No cóż SuperMemo ma równiez bazy British English np.
Basic English;
First & Next Steps;
Angielski w 3 miesiące;
Szybki kurs słownictwa angielskiego;
Rozmówki angielskie w miesiąc.
Dowolną ilość takich baz możesz stworzyć sobie sam (nie uwirzyłbyś, gdybym napisał Ci ile takich mam na twardym dysku). Niestety swoje bazy opracowuję na podstawie profesjonalnych materiałów źródłowych, do których nie mam praw autorskich, dlatego ich nigdzie nie udostępniam.
Jest jeszcze jedna baza firmowa "Forget it". Została ona opracowana dla sieci szkół Empik i nie jest przez SuperMemo World udostępniana, można ją dostać tylko zapisując się do tej szkoły, dlatego nic więcej on niej napisać nie mogę. Wierzę, że jest dobra.
Natomiast jeśli chodzi o American English, to ten akcent jest akurat zaletą baz SuperMemo. na rynku oprócz SuperMemo istniał tylko jeden poważny program z tym akcentem - "To live and to speak in America". Był wprawdzie jeszcze jeden, wydany bodajże przez Albion, ale nie odegrał większej roli.
Spójrz w księgarniach na podręczniki angielskiego. Podręczników z British English jest do licha i ciut ciut, a do American English z trudem znajdziesz kilka.
Niestety nie mogę Ci odpowiedzieć na pytania dotyczące rozwojowych wersji Profesora. firma nad tym z pewnością pracuje, ale ja zwykle dostaję propozycję udziału w testach w ostatnim okresie pracy nad nową wersją, wtedy mam tydzień maksymalnie 2 na testowanie i program idzie do tłoczenia, później przyznam nie bardzo chce mi się do niego wracać.
Ale jednak, gdy przerobisz obie części Słownictwa, jestem przekonany, że na egzaminie CPE nie zabraknie Ci słówek, jesli przerobisz gramatykę, to nie będziesz miał kłopotów i w tej dziedzinie. Pozostają inne sprawności, których nie nauczą Cię żadne programy komputerowe.