie stanowiska.
Ze wzgledu na b. dobra znajomosc jezyka, latwiej bedzie znalezc ci prace, ale niestety z polki low-paid. Zainteresuj sie studiami podyplomowymi np. z biznesu, ekonomii i wtedy po okolo dwoch latach mozesz szukac pracy biurowej. Chociaz moja znajoma (lektorka j. ang) opowiadala, ze pracowala w biurze w Londynie, wiec jezeli dobrze poszukasz, to moze cos uda sie znalezc.
pewnie ze mozesz uczyc jezyka angielskiego w GB.. jest przeciez wiele imigrantow..czesc z nich nie zna angielskiego .. tak wiec mozesz zostac EFL teacher.
Najlatwiej byloby jakbys mial 'almost native-like pronunciation' .. wtedy az takich problemow nie robia i latwiej dostac prace..w duzych miastach oczywiscie..+ najlepiej jakbys mial doswiadczenie juz kilkuletnie;)
jesli nie na stale to mozna zostac 'support teacher' chyba..tez trzeba pytac..bo kto pyta nie bladzi;)
prponuje wejsc na strone gazety wyborczej..na forum.. jest gdzies takie forum jak Nauczyciele w Anglii (lub cos podobnego) sa tam linki do roznych info przydatnych itd;)
pozdrawiam
aa zapomnialam dodac.. dobrze tez gdybys zrobil kurs w Anglii juz uprawniajacy do nauczania (TEFL, CELTA) i takie tam;)
takze na poczatek zalapac sie na byle jaka prace..i robic kurs..bo te kursy sa uznawane niemalze na calym swiecie (pomijajac USA:/)
chetnie odpowiem na Twoje pytanie, ale nie na forum, bo nie mam ochoty uzerac sie z osobami ktore nie maja KOMPLETNIE pojecia o tym co pisza, jakie sa realia.jestem absolwentka filologii ang. adres [email] pozdrawiam
ikaa75
czy mozesz wymienic osoby ktore nie ma kompletnego pojecia o realiach w GB?
Chciclibysmy sie dowiedziec, nawet te osoby ktore mieszkaja w GB od lat.
Dzięki za dobre chęci ikaa75, jednak wolałbym żebyś w miare możliwości odpowiedziała na forum ( chyba po to ono służy nieprawdaż?). Z pewnością jest więcej osób takich jak ja które być może dzięki tobie będą mogły się nieco dowiedzieć. Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Pomoc językowa