Supermemo - proszę, pomóżcie!

Temat przeniesiony do archwium.
Tak, tak, tak... zaraz pewnie ktoś na mnie naskoczy, bo założyłam kolejny temat o Supermemo:) Ale jest to dla mnie bardzo ważne.
Otóż z tego co wiem, programy Supermemo uczą także niemieckiego.
Pewnie jest tam taki podział na poziomy jak w angielskim, czyli "First steps in German", "Next steps" itd. (tyle że po niemiecku, oczywiście).
Czy znacie stronkę, z której mogłabym sobie ściągnąć Next steps z niemieckiego?
Tylko proszę, nie mówcie, że powinnam założyć ten temat na podstronie poświęconej niemieckiemu; tam zagląda bardzo mało osób i szansa, że ktoś by mi odpisał, jest naprawdę niewielka.
Bardzo proszę o pomoc tych, którzy mieli do czynienia z tym programem! (bejotka, ratuj!;))
>Pewnie jest tam taki podział na poziomy jak w angielskim, czyli "First
>steps in German", "Next steps" itd. (tyle że po niemiecku,
>oczywiście).

Nie ma. Jest za to kurs "SuperMemo Intensiv Deutsch", był też jakiś kurs wcześniej, chyba "Deine Chancen in Deutsch" (nie jestem pewna nazwy), ale już nie ma go w sprzedaży.

>Czy znacie stronkę, z której mogłabym sobie ściągnąć Next steps z
>niemieckiego?

Nie ma, bo Next Steps nie istnieje. A SMID znajdziesz na pewno w najbliższym EMPiK-u, można też zamówić na supermemo.pl.
Pakiety SM "First Steps in English" i "The Next Steps to English" są adaptacjami wydanych blisko 20 lat temu kasetowych kursów pod tymi samymi tytułami. Wtedy wydawnictwo Merimpex wydało całą serię kursów kasetowych do samodzielnej nauki języków, angielskiego, niemieckiego, francuskiego, hiszpańskiego. Składały się one ze skryptów zawierających 2 lub 4 lekcje i najczęściej 24 kaset 40 minutowych.

Na podstawie tych kursów wydawnictow SuperMemo World za zgodą i przy współpracy ich autorów opracowało bazy "Español para ti", "Parlez avec nous", "Intensiv Deutsch". Dopiero na początku tego roku ukazały się bazy "First Steps in English" i "The Next Steps to English".

Wydawnictwo PONS/LektorKlett wydaje podobne serie podręczników pt. Język w 3 miesiące (za język należy podstawić Angielski, Niemiecki, Francuski, Hiszpański i Włoaski) Na każdy z tych podręczników składają się książka, 4 kasety audio, 4 płyty CD audio i czasami płyta z programem SuperMemo i bazą włąściwa dla tego języka. W sprzedaży są komplety z płytką SM lub bez niej (trochę tańsze).

"Angielski w 3 miesiące" ma dwa poziomy, Niemiecki - trzy.
Witam,

używam SM Intensiv Deutsch i jestem zadowolony.

Mam pewien problem, mianowicie program podzielony jest na 3 płytkach po 8 lekcji. Kończe już 1 płytkę i nie wiem co robić dalej. Czy program automatycznie poprosi o nową płytkę i będzie powtarzał stary materiał przerabiając nowy, czy mam zainstalować nowe SM dla dalszych lekcji.
Może wiecie co i jak?

Pozdrawiam
>Mam pewien problem, mianowicie program podzielony jest na 3 płytkach
>po 8 lekcji. Kończe już 1 płytkę i nie wiem co robić dalej. Czy
>program automatycznie poprosi o nową płytkę i będzie powtarzał stary
>materiał przerabiając nowy, czy mam zainstalować nowe SM dla dalszych
>lekcji.
>Może wiecie co i jak?

Pakiet "SM Intensiv Deutsch" podzielony jest na 3 płytki, żeby podkreślić 3-letni okres nauki. Można go oczywiście przerobić szybciej, zależy to od naszej motywacji. Proponuję, żebyś nie zaczynał nauki z drugiej płytki, tylko jeszcze przez 3-6 miesięcy wykonywał same powtórki z tej pierwszej.

Jeśli jesteś niecierpliwy możesz przejść do drugiej wykonując jednocześnie powtórki z pierwszej. Programu nie trzba instalować dla każdej płytki. Trzeba tylko świadomie wybierać, z której płytki chcesz korzystać.
Kto wie jak rozpocząc naukę odrazu od 3 płytki w Intensiv Deutsch?

Czy można to jakoś w opcjau ustawić?
Ponowię swoją prośbę. Chodzi mi o ustawienie nauki z 3 płyty w Sm INtensiv Deutsch, pomijając całkowicie 2 pierwsze płyty. Tyle opcji w tym Sm a tak ciężko jest sie zorientować o co tu chodzi.........
Instalujac program z oryginalnej płytki SM otrzymujesz na pulpicie trzy ikony (przynajmniej tak jest w First ... . Przystępujac do nauki klikasz na trzeciej i jest OK.

W innym wypadku musisz otworzyć trzecia część przez opcje File->Open.
tak się włąsnie stało. mam 3 ikony tylko chcę zrobić drugą bazę dla siostry , która chce zacząć od 3 płytki. baze zrobiłem ale tam nie pojawiły się żadne ikony. teraz to nawet w jej bazie nie mogę wrócić do poziomy początkującegoi tylo cały czas jest w podstawowym. nie mogę tez otworzyć tego przez file --> open bo nie ma tam skrótu do 3 płyty. hmmrnrndzieki jak zwykle bejotka:)
Powinieneś skopiować trzecią bazę ze zmienioną nazwą np. Deutsh3ForMySister. Zrób to za pomocą narzędzi SM (File->Organize->Copy collection). Potem stwórz ikonę dostępu do tej bazy. Przy takiej organizacji Ty i TWojs siostra będziecie korzystać z dwóch różnych baz i tej samej trzeciej płyty CD. Jak założyć taka ikonę spróbuj poznać sam wyświetlając właściwiści ikon Deutsch 1, Deutsch 2 i Deutsch 3.
Albo ze mnie tak sierota, albo mam po prostu pecha.

Ucze sie z Espanol para ti i włąsnie skończyłem 12 lekcję. A tu zamiast kolejnej 13 wyskakuje mi do nauki 14!
przestawiłęm ją nawet w kolejności żeby była przed 14 bo nie wiem jakim cudem w "treści" były ułożone 12, 14, 13.

Jak to zmienić.

Bejotka wolisz marmur czy brąz?
A może teraz jest ktoś , kto coś wie na ten temat?
prosze ładnie:)
Pewnie wyczerpałem już swój limit pomocy ;(
Ale może ktoś się zlituje nade mną bo wypadało by mi zacząć kolejną lekcję:)
czyli nic z tego?

Bejotka na wakacjach pewnie:)
BŁAAAAAAAGAAAAAAAAAAMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!!
Czabula, sprawdz poczte na onecie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa