Moja wiedza już się nie cofnie. Zawsze najwyżej ceniłem SuperMemo, między innymi dlatego, że nie ma drugiego takiego programu, który pozwoli każdemu użytkownikowi tworzyć własne prawie profesjonalne bazy.
Również Prof. Henry Słownictwo stwarza taką mozliwość, ale z dotychczasowych moich doświadczeń wynika, że jest to trochę trudniejsze.
Jest tylko jedna metoda skutecznego nauczenia się języka. Trzeba wykuć na blachę, jak już pisałem, gramatykę, a później "metodą mnichów buddyjskich" słuchać i powtarzać GŁOŚNO, ŚWIADOMIE I WYRAŹNIE 50, 100 a nawet wiecej razy słowa i zdania wypowiadane przez native-speakera. Poza tym trzeba czytać i rozmawiać po angielsku z każdym, kto zgodzi się nas słuchać. Wspomniany w innym wątku Heinrich Schliemann, archeolog, który opanował 14 wspólczesnych języków i mnóstwo starożytnych, opłacał różnych staruszków, żeby słuchali jego wypowiedzi w językach, których się uczył.
Gdybym miał wybierać programy do nauki angielskiego, wybrałbym je w takiej kolekności:
1. "Profesor Henry Gramatyka" i "First Steps in English"
2. "Next Steps to English" i "Prof. Henry - Słownictwo"
3. "EuroPlus+ Reward".
Niestety Reward wymaga również podręcznika, a to podnosi i tak wysokie koszty.
Mając First Steps in English I Next Steps in English zrezygnowałbum z "Angielski w 3 miesiące"
Ale to tylko moje zdanie. Najlepiej będzie jeśli kupisz te wszystkie programy i sam się przekonasz.