hej
przeczytalem wszystkie posty. szczerze powiedziawszy rece sie same zalamuja, gdy czytam niektore z nich... no ale i tak bywa... mniejsza o to :)
jestem z lodzi i wyjezdzam 14 wrzesnia. jeszcze nie wiem jakim srodkiem transportu dostane sie do szczecina, wiec moze jest ktos kto rowniez wybiera sie z lodzi lub bedzie przejezdzac przez lodz?
w kwestii ubezpieczenia i karty E111 (obecnie EKUZ).
byc moze nie wszyscy moga uzyskac taka karte (tak jak np ja). generalnie ubezpiecznie jest potrzebne glownie na czas przejazdu i okres kilku dni (do rozpoczecia pracy). potem oczywiscie obejmuje nas ubezpieczenie, ktore jest oplacane na normalnych zasadach w anglii.
wedlug mnie nie bylo informacji, ze E111 jest obowiazkowe (oczywiscie moglem cos przeoczyc), ale lepiej jednak byc ubezpieczonym. czyz nie? przez te kilka dni moze sie sporo wydarzyc.
ja postanowilem po prostu wykupic ubezpiecznie turystyczne w towarzystwie ubezpieczeniowym. na te kilka dni bedzie to koszt na pewno poniezej 40zl. pieniadze male, a korzysc w razie wypadku lub innych nieszczesc (oby nie) ogromna. polecam tym, ktorzy tak jak ja nie moga miec E111 :)
ps.
frienemy. solide info. dzieki.