Zbyt długie powtórki w SM Extreme English

Temat przeniesiony do archwium.
Od niedawna mój SM przy nauce nowych słówek wyznacza mi następne powtórki za 10 dni(czasami nawet za dwa tygodnie!).Ktoś wie jaka jest przyczyna ? i czy można to jakoś zmienić?
dzięki z góry z fachową pomoc:)
Na tym polega cała zabawa. Ja mam już wyznaczone kilka powtórek na 2010 r. (używam SM od około roku).
No ok ale gdy dostaje zupełnie nowe słówko do nauki to powtórka powinna wynosić 2-3 dni(czyż nie?!), a z czasem się wydłużać.A u mnie pierwsza powtórka jest ustalana za 2 tygodnie!
SM ustala termin powtórek (nawet nowych słówek) na podstawie analizy twoich dotychczasowych wyników. Jak juz kilkakrotnie pisałem, ocena po raz pierwszy spotkanego słowa powinna być 3 (chcę jeszcze dziś powtórzyć) i 4 (już umiem).
Słowa powtarzane powinny byćc oceniane rzetelnie. Jeśli jesteś dla siebie za surowy i rzadko stawiasz oceny pozytywne lub jesteś zbyt pobłażliwy i stawiasz głównie 4 i 5, to masz skutki jak opisałeś.

Może być jednak również tak, że programowa ocena twojej pamięci jest prawidłowa i tak należy trzymać.
OK czyli rozumiem że na długość powtórek aktualnie uczonego się materiału ma wpływ to jak oceniałem się wcześniej( a oceniałem sie na 5, ponieważ znałem tamte słówka). Czyli program dostosował siędo moich mozliwosci,więc jeśli teraz będe sie oceniał na 3 to program powinien stopniowo sie znowu dostosować i skracać czas powtórek?
Tak to mniej więcej wygląda. Ale nie rób teraz niczego pochopnie. Zresetuj indeks zapamiętywania (File->Reset->Forgetting index record) i nastepnie oceniaj się rzetelnie i logicznie. 5 wolno Ci postawić sobie raz na 100. Tak naprawdę, to tylko wydaje Ci się, że znasz te słówka. Również z ocenami 0,1,2 nie należy przesadzać, jesli jakiegos słowa nie przypowminasz sobie, mimo, że powtarzasz je po raz n-ty, naucz się go od nowa. Powtórz je głośno i wyraźnie 10, 20, a jeśli trzeba to i 100 razy. Przepisz je na kartce 20 razy sprawdzając ze słownikiem litera po literze, a dopiero potem wstaw 3.

Żaden program nie nauczy się za Ciebie. On tylko może, ale nie musi, pomóc Ci w nauce. Wszystko zależy tylko od Ciebie.
Temat przeniesiony do archwium.

»

FCE - sesja lato 2008