ubezpiczenie

Temat przeniesiony do archwium.
dziewczyny jak to jest z z ubezpieczeniem za granica jeśli jedzie sie na własną rękę? Tam się wykupuje? Ile to kosztuje?
mozesz wykupic jakas karte.. np isic lub euro 26 za 60 zl... albo taniej isc do wojewodzkiego osrodka zdrowia i wyrobic specjalna karte za free
znalazlam cos takiego www.euro26.pl co sądzicie o tym?
gdzie się ubezpieczałyście?
a w NFZ to pewnie trzeba czekać długo...
nie... wyrabiaja to na miejscu... calosc zajmuje ok 3 minuty:D
i mozesz polecić takie ubezpieczenie z NFZ? ono jest w razie choroby, nieszczesliwych wypadkow, tak? i za darmo
w sumei wszystko jest na stronie NFZ... ja tam dokladnie nie pamietam co zawiera ubezpieczenie.. polecam bo sama takie mam... musisz tylko okazac kwitek ostatniej skladki (jesli jestes studentka to rodzica)
Kto ma prawo do Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego?
Od 1 stycznia 2006r. prawo do otrzymania Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego mają osoby ubezpieczone w Narodowym Funduszu Zdrowia. Każda osoba ubezpieczona, także członek rodziny, otrzymuje własną Kartę. A zatem, gdy np. na wakacje wyjeżdża czteroosobowa rodzina, każdy jej członek, w tym dzieci, powinien zaopatrzyć się w EKUZ.

Karta jest wydawana osobom wyjeżdżającym czasowo do innego państwa członkowskiego, np.:
w celach turystycznych;
w celu odwiedzenia rodziny lub znajomych;
w związku z krótką podróżą służbową;
w celu podjęcia studiów;
pracownikom oddelegowanym do pracy za granicę przez polskiego pracodawcę.

Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego nie przysługuje osobom, które przestały podlegać polskiemu ustawodawstwu, np. w związku z podjęciem pracy w innym państwie członkowskim, oraz osobom, których ubezpieczenie w NFZ wygasło. Mogą Państwo sprawdzić. Osoby, które posługują się EKUZ w innych państwach członkowskich, mimo że straciły do niej uprawnienia, mogą zostać zobowiązane do pokrycia kosztów leczenia, z którego skorzystały w innym państwie członkowskim.

TAKIE COS ZNALAZLAM NA STRONIE NFZ-U....I TERAZ MAM PROBLEM BO NIEWIEM CZY AU-PAIR JEST TO PRACA CZY JAKO WYJAZD TURYSTYCZNY, A MOZE POD COS INNEGO TO PODLEGA? ;/ BO JAK POD PRACE TO NIE DADZA TEGO DRUKU :/
ja mam jeszcze pytanie..czy jeśli teraz skonczylam liceum i chce wyjechac a legitymacja kończy mi sie we wrześniu, to nie jestem ani uczniem ani studentem. Czy wtedy tez moge sie ubiegac?
mysle,ze najlepiej wykupic karte euro 26.ja posluguje sie taka juz od 2 lat i nie mam zadnych problemow.za pare dni konczy mi sie jej waznosc wiec musze zaopatrzyc sie w nowa hehe.pozdrawiam
jezeli jestes po maturze to masz prawo do karty przez 4 miesiace od ukonczenia szkoly czyli do konca sierpnia. mozesz jednak okazac jakikolwiek dowod ze zostalas przyjeta na studia i wydaza ci nowa wazna rok.
Temat przeniesiony do archwium.