national insurance number?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie odnosnie NINo, pewien chlopak rozpoczal prace u mnie w firmie podal mi zle dane osobowe a teraz przyznal sie do tego ze dal mi falszywy paszport, nie wiem jak mam mu pomoc bo nie wiem czy moze zrobic NINo a u mnie w pracy tego wymagaja bez tego go zwolnia, po krotce opowiem o nim, okazalo sie ze jest z Polski, pokazal ni slowacki paszport, teraz podal mi wlasciwe dane mam nadzieje, podobno byl karany w polsce i czeka go odsiadka w kraju za pobicie.. czy jest mozliwosc wyrobienia dokumentow w anglii i co mu za to grozi, z tego co sie orietuje to w Uni przed niczym nie ucieknie ale chce miec pewnosc, chce pomoc rodakowi, z gory dziekuje za pomoc
nie wiem jak w Anglii, ale w Polsce grozi ci do 5 lat więzienia za pomaganie bandycie
zdaje sobie sprawe z tego ze jest to nielegalne, i nie zamierzam go ukrywac, pytal sie mnie czy ma jakies szanse wyrobic sobie national insurance number, a poniewaz moj pracodawca daje mu szanse to mnie nic do tego, pytam z ciekawosci
kradzienia paszportu i poslugiwanie sie nim zeby cokolwiek uzyskac (dostac prace, kredyt itp) grozi wiezieniem w UK. (I to nie tylko grozi).
Drugie, pracodawca, wiedzac, ze zatrudnia kogos, kto uzywa 'ukradziony paszport' moze tez pozbawic sie wolnosci od 3 lat wzwyz.
Pomoc takiemu tez nosi za soba kare.
Najlepiej, niech zrezygnuje z pracy. Wtedy poszuka innej i zatrudni sie na swoim paszporcie.
Kiedys, to i tak wyjdzie na jaw.
'kradzienia paszportu '

:) terri, dawno juz nie byłaś w Polsce, co?
:-)
>'kradzienia paszportu '
Napisalam to tak, zeby to wygladalo grzecznie, ale domyslam sie w jaki sposob on to osiagnal. (Dalej jest to przestepstwem - tylko teraz kara surowsza).
Nigdy zle o ludziach nie mysle, i niemam duzo do czynienia z takim swiatem (choc raz mialam b. przyjemna historyjke z przemilym 'panem' z Pruszkowa).
Terri, nie o to mi chodziło, ale o to, że nie mówi się 'kradzienia' ale 'kradzieć paszportu'
kradzież :-)
sorry - widac, ze nie wszystkich nuansow jez. polskiego jeszcze znam.
nie o to mi chodzilo, czepiliscie sie slowka kradziez, ale trudno a poza tym on ten paszport kupil:) a nie ukradl tak przynajmniej powiedzial, to juz nie ma znaczenia, bo juz u mnie nie pracuje , szef go zwolnil bo okazalo sie ze ma jeszcze wyrok do odsiadki w polsce, glupi byl ten koles ale i tak chcialam mu pomoc, nie ukrywac go ani nie ciagnac tej calej szopki z falszywka, ale najzwyczajniej dowiedziec sie co mu grozi, po prostu go uswiadomic o konsekwenciach swojego czynu.
Kochanie, chyba nie rozumies cos o paszportach - jak sie wyrabia swoj paszport to nikt do tego niema zadnej uwagi i wszystko gra.
Kupowanie czyjegos paszportu (nawet jak jego ktos nie ukradl) dalej jest przestepstwem.
Czy naprawde myslisz, ze jak juz zaplacimy pieniadze na paszport (do ktorego de facto nie mamy prawa) to wszystko jest jak w bajce.
Aha, teraz dopiero dokladnie wszystko rozumiem (widac, ze nie mieszkam na stale w Polsce). Jak cos (np Paszport, Dyplom czy Doktorat) kupimy na Placu (w Warszawie-wszyscy wiedza gdzie) to mozemy udawac sie za dana osobe.
O ile nie jest poszukiwany miedzynarodowym listem gonczym, to moze sobie wyrabiac w UK co chce. Sek w tym, ze jego miejsce jest gdzie indziej. Nie myslcie sobie, ze jestem draniem bez serca, ale prawo jest po to, zeby wszytskim zylo sie bezpiecznie. Zdrowo musial tamtego zalatwic, ze az boi sie wiezienia, bo za cos lzejszego dostalby warunkowe zawieszenie wykanywania kary. Sam bylem mlody i czesto sie bilem, ale nikogo nie zalatwilem az tak. A tak poza tym, raz sklamal, moze z tym pobiciem tez klamie a podejrzewany jest o cos znacznie powazniejszego. To nie jest zdrowa solidarnosc z rodakami. Jego miejsce jest w nicku a Gwiazda powinien/nna sie zastanowic co sie stanie, gdy wyjdzie na jaw, ze pomagal/a podejrzanemu o popelnienie przestepstwa. W bezinteresownosc ludzka malo kto teraz wierzy, pewnie prokurator powie, ze przyjela za pomoc korzysc majtkowa.
A tak na marginesie jeszcze. Piszesz, ze masz firme i martwisz sie o kogos a trzy dni wczesniej pytasz sie jak to jest z WRS. Szczerze mowiac tez nie wiem dokladnie jak to jest z WRS, ale majac firme i zatrudniajac obcokrajowcow to powinienes wiedziec. Mysle, ze fajny sposob sobie wybrales cwaniaczku na wyciaganie informacji. Z checia spuscilbym ci maly wpier... i odstawil na Policje tlumaczac, ze sie wywrociles.
>jestem od 2 lat w anglii, lubie dobra ksiazke i film, poza tym wesola ze mnie >kobietka

Juz dostalem bialej goraczki SKOR..SYNU. Od dwoch lat w Anglii i taki nieporadny.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Szkoły językowe

Zostaw uwagę