SuperMemo Extreme English! - NAUKA?

Temat przeniesiony do archwium.
No więc mam program SuperMemo Extreme English! polecany przez jednego z użytkowników i teraz mam pytanie, jak się uczyć efektywnie i jak ostawić program do moich potrzeb? rozumiem, że mam zacząć od Basic English ale co dalej? uruchamiam program i co mam robić? po prostu kuc na pamięć i lecieć na następne słówko? ile dziennie się uczyć? proszę o wszelkie porady ;] z góry dziękuje. Pozrawiam!
Na ten temat było już chyba 100.000 wpisów, ale napiszę jeszcze jeden. Powinieneś ściągnąć ebook Pawła Wimmera (http://wimmer.neostrada.pl/SuperMemo98.pdf)i przeczytać go uważnie przynajmniej 3 razy.

Pamiętaj, że programu SuperMemo należy używać CODZIENNIE, w weekendy i święta też. żadna choroba od jego używania nie zwalnia (chyba, że jesteś nieprzytomny.

Codziennie wprowadzaj do nauki nie więcej niż 30 nowych słówek i wyrażeń. Program każdemu słowu/wyrażeniu wyznacza termin następnej powtórki, po pewnym czasie osiągniesz 1[tel]powtórek dziennie. Jeśli zapędzisz się i będziesz wprowadzał po 100, to wkrótce otrzymasz 500 powtórek dziennie.

Nie wolno Ci wystawiać sobie oceny danego słówka jeśli nie nauczysz się go poprawnie wymawiać. W tym celu musisz wysłuchać głosu lektora, nagrać swój głos i porównać go z głosem lektora. Jeśli uznasz to porównanie za prawidłowe, możesz wystawić ocenę tego słowa i przejść do następnego.

Po przerobieniu całej bazy Basic English w wersji angieelsko polskiej, zainstaluj bazę w wersji angielsko-angielskiej. Dopiero po przerobieniu oby wersji możesz przejść do bazy AudioAdvanced English.

Życzę powodzenia.
bejotka, wielkie dzięki za odpowiedz. Proszę jeszcze o napisanie mi, jak ustawić limit słów do nauki dziennie?
Witam. W maju mam mature z angielskiego i chccialbym zdac ja jak najlepiej. Ucze sie angielskiego metoda callana i sita. Chcialbym zaczac uczyc sie jeszcze programem SM co mi poradzisz?
>jak ustawić limit słów do nauki dziennie?

W pakiecie Extreme English nie ma takiej możliwości. Powinieneś sprawdzać ile nowych słówek wprowadziłeś do cyklu nauki. Po przekroczeniu 30 przerwać wprowadzanie dalszych. Natomiast słówka, które program wyznaczy Ci, jako powtórki, musisz przerobić wszystkie.
Jeśli maturę masz zdawać w tym roku. Daruj sobie SuperMemo. Żeby dobrze przygotować się do matury na poziomie podstawowym należy zacząć korzystać z SM na początku pierwszej klasy liceum. Naukę do matury ma poziomie zaawansowanym należy zaczynać w pierwszej klasie gimnazjum.
tzn ze mam sobie odpusici SM?/? Wiec mam dalej kontynuowac nauke tak jak do tej pory?
wiesz co mam zamiar i tak sprobowac SM. Jesli mozesz mi napisac skad mam sciagnac baze slowek do SM pozim podstawowy do bym byl wdzieczny. Program juz mam tylko mam problem ze sciagnieciem bazy. Jesli masz jaks to prosze wyslij mi maila [email] iwelkie dzieki
Tak, uważam że powinieneś "odpuścić" sobie SM. Do matury zostały Ci zaledwie 2 miesiące a SM to program na lata. Nie znajdziesz w sieci ani u wydawcy bazy zawierającej materiał niezbędny do matury i możliwy do opanowania w tak krótkim czasie. Kup sobie dobre repetytorium, np Oxfordu, i kuj co najmniej 3 godziny dziennie.
Uczyłeś się metodą Callana (mam nadzieję, że w szkole językowej) i korzystałeś z kursów SITY, jeśli dodatkowo uczciwie pracowałeś w liceum, to maturę powinieneś zdać śpiewająco.
Witam,
mam pytanie do bejotka.
Czy w SuperMemo można gdzieś zobaczyc, ile słówek zostało wprowadzonych do procesu zapamiętywania danego dnia? Nie chodzi mi o wyznaczone powtórki (które się włączają po kliknięciu w kalendarz).
Będę wdzięczna za odpowiedź.
W dolnej linii jest kilka liczb. Spróbuj zrozumieć co one oznaczają!!!
Wiem, co oznaczają te liczby (czytałam wszelkie możliwe pomoce które znalazłam). Byc może niejasno się wyraziłam. Chodzi mi o statystykę, w której mogłabym zobaczyc, że dajmy na to 13.13.09 wprowadziłam 10 słówek, 18.03 trzydzieści, a 23.03 zero. I ewentualnie mogłabym wyliczyc, ile mniej więcej słówek wprowadzam tygodniowo/miesięcznie, w które dni tygodnia najwięcej itp. Czy jest w ogóle taka opcja w tym programie?
Wydaje mi się, że bejotka nie zauważył mojego ostatniego posta, więc podbijam wątek i proszę o odpowiedź/poradę.
Nie ma takiej możliwości. Zresztą, moim zdaniem, jest niepotrzebna. W SM należy systematycznie wprowadzać codziennie prawie taką samą liczbę nowych słówek np. 30. Jeśli chcesz zapamiętywać raz 30, raz 130, to taka nauka niewiele Ci da.

Możesz oczywiście zwiększać te liczbę w miarę roztrenowania pamięci. Możesz np. co pół roku zwiększać dzienną dawkę o 10. Nie radzę jednak przekraczać 100, chyba, że jesteś na poziomie CPE.
Musisz iść do menu (w górnej listwie): View --> Advanced --> History. W tym "History" sa różne statystyki i takie tam...
Witam , czy mógłby mi ktoś wysłać na maila baze słówek do SM przygotowującą do matury z angielskiego ? Do matury został mi jeszcze rok i myśle ze Super memo mogłoby mi dużo pomóc, lepiej późno niz wcale...
Takiej komercyjnej bazy nie ma, przynajmniej ja nie znam. Do baz amatorskich na twoim miejscu nie miałbym zaufania. Dlatego proponuję, byś uczyła się tworząc własną bazę. Najlepszym materiałem źródłowym do tego jest Repetytorium leksykalne Oxfordu. Na jego końcu znajdują się dwa rozdziały: Word Bank i Functions Bank. To "drukowane bazy SM" poza tym w części lekcyjnej jest trochę słówek i wyrażeń, które też można włączyć do bazy. Razem da to ok. 4.000 najbardziej przydatnych do matury wyrażeń.

3mam kciuki.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie