nowa zelandia

Temat przeniesiony do archwium.
1351-1380 z 1469
witam
Przypadkiem trafilem na to forum i sie zaczytalem az do 3:30 am. Oczy mi sie kleja, ale co tam. Od jakiegos czasu marzy mi sie zmiana miejsca zamieszkania, zreszta chyba juz taka mam nature ze mnie w swiat ciagnie. Mam w sumie jedno pytanko. Czy w NZ potrzebuja kafelkarzy i czy ktos kto ma rok doswiadczenia w zawodzie potwierdzony od pracodawcy z Irlandii ma duze szanse na znalezienie pracy w NZ?
Powiem tak - w turystyce nedznie placa. Dobra kase dostaniesz dopiero po kilku ltach dosw ale w NZ. mI kiedys zaproponowali 20 000 w biurze turystycznym jak jeszcze sprzatalam ajko pokojowka - wieksza wyplate mialam za to sprzatanie. Hotelarstwo to zalezy dokladnie co robisz. Kokosy dopiero sie zaczynja na managerskich stolkach ale poza tym mozna spokojnie zyc. O ile zansz dobrze angielski i masz faktycznei doswiadczenie w hotelu to powinno byc w miate ok. Bez extrawagancji :)
Nie migam sie :) 10 000 dla mnie w tej chwili przelicza sie an mortgage wiec troche nieadekwatne. Jelsis ie nei myle to maz przebimbla w te swoje 3 miesiace ok 20 000 dolcow nz. Na pewno nie mniej, moze wiecej juz dokladnie nie pamietam. Byl sam i bez pracy wtedy. Kasa szla tylko na utrzymanie i jedzonko. Troche sobie poogladal typu Sky Tower w AKL no i kupil komputer. Powiem tak - jakies dw alata temu za jakies ok 7[tel]dolarow na tydzien meilismy spokojne zycie bez dlugow. wynajmowane spore mieszkanie w centrum miasta, samochod, jedzonko, balangi, kino itepe. Teraz troche sie pogubilam bo kasa idzie na splate mortgage no i na remont.
Pytanie dosc szczegolne. Nie znam nikogo takiego, nie sadze zeby ktos bral bezplatny urlop na miesiac bo tu bezplatny bierze sie tlkyo wtedy gdy juz sie nei ma platnego lub jako przedluzenie urlopu. O jaka pomoc ci konkretnie chodzi? Moze bede w stanie ci cos pomoc, generalnie tutaj wystarczy tylko informacj a gdzie pojsc i juz wiesz co robic. Tak jak z zaltweienim IRD nr - wystarczy tlyko poszukac adres, jak cos nie wiesz to ci na miejscu powiedza. A i tak to polewka jest bo nalezy tlyko swoje dane podac, i jesli sie spieszysz to im powiedziec. Ja swoj IRD nr dostalam po 3 h, zadzwonili do mnie i moglam isc do pracy.
Jesli dobrze robisz robote to prace dostaneisz. Pytanie tylko czy znasz angielski :)))))))) Jak juz pislalam roboty typu fizyczne latwo znalezc.
skoro juz ktos szuka posrednikow: http://crazyrat.org/
Dzieki za odpowiedz Kasiu, chodzilo mi o to, aby ktos sie zalal mna odplatnie przez pierwszy miesiac, BEZ brania urlopu. Po prostu jest to z pewnoscia nowy swiat i na poczatku mozna w nim sie zgubic, a dzieki takiej pomocy z pewnoscia da sie uniknac placenia "frycowego" na kazdym kroku. Pomoc typu porad i pokazania gdzie najlepiej sie udac w konkretnej sprawie, a czego unikac, od czego zaczac, gdzie najlepiej zaczac no i moze troszke angielskiego. O takim czyms myslalem. Po prostu wyladowac na lotnisku z walizka i zaczac zastanawiac sie gdzie sie udac, to troche partyzantka.... Pozdrawiam
Kiedys dawno, dawno wpisywalam sie tutaj i mowilam, ze sie wybieram.
No i wlasnie wczoraj wyladowalam!
Ja tak tylko na wakacje, na 1 miesiac.
LADNIE TUTAJ

POZDRAWIAM ALL
MARTAKB
Zalezy w ktorym miescie chcesz wyladowac.
Opisz troche swoje pierwsze wrazenia, to moze byc ciekawe dla wielu. Pozdrawiam i zycze powodzenia
Witam, ladowac w pelnym tego slowa znaczeniu moge tylko w Auckland (lotnisko), a tak na powaznie, to jest mi wszystko jedno gdzie wyladuje, wazne zeby w miare szybko znalesc jakies zajecie i sie urzadzic. Wymagan wielkich nie mam na poczatek. Pozdrawiam
Jak Cie nie wiadomo z jakich powodow zawieje do Christchurch to daj znac. Pomimo tak znienawidzonego Christchurch przez Kasiule i jej meza to nie jest tak zle :)
Wlasnie myslalem o tym miescie, moze z przekory, moze dlatego, ze przede wszystkim szukam spokoju i nie mam wygorowanych oczekiwan? Jezeli bylbys tak dobry i podal mi swoje Mail'a, kontakt ze mna to [email] Dziekuje i pozdrawiam, Tomek
Chwilow sie organizujemy po pobycie w australii. Tam nas niestety okradli praktyczniw ze wszystkiego (plecaki, telefony, gotowka, aparaty, karty, dokumenty - na szczescie paszporty lezaly niedbale na stole...) 1 dzien przed wyjazdem wlamali sie do pokoju hotelowego... Wiec teraz biegam po Auckland, kupuje telefony, faksuje upowaznienia, rozmawiam z bankami itp itd. Co biorac pod uwage roznice czasu nie jest az takie proste.
Pan na lotnisku troche dziwnie na mnie patrzyl jak powiedzialam, ze mam tylko podreczny :-)

Pierwsze wrazenia to wlasciwie mam troche wrazenie, ze jestem w jakis chinach albo japonii. Serio, facet co sprzedawal telefon mowil glownie po chinsku, wszedzie sushi, a jakas godzine temu przeszla manifestacja chinska przez centrum. Nawet podpisalam sie pod lista zadan.

Psychicznie przygotowuje sie do skoku z Sky tower (oczywiscie z lina) 192 metry.

Jak mowilam, ladnie, cieplo, ludzie tacy zrelaksowani, nie ma pospiechu.

No to ja na sushi lece - drugie juz dzisiaj

Pozdrawiam

P.S. Jeszcze nie slyszalam zadnych polakow
Jesli miales okazje mieszkac kiedys w duzym miescie w Polsce to w NZ sie nie zgubisz, tym bardziej w CHCH. CHCH mi nie odpowiadalo jako ze przywyklam do miasta i takiego zycia oczekiwalam a tu dylu dylu :) Wies uwielbiam ale tylko na wakacje, nic na to nie poradze :) No i pogoda mnie wykanczala. Ze nie wspomne o raczej nedznym rynku pracy. moze sie cosik tam zmienilo, ale bylam tam po roku nieobecnosci to troche koszmarnie centrum wygladalo - z closing down sales ... A na dodatek dodam ze pwoinniscie spotkac moich znajomych Rosjan ktorzy w CHCH swego czasu zyli - moj maz nawet przy nich wymieka z narzekaniem ;))))))
Jelsi ktos ma konkretne pytania to podziele sie informacja gdzie co i jak po przyjezdzie. Sama przez to przechodzilam w koncu :)
Smiechostka z pracy - w kazdym pokoju hotelowym jak wiadomo jest sejf. Dzis sprawdzalam jeden taki i sejf byl zamkniety wiec dzwonie do recepcji ze nalezy otworzyc (gosc sie wymeldowal zostawiajac zatrzasniety sejfik). Coz sie okazalo? Sejfik jest out of order jzu prawie 3 tygodnei bo mus ie cos zepsulo a czesc trzeba sprowadzic z Norwegii czy tez Szwecji (recepcjonista troche mial metne pojecie dokladnie ktory kraj hehe). Enylej jak sie dowiedzialam ciezko znalezc hotel w NZ ktory by mial uposazenie NZ. Placa grube pieniadze za sprowadzenie glupich kafelek z Europy.... To jest pomysl dla biznesmenow :) Ciekawe czemu aj majac tyle dobrych pomyslow nadal nie mam kokosow :D
No zeby nie bylo ze tylko ja te Chiny tu widze :) Jak bedziesz skakac z bandzi to wpadnij do mnie do biura na kawke :D Pracuje w Sky Shitty ;)))))
W sumie fajny hotel ze sie wam wlamali.
A sushi ja nie lubie bleeeee. LAe przeciez ja dziwna jestem ;D
Polakow nie slyszalas bo nas nieduzo, poza tym w pracy siedzimy, poza tym po angielsku mowimy i sie kamuflujemy :) w poprzedniej pracy wiecej po rosyjsku mowilam jak po angielsku :D Teraz za to mam pole do popisu w angieslkim :) Za to goscie nie tego, z angielskim na bakier :) Konwersacja czesto odbywa sie tak:
Ja: How may I help you?
Gosc: CIANG!!!! CIANG!!!!!!!!!! CIANG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CIANG CIANG CIAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:) Tak mnie w zeszlym tygodniu zaatakowali bylo ich najpierw dwie, pozniej zawolaly jeszcze dwoch a tamci jeszcze dwoch :))) Nikt w zab po ang ale twardo do mnie mowili. Mialam juz chcec wcisnac Panic Button po security, brrrrrrrrrrrrrr. Buchnelam im klucz-karte z lapy i biegly za mna Ciangi do recepcji, tam klucz rzucilam i sie recepcja martwila :)))))))) A ja chylkiem do biura i myk myk do domu :D A recepcja wolala pania z obslugi Chinke zeby za tlumacza robila ;)
Czyli kraj nieograniczonych mozliwosci, wlasnie to tez mnie pociaga, gdyz mam sporo kontaktow w Niemczech, Holandii, Szwecji no i Polsce i chetnie przyjrze sie rynkowi NZ, co jest w jakiej cenie. 10 lat zajmowalem sie importem i exportem pomiedzy krajami Unii, USA i Canady. Tak wiec drogi "przesylowe" i zrodla znam... moze sie kiedys uda???
Wiecie przypadkiem czy Lufthansa lata do NZ? Mam tam dobre uklady.
Pozdrawiam Kasiulke
Czesc! Ja wlasnie jutro rano wylatuje do nowej zelandii w celach turystycznych na 2 miesiace, w czym moge pomoc?
Dzieki za wrazenia, troche to przerazajace - mysle o tych zoltkach, zeby sie nie okazalo, ze za pare lat zaanektuja, tak jak Hongkong.... i nie zrobia republiki ludowej. I tak Was podziwiam, ze po takich przygodach macie jeszcze ochote na skoki i dobry nastroj :-))
Jak wypada porownanie Australii z NZ, tak przy pierwszych wrazeniach??

Pozdrawiam i zycze milego pobytu.

Na marginesie dodam, ze troche upierdliwe jest juz przewijanie tej strony na sam dol....
użyj ctrl + end, to Ci przeskoczy na sam dół...
Miejmy nadzieje ze az tak zle nie bedzie i nie zrobia res publici. Ostatnio byl art w gazecie jak to w chinskiej gazetce wydawanej tu krajwo sa fajne ogloszenia ze IELTS zdany za pierwszym razem, gwarantowane zdane egzaminy itd wyraznie dajace do zrozumienia ze te egzaminy i na te romzowy ktos inny bedzie chodzil.... Faktem jest ze ich nie odroznisz, mi w pracy jakies 2 tyg zawsze zajmuje zeby zaczac ich rozrozniac. Imiona spamietac to w ogole porazka, nei jakies tam Ismay czy Jasminka, toz to u mnie sa takie jak Yoyo, TinTin, Mei, Mai, May i Mey, Rit od metra :) faceci generalnie przyjmuja imie: Tony, jimmy lun\b Andrew albo nadaja sobie imiona typu Song... W obecnej pracy chociaz porzadnie robia w poprzedniej to byal tragedyja na 4 nogach. Mili ludzie ale, do roboty sie nie kwapili. Anyway, dobrze by bylo jakby w NZ nadal sie po ang mowilo :D tym optymistycznym akcentem
pozdrawiam Przyglupia Kaska
Lufthansa wymieka :) ale dolecisz do okolic Australii Lufthansa ja lecialam Luft do Frankfurtu a potem az do singapuru, dopierow singapurze przeszlam na singapore airlines, bardzo sympatyczne zreszta.
NT dorg przesylowych, kto wie jak najr\taniej wyslac stad do polski paczke zawierajaca stare radio? TZn takie z lat 40tych wiec troszke duzawe ;) mi Poczta zapsiewala 1000 dolarow a cargo 500, szukam nizej :) Wielkosc ok 60x40x40........... Prezent chcieli my zrobic bo to tanie tutaj ale przesylka nas by zabila.... No to kto pomoze Kasiulowi????????????????/
Chetnie bym Ci pomogl, ale tak na odleglosc troche trudno... Nie macie tam czegos takiego jak DHL, albo UPS? Wydaje mi sie, ze najtaniej byloby podjechac osobiscie na lotnisko i nadac to na Cargo w konkretnej linii (musisz popytac). Normalnie rzecz biorac, kazda linia lotnicza przewozi towary, a czy nadaja je firmy, czy prywatne osoby nie ma znaczenia. Musi byc cos takiego jak Cargo Center na lotnisku i tam powinny byc stanowiska roznych linii lotniczych, popytaj o ceny. Powinno byc duzo taniej niz gdzie indziej, tylko ta upierdliwosc, ze odbiorca musi odebrac przesylke na lotnisku docelowym, choc to rowniez nie regula.
Pozdrawiam
Nie boj zaby, jeszcze pare lat i wszyscy bedziemy pisac krzakami... ;-))
Dzieki, nawet dziala.
Pozd.
To gdzie niby Kasiul pracujesz? To moze odwiedze :-) i bede spik inglisz :-) Co ogolnie robisz (wiem, ze powinnam wiedziec, ale jakos nie czytalam dokladnie tego forum bo duzo tutaj wiec przepraszam)

A co mam sie poddawac, trzeba podrozowac dalej jakos. Australia w porownaniu z NZ pierwsze wrazenie: jest duzo taniej (to ma dla mnie chwilowo KOLOSALNE znaczenie) i tez pogoda bardziej angielska. Poszlysmy wczoraj gdzies na piwo, najpierw dlugo szlysmy i byly tylko suszi i kebaby, pozniej byl wiadukt i kazdy szyld zaczynal sie od ADULT albo SEX wiec przeszlysmy przez ulice i weszlysmy do jakiejs knajpy gdzie byly 3 osoby i pies co wygladal jak morderca i bawil sie wiazdka i smierdzialo dziwnie ale byla dobra muzyka i jedyna knajpa w okolicy bez SEX i Adult :-).

Pozdrawiam i juz koncze bo pani chinka mnie wygania z internetu juz :-)
Kurde, trzeba bedzie meza pchnac na lotnisko :) DHL i UPS sa, ale ja nie lubie DHL odkad w Polsce mi dostarczlai bilety lotnicze. Dostraczali 3 dni cholera. W niedziele lecialam, bilety dostarczyli mi we wtorek tak ze ich nie dostaalm zadzownili ze dostarcza na nastepny dzien. Na nastepny dzien nie bylo znowu siedzialam jak glupia. Zadzwonilam do nich to mi powiedzieli ze pan byl ale nie zastala i mam sobie z lotniska odebrac. O mamo ale sie kurzylam :)))) W czwartek z alska mi dostarczyl, i powiedzial ze byl i czekal pod klatka!!!!!!!!!!!! Domofonu kurde nie nacisnal idiota!!!!!! Tak wiec 3 dni stresa :) Nota bene poczta tu tez tak dziala w nz. ile ja sie jzu nadzwonilam ech.... razu pewnego mieli dostarczy papiery. Nas nie bylo a z epolecony to karteczka ze bedzie redelivery w sobote (standard). W sobote calyd zien od 7 rano siedzialam z przodu domu ir walam zielsko (bylo to na poczatku jak ciachalismy dzungle). Nikt nie przyjechal.... Dzownie w poniedzial i coz? NIKOGO NIE BYLO W DOMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mamo, jak ja nie lubei poczty.... Teraz znowu dostarczaj nam listy gdzie nasz numer domu jest ale nie ulica.... Zamiast na Warszawska 10 to na Gdanska 10...Koszmar. Zreszta DHLe i inne gady to chcieli po 2 tys dolcow....
Chorera, powinnam zaczac cwiczyc....
No to byl troche zart z tym odwiedzaniem bo teraz mamy zasuw w pracy - sezon i na tylku siedze tylko gdy papierologie robie :) pracuje jako Supervisor w Housekeepingu wiec latam po pietrach caly bozy dzien. W Sky City. Obecnie sobie odpoczywam po dniu wczorajszym, wczoraj neistety zajechala grupa Amerkancow, zjeli clay jeden hotel i ok 30 pokoi w drugim. Co sie ciesze to ze ten pelny to ten drugi a nie moj :) LAe i tak byla chryja rano bo jeden z gosci zadzwonil z pretensjami z eeni jest w tym drugim tylkow tym naszym, bo to pol gwiazdki mniej i ons ie czuje oburzony. To ze firma ta sama i standard tez to go kiszka obchodzilo... Ech....
No tak w Australii drozej ale za to wyzsze wyplaty. Roznica w cenach bedzia dla turysty dla mieszkanca bedzie lepiej w OZ. Ja cos takiego odczualm po przeprowadzce do AKL, niby drozej za wynajem domu - 2.5 raza, jednak mniej kasy szlo niz w chch na zycie i zarcie. No i wyplate tez mialam inna ;D
Na Viaduct i w tej dolnej czesci sa gl sex i Ault. Niby sie mowi ze k Rd jest centrum sexu a z tego co widze to wiecej tego jest wlasnie na dole przy porcie...
No to pracuj ciezko :-)
My odpoczywamy, a SUSHI jest tutaj boskie!!!
Widzialysmy tez ludzi skaczacych ze Sky tower.
Generalnie lenimy sie caly dzien :-)
Pozdrawiam
No to pracuj ciezko :-)
My odpoczywamy, a SUSHI jest tutaj boskie!!!
Widzialysmy tez ludzi skaczacych ze Sky tower.
Generalnie lenimy sie caly dzien :-)
Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.
1351-1380 z 1469

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe