osobiscie pracowalem dla 2 polskich agencji ale mialem tez do czynienia z kilkoma zagranicznymi sam jestem zwolennikiem poszukiwania pracy na wlasna reke jednak to sie wiaze z koniecznoscia zorganizowania sobie mieszkania i odpowiedniej techniki poszukiwania pracy zeby na dupie nie trzeba bylo siedziec zbyt dlugo dodam ze pracowalem w polowie krajow europy zachodniej choc nie wszedzie legalnie ( np szwajcaRIA) z polskich agencji pracowalem dlafirmy eurostar25 z oddzialem w gliwicach i choc nie jest to agencja ktora pobierala by oplaty za posrednictwo to sa to zlodzieje i okradaja niemal kazdego pracownika swojej firmy wiekrzosc interesow prowadza w holandii w okolicach tilburga biuro maja w belgii (do ktorego jest bardzo trudno dotrzec i skalda sie na to wiele czynnikow o ktorych nie bede tu wspominal ) wiec zasadniczo trudno cos zalatwic nawet na miejscu jedyny kontakt z przelozonymi to koordynator (hehe- tyle o nim) i kierownik holender pan jop ktory zawsze jest madrzejszy ( na szczescie nie odemnie znam 6 jezykow jestem obyty wiec potrafie jak to sie mowi ogarnac swoje sprawy niestety trzeba przyznac wiekrzosc polakow wyjezdzajacych za granice nie jest w stanie tego zrobic mowie to bez ujmy dla nich ale wlasnie na takich ludziach te firmy zeruja) wiec zasadniczo nie da sie nic zalatwic a to bywa bardzo frustrujace jest wiele przykladow ale nie o tym . mieszka sie w bungalowach czyli kontenerach 12m na 4 metry zwykle po 5 osob czasem 6 rotacja ogromna (dla przykladu na 500 osob mieszkajacych na kempingowisku po 2 miesiacach bylem jednym z najstarszych stazem) za to chorendalna cena 90 euro/tyg za luzko w "pokoju" 3/2 metry (pokoj w holandii mozna wynajac za200 euro na miesiac nawet w amsterdamie (wiem bo bylem z holandii zjechalem 4 tyg temu) plus prawie 20 euro za dojazd do pracy (w ten sposob splacja lizing za auta (hehe) ODRADZAM
nastepna w ktorej pracowalem to Axell biora w gliwicach , opolu gdzies jeszcze znacznie lepsza choc nie dla kazdego przynajmniej flota wpada tak jak ma wpasc chociaz majac stawke 2 euro wieksza niz w eurostar25 zarabialem dokladnie te same pieniadze (tez kradna) za mieszkanie 62.5euro obecnie nie placisz za dojazd do pracy wiec powinno byc grobo wiecej niz w poprzedniej a nie jest! polowa koordynatorow to dupki w sumie to zalezy jak sie dogadasz ale jesli jestes wymagajacy i chcesz miec wszystko zalatwione (tak jak ja) to pojawia sie problem sa po prostu leniwi gdy wymagasz stajesz sie klopotliwy pozbeda sie wtedy ciebie przy najblizszej okazji zwlaszcza kobiety (koordynatorki) to zwykle niedoksztalcone idiotki ktorym sie wydaje ze sa paniami twojego losu (moze oprocz Ewy)i robia ci laske we wszystkim zasadniczo tez srednio polecam chociaz w przeciwienstwie do tej pierwszej agencji jeszcze ujdzie dla zdesperowanych ok warunki rozne mozna trafic na mete pierwszej klasy mozna trafic do apartamentu bo sa i takie zalezy od szczescia ja je mialem inni nie ( placi sie wszedzie tyle samo)
z Otto jest bardzo podobnie tylko mieszkania to najczesciej rowniez bungalo czesto ludzie dojezdzaja do pracy ponad godzine co dziennie daje ponad 2 w samym aucie :/
osobisciepolecam lokalne agencje w holandii np tempo team jest jedna z najlepszych rowniez randstar jest niezla placa o wiele lepiej (wyplaty sa o wiele lepsze) i nie trzeba czekac kilku tygodni na pierwsze pieniadze (co zawsze sie zdaza w przypadku polskich posrednikow- a tak naprawde to tez nie sa polskie agencje one tylko rekrutuja w polsce) czasem do 6 tygodni co bywa duzym obciazeniem finansowym bo musisz miec przeciez flote na te pierwsze tygodnie lepiej zainwestowac je w jakis pokoj i pojsc do lokalnych agencji
w uk dobra agencja jest personel selection tez nie mialem z nia klopotu i flo jest od razu jednak nie wiem czy operuje poza east sussex (wojewodztwo na poludniu) w anglii najlepiej szukac samemu
wiecej pisac nie mam sily jest 4:41 rano :D