Supermemo - skasowane "do utrwalenia"

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie czy to błąd programu czy normalne jego działanie, otóż miałem prawie tydzień przerwy w powtórkach supermemo AE i troche sie mi tego nazbierało wiec przerabiałem ten materiał przez ok. 3 dni, wszystkie słowa których nie znałem odkładały się normalnie jako do utrwalenia, jednak musiałem na weekend znowu przerwać naukę i dziś po odpaleniu super memo mam normalnie zbiór słówek w do powtórzenia ale te w do utrwalenia zniknęły, czy to normalne czy jakiś błąd
1.Program z całą pewnością informował Cie o zbyt dużej przerwie i pytał co robić z utrwaleniami, a Ty bezmyślnie kliknąłeś nie na ten przycisk.

2. pamiętaj, wżadnym wypadku nie powinieneś kończyć pracy programu z pozostawionymi pozycjami do utrwalenia. Program ma możliwość wykonywania utrwaleń. Pogłówkuj trochę, sprawfź opcje Menu, poczytaj instrukcję. Myśl!!!!!!
>1.Program z całą pewnością informował Cie o zbyt dużej przerwie i
>pytał co robić z utrwaleniami, a Ty bezmyślnie kliknąłeś nie na ten
>przycisk.

nigdy nie pytał i nie klikam bezmyślnie niczego skąd tyle frustracji na takie pytanie, pozatym nie pisze o pytaniach do powtórki tylko do utrwalenia, te do powtórki nie znikneły nadal sie pojawiają, dlatego pytam może to jakis mechanizm programu że po kilku dniach przerwy sam usówa te do utrwalenia i przesówa je na te do powtórki?
Jednostki do utrwalania są z założenia podzbiorem powtórek, różnia sie od zwykłych powtórek tylko tym, że program będzie przepytywał z ich znajomosci użytkownika jeszcze tego samego dnia.

Jeszcze raz piszę Ci, nie wolno zostawiać jednostek do utrwalenia na następny dzień. Nawet jeśli kończysz lekcję przed wyczerpaniem wszystkich powtórek, powinieneś wywołać program jeszcze raz i wykonać same utrwalenia. Program daje taką możliwość.
eeeee Bejota ty te progsy spzredajesz no pewien jestem ciagle o super memo i mo a memo to cienizna :P:P:P a profesor henry rządzi:) amerykanski akcent a fuuuuu:P:P:P:P
a na powaznie :) czy orientujesz sie moze czy trawaja prace na dnowymi pozycja mi do profesora henrego:)? wersja 6.0? zestaw do proficiency vide supermemo:)? czakam z niecierpliwoscia na odpowiedz:)
Jesteś dość ograniczonym człowiekiem. Nie wyobrażasz, że mozna komuś bezinteresownie pomagać. Ja owszem piszę dużo na temat SuperMemo, gdyż uważam go za najlepszy w program wspomagający naukę na naszym i nie tylko naszym rynku. Wielokrotnie uzasadniałem te opinię, ale pisałem też duzo o innych programach - EuroPlus+, Profesor Henry, Langmaster i eTeacher, a nawet mało znanym More Words. Ten ostatni jest godny uwagi m.in. dlatego, że napisał go i wydał nauczyciel angielskiego i informatyki w gimnazjum Pan Janusz Rysz. Serdeczne gratulacje Panie Profesorze.

Pisałem też dużo o wszystkich programach Wydawnictwa Edgard.

Profesor Henry - Gramatyka to najlepszy zbiór ćwiczeń gramatycznych z języka angielskiego na naszym rynku.

Profesor Henry - Słownictwo to również bardzo dobry program wspomagajacy naukę słówek. Pod pewnymi względami przewyższa nawet SuperMemo, np. grafika, przykłady zastosowania każdego słówka w zdaniu i większa ilość ćwiczeń dla każdego słówka.

Program SuperMemo przewyższa PH jakością algorytmu optymalizacji powtórek i łatwością tworzenia własnych, prawie profesjonalnych baz danych oraz możliwościa korygowania i uzupełniania tych baz w procesie nauki. Tego nie ma żaden inny program.

Wiem co piszę, znam prawie wszystkie programy na naszym rynku, byłem betatesterem prawie wszystkich wersji Profesora Henryego (z wyjątkiem Słownictwa 1.0) i SuperMemo w wersji SM98, testuję obecnie system SuperMemo on-line. Pisałem uwagi o programach do wydawców EuroPlusów, Eteachera, Langmastera i English+.

Niestety nie mogę niz napisać o planach rozwojowych PH, jakaś lojalność obowiązuje betatesterów i stałych użytkowników.

Zwracam Ci jednak uwagę, że Edgard Multimedia wydaje obecnie bardzo dobra serię Audiobooków, które są naprawde godne uwagi.
oj od razu ograniczony:) w zadnej mierze nie CHCIALEM CI NI ZARZUCAC zreszta emotionki wskazuja na forme zarrtu:) dlaczego wiec sie tak uniosles...zupelnie niepotrzebnie bo zle mnie zrozumiales:) jedyna rzecz ktora moge zarzucic memo jest fakt braku cwiczen w pzreciwienstwie do henrego:) szkoda ze memo nie ma bazy (poza basic) tylko iwylacznie do british english moze wiesz cos o planach? a w henrym barkuje mi wlasnie tej bazy do proficiency :) bardzoi ciekawa pozycja jest tez wydano niedawno pismo angielski cd podaj 3 naumer z dodtakiem fce/cea (zainterseowaniwiedza hdzie sprawdzic) docenia algorytm memo jednak jest on ukierunkowany na american english (wiem expnasja itd) jednak ja pomimo wszytsko preferuje brytyjski akcent:) rozwodzic sie tu nie bede dlaczego:) pozdrawiam :)
No cóż SuperMemo ma równiez bazy British English np.
Basic English;
First & Next Steps;
Angielski w 3 miesiące;
Szybki kurs słownictwa angielskiego;
Rozmówki angielskie w miesiąc.

Dowolną ilość takich baz możesz stworzyć sobie sam (nie uwirzyłbyś, gdybym napisał Ci ile takich mam na twardym dysku). Niestety swoje bazy opracowuję na podstawie profesjonalnych materiałów źródłowych, do których nie mam praw autorskich, dlatego ich nigdzie nie udostępniam.

Jest jeszcze jedna baza firmowa "Forget it". Została ona opracowana dla sieci szkół Empik i nie jest przez SuperMemo World udostępniana, można ją dostać tylko zapisując się do tej szkoły, dlatego nic więcej on niej napisać nie mogę. Wierzę, że jest dobra.

Natomiast jeśli chodzi o American English, to ten akcent jest akurat zaletą baz SuperMemo. na rynku oprócz SuperMemo istniał tylko jeden poważny program z tym akcentem - "To live and to speak in America". Był wprawdzie jeszcze jeden, wydany bodajże przez Albion, ale nie odegrał większej roli.

Spójrz w księgarniach na podręczniki angielskiego. Podręczników z British English jest do licha i ciut ciut, a do American English z trudem znajdziesz kilka.

Niestety nie mogę Ci odpowiedzieć na pytania dotyczące rozwojowych wersji Profesora. firma nad tym z pewnością pracuje, ale ja zwykle dostaję propozycję udziału w testach w ostatnim okresie pracy nad nową wersją, wtedy mam tydzień maksymalnie 2 na testowanie i program idzie do tłoczenia, później przyznam nie bardzo chce mi się do niego wracać.

Ale jednak, gdy przerobisz obie części Słownictwa, jestem przekonany, że na egzaminie CPE nie zabraknie Ci słówek, jesli przerobisz gramatykę, to nie będziesz miał kłopotów i w tej dziedzinie. Pozostają inne sprawności, których nie nauczą Cię żadne programy komputerowe.
>Jeszcze raz piszę Ci, nie wolno zostawiać jednostek do utrwalenia na
>następny dzień. Nawet jeśli kończysz lekcję przed wyczerpaniem
>wszystkich powtórek, powinieneś wywołać program jeszcze raz i wykonać
>same utrwalenia. Program daje taką możliwość.

Moja wersja jednak nie daje, nie zagłębiałem sie w opcje, ale to ma sens skoro utrwalenia to podzbiór powtórek to logicznie ze po dniu przerwy czesc z nich przeskoczy zgodnie z algorytmem do powtórek, a może nawet i wszsystkie tak jak to mi się stało
>Moja wersja jednak nie daje, nie zagłębiałem sie w opcje, ale to ma
>sens skoro utrwalenia to podzbiór powtórek to logicznie ze po dniu
>przerwy czesc z nich przeskoczy zgodnie z algorytmem do powtórek, a
>może nawet i wszsystkie tak jak to mi się stało

Każda daje, musisz tylko wybrać poziom "Professional". Żadne elementy nie muszą przeskakiwać, one sa już w cyklu powtórkowym. Ocena mniejsza niż 4 powoduje to, że te jednostki te będą jeszcze powtarzane w danym dniu.
Warto czasami zagłębić się w opcje.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe