PROSZĘ O POMOC!

Temat przeniesiony do archwium.
Mam takie pytanko odnosnie programu SUPER MEMO. Zacząłem z nim pracę około miesiaca temu. Słówek opanowłem już dosyć duzo i idą mi powiem szczerze dobrze.Gorzej z gramatyką, nie umiem sobie z nia poradzić .Chodzi konkretnie o ćwiczenia gramatyczne. W tym programie nie ma opisanych zasad , jest podany zdanie czy tam jakis zwrot ale nie ma wytłumaczone dlateo tak a nie inaczej...Denerwuje mnie uczenie sie bez zrozumienia.Jak sobie z tym poradzić...?Prosze o porade, jak ugryżc ta gramatykę???Dziękuję
Do nauki gramatyki służą przede wszystkim podręczniki i tam należy przede wszystkim szukać definicji i reguł. Autorzy bazy English Grammar zakładali, że student zna ogólne definicje i pojęcia gramatyki angielskiej, A baza potrzebna jest mu do utrwalania tej podstawowej wiedzy przez wykonywanie ćwiczeń.

Do nauki gramatyki bez podręcznika bezwzględnie najlepszy jest program "Profesor Henry - Gramatyka" choc i w nim dociekliwy student znajdzie pewne luki, ale jak wspomniałem na początku, do naiki gramatyki najlepszy jest drukowany podręcznik.
Dziękuje:)
racja podrecznik to podstawa, ja uczylem sie gramatyki z dwoch, to pozwolilo mi na wyjasnienie wszystkich watpliwosci, potem wiele latwiej uczyc sie slowek, jak dla mnie slowka to najtrudniejszy prog
pozdr