praca w norwegi

Temat przeniesiony do archwium.
mam zamiar wyjechac do norwegii chcialbym ominąć posredników czy jest szansa wyjechania w ciemno i znalezienia lokalu i pracy?
pozatym prosilbym o jakiekolwiek informacje z tym zwiazane.
w ciemno do norwegii??chyba ze chcesz zasuwac na czarno... jest taka gazeta praca i nauka za granica ,powinno byc jakies ich archiwum dostepne w sieci, jak jest to wyciagnij sobie przed ostatni numer-jest duuuużo o norwegi-nie doczytalam do konca ale przepisy sie tam zmienily i jest korzystniej dla polaków ale pozwolenie na prace i tak trzeba miec!
dzieki
A do jakich miejsc sie udac aby znalesc na miejscu legalna prace?
JAkies posrednictwa pracy czy cos w tym stylu jesli znacie jakies firmy które zatrudniaja polaków lub pomagaja w znalezieni pracy prosze piszcie !!!
Witaj.
Zdecydowanie polecam wyjazd za granice do Norwegii.
Oczywiście pozwolenie na prace trzeba miec, bez tego ani rusz a takze z tego co slyszalem takze pzwolene na pobyt powyzej 3 mies.
Z netu dowiedzialem sie jeszcze ze cudzoziemcy sa traktowani jak norwegowie.
Minimalna płaca 60 zł na polskie, a srednie miesieczne wynagrodzenie wynosi ok 13000 tys złotych. Oczywiscie dobre zarobki ida w parze z wysokimi kosztami utrzymania.
Ja w styczniu ide do woja , po wojsku chcialbym isc na studia na licencjat i w wieku 26 lat zamierzam wyjechac na wolontariat do norwegi najlepiej do oslo, aby poznac ten jezyk bez ktorego praktycznie nie ma co liczyc na prace, i poznac to miasto ludzi, a po wolontariacie popracowac jak to bedzie najdluzej mozliwe. W polsce nie ma czego szuakc.
A pozatym moj wujek pracowal w Norwegii

w razie czego moje [gg]
PRZEPRASZAM ZE SIE WTRACAM, ALE WIESZ ILE TO JEST 13 000 ZŁ? TO JEST JAKIES 28 000 KORON. NIE SADZE ZEBY KTOKOLWIEK DOSTAL PRACE NA WEJSCIU MAJAC TYLE KASY NA MIESIAC, MI SIE BYNAJMNIEJ TO NIE UDALO. MOJ MAZ ZAROBIL W GRUDNIU MAJAC ZMNIEJSZONY PODATEK I PRACUJAC 12 GODZIN CODZIENNIE 24 000. WIEC NIE WIEM SKAD CI SIE TA KWOTA WZIELA, ALE LEPIEJ NIE WPROWADZAC W BLAD OSOB KTORE ZAMIERZAJA WYJECHAC, BO SIE PRZELICZA. TRZEBA LICZYC ZE PRZEZ PIERWSZE TRZY MIESIACE ZAROBI SIE CO NAJWYZEJ 120 KR NA GODZINE! I NALEZY PAMIETAC ZE PO PRZYJEZDZIE DO NORWEGII NAJPIERW NALEZY ZNALEZC PRACE, A DOPIERO POTEM MOZNA ZALATWIAC POZWOLENIE NA POBYT I PRACE.POZDRAWIAM
24000 koron netto,czy brutto? jak wysokie sa tam koszty utrzymania? a ceny wynajmu mieszkania? z gory dziekuje za odpowiedz
jak znalesc sie w norwegi i godnie zyc.....
moi drodzy w ciemno to mozesz sobie potrenowac w polsce pojedz do warszay a jak w warszawie mieszkasz to do krakowa albo innego odległego miasta i sprubuj znalesc prace i mieszknie mowioc chociaz po angielsku jak nie znasz angielskiego to porosyjsku i to bedzie test taki bezbolesny ........
a tu w pieknej norwegi najpierw lokum a puzniej praca...........
lokum w bergen piekna strona norweska finn.no kazdy ci ja zdradzi i co i co
oczywiscie po norwesku mieszkan w brud duzo mozcno duzo i co dzownisz znasz angielski bo norweski pewnie mało kto zna i kastik sobie robia norwedzy zaprasza cie na rozmowe ale ty tu nie mieszkasz nie masz pracy nie masz na depozyt depozyt ruzny 1-3 miesiecznej opłaty za mieszknie 3-15 tys koron i lipa
nie ma mieszkania dla polaków bez pracy a jak masz prace to nie masz gdzie mieszkac chyba a polacy za chetni do pomocy nie sa .......................
to jak wy sobie wyobrazacie jechac w ciemno ...............................
czy marzenia sa wieksze od logiki po co wogle takie tematy ruszac ...........
........ ja teraz mieszkam w bergen u pakistaczyka bez łazienki bez kibelka w trakcie budowy są a jak by były to by mieszkanka juz by nie było mam odłozone 25 tys koron na 3 miesioce wystarczy praca sie znajdzie jako super sprzotacz bo bez jezyka i stazu do tego sie nadajemy .....................................
......... cio bym proponował super firma adecco na poczotek jak przejdziesz kfalifikacje to cie wysla na kurs norweskiego 1 miesioc i znajda ci prace ale musisz sobie poczekac kolegom zaproponowali od 3 -9 miesiecy no a innym nie
i tyle w ciemno to mozesz sie w ciucbabke pobawic a zycie tu jest straszne nudne i jak nie masz wyszych celów zeby tu zyc polecam podkarpacie lub bieszczady tam tez pada prawie codzienie i widac gory i ala fiordy
zycze wszystkim kturzy sie udaja do norwegi duzo duzo słonca i czegos tam ....
kubus
witam
wiem,że trochę czasu upłynęło od wpisu,ale czy jest możliwość dowiedzenia się czegoś więcej o Norwegii?
czesc mam na imie konrad szukam pracy w norwegi dla monterów konstrukcji stalowej lub zbrojarzy mój numer 5[tel]
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa