prof. henry 5.0 - nauka słówek

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Mam takie pytanie, kupiłem i zainstalowałem Profesorka H. ver. 5.0 Zacząłem się uczyć, lecz słówka które występują już znam. W ciągu kilku godzin z sumiennymi powtórkami doszedłem do około 200 słówek. Mam następujące pytanie:
Jak wyglądają powtórki, czy są to słówka których nie wiedziałem , czy na drugi dzien będę miał około 200 do powtórzenia ?
Jak się uczyć z prof. Henrym ? Najpierw Słówka, później zdania ? naprzemian?

Dziękuję za odpowiedź.
W każdym programie do nauki słówek pierwsze 1[tel]słówek student, który już uczył się języka raczej zna. Nie mniej jednak należy je powtarzac. Łacińskie przysłowie mówi "Repetitio est mater studiorum - Powtarzanie jest matka uczenia się. Jeśli zrobiłeś już pierwszego dnia 200 słowek, to weź na wstrzymanie. Rób mniej ale dokładniej, wszystkie ćwiczenia z danej grupy słówek. Powtarzaj głośno i wyraźnie nagrywając się i porównujac swoje nagranie z nagraniem lektora. Powtarzaj po kilka razy przykładowe zdania. Wtedy przekonasz się, że przerobenie 30 słówek zajmie Ci conajmniej godzinę. Natomiast nie ma większego znaczenia czy bedziesz przerabiał najperw słówka, czy najpierw zdania. I tego i tego musisz się nauczyc.
Dzięki za wypowiedź. Hmm robię to tak, słówka - 30 ( tak jak polecałeś ) i na przemian zdania - 30 . Acha i narazie przerabiam to w ten sposób, że słówka są z działu Wyrażenia Ogólne(2372 słówek), mam zamiar je przerobić i dopiero później brać kolejny dział i aż dojde do następnej części... Czy tak może zostac ? Czy wprowadzić ewentualne korekty...? W wakacje chciałbym zwiększyć intensywność z 30 do 70 słówek dziennie ( 200 dałem na początek :) , na rozruch ).
Moje zalecenie 30 na dobę jest zaleceniem ogólnym, uważam, że wiele wiecej się nie da, a 30 wystarczy. Pracujac w tym tempie przez rok nauczysz się ponad 10.000 słówek. Musisz pamietać jednak, że dojdzie do tego ponad 200 powtórek dziennie. (Każdego dnia bedziesz miał słowka powtarzane 1, 2, 3, 4, 5 i licho wie, który jeszcze raz).
Bejotka, ale w Prof. Henrym jest coś takakiego że jednego dnia możesz się uczyć 120 słówek, a np drugiego 30 słówek.. nie masz narzucone jak w SM , mylę się ?
Możesz mi napisać jak wygląda system powtórek w Henrym ?

Dziękuję za pomoc !
W SuperMemo też nie masz narzuconej ilosci słowek do nauki jednego dnia. Tylko w SuperMemo on-line jest parametr, który wyznacza dzienna ilość nowych słówek, ale po osiągnięciu tej ilości system przechodzi do poprawek (tylko słowka ocenione niżej niż na 4), a po ich poprawieniu pozwala na dowolną ilość powtórzeń takiej serii.

Normalne "pudełkowe" SuperMemo takiego ograniczenia nie ma. SuperMemo "wymusza" tylko wykonywanie powtórek przed wprowadzaniem nowych wyrażeń. Oczywiście mozna to ominąć, ale mija się to z istotą nauki.

Profesor Henry dla odmiany zostawia wybór: uczyć się nowych słówek czy wykonywać nowe powtórki studentowi. Jeśli ktoś tego nie zauważy to moze ich do samego końca nie wykonywać, co też jest bez sensu.
Bejotka dalej nie rozumiem :( Posłuchaj skoro jestem wydajny przez np pierwszy miesiąc i warunki pozwalają się uczyć nawet do 120-200 słówek dziennie to czemu by zrezygnować ? Zauwazylem ze powtorki w henrym są ,że tak powiem, strasznie banalne :( tylko te co źle się zrobiło.. ...
Słuchaj, ja Ci niczego nie narzucam, jak chcesz możesz robic i 200 dziennie. Ale przyjdzie taki dzień, że otrzymasz 1200 powtórek i co bedzie wtedy.

Stanowczo lepiej uczyć się 30 nowych słówek dziennie powtarzając je po 30 razy, niż 300 powtarzajac je po 3 razy. Ale wybór należy do Ciebie.

Powtórki w PH wcale nie są banalne i nie dotyczą tylko słówek początkowo źle ocenionych. Tylko, że te dobrze ocenione przyjda później.
Witam. Miałeś ogromną racje.. dzisiaj po 3 dniach nauki otrzymałem 117 słówek do powtórki + 30 nowych ( bo takim tempem zacząłem iść ) . Teraz mam stracha jak zrobić żeby tempo się unormowało? czy jest taka możliwość czy z reinstalować program i jeszcze raz zainstalować ? czy może iść od tąd tempem 30 słówke i po kilku dniach się wyrówna ?
Zacznij od nowa z tempem 1 grupa słówek dziennie. Bedzie to w sam raz. Pamietaj, że dojdą 3,4,5, .... 50 powtórka, prędzej czy później otrzymasz do powtórki 200 i wiecej słówek. Ucz się na jakość nie na ilość.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Praca za granicą

»

Pomoc językowa