supermemo 98 - nauczone - czy jest taka opcja

Temat przeniesiony do archwium.
Jak w SM 98 oznaczyć wyrazy jako nauczone? Chciałbym wszystkie słowa, które już przy pierwszej powtórce znam bezbłędnie oznaczyć jako nauczone tzn. żeby się już nigdy nie powtarzały w powtórkach. Chciałbym to zrobić wybierając automatycznie wszystkie słówka, które już w pierwszej powtórce oznaczyłem jako "bardzo dobrze". Wiem, że jest przycisk "usuń", ale nie chce mi się usuwać każdej jednostki pojedyńczo.
Czy ktoś może mi powiedzieć w jakim pliku sm 98 zapisuje postępy w nauce? Chcę sobie zrobić backup.
Poczytaj:

http://www.supermemo.pl/faq/33
Dziękuję. Skorzystałem z tej opcji, ale ten eksport jest bardzo powolny. Wolałbym po prostu ustawić w programie do backup'u automatyczne kopiowanie jakiegoś określonego pliku po każdej sesji nauki.

Poza tym mam jeszcze jedno pytanie. Czy mogę w sm 98 wybrać określoną kategorię, np. słówka które w danej sesji wypadły mi gorzej niż bardzo dobrze i je dodatkowo powtórzyć tego samego dnia, albo zaznaczone gdzieś skopiować, zapisać jako kolejną kategorię i wtedy ją sobie powtórzyć. Czy też moge tylko i wyłącznie powtarzać wg. ustalonego przez algorytm terminarza?
Takiej opcji nie ma, ale jeśli podawane przez program słówko znasz na 100 procent i chcesz je ocenić na 5 i nigdy więcej go nie sprawdzać. naciśnij przyciski Ctrl i D i potwierdź swoją decyzję.
>Poza tym mam jeszcze jedno pytanie. Czy mogę w sm 98 wybrać określoną
>kategorię, np. słówka które w danej sesji wypadły mi gorzej niż bardzo
>dobrze i je dodatkowo powtórzyć tego samego dnia, albo zaznaczone
>gdzieś skopiować, zapisać jako kolejną kategorię i wtedy ją sobie
>powtórzyć. Czy też moge tylko i wyłącznie powtarzać wg. ustalonego
>przez algorytm terminarza?

Niestety musisz powtarzać je wg algorytmu. Ale pamiętaj słówka ocenione na mniej niż 4 program bądzie Ci podawał dopóki nie ocenisz ich na 4. Zatem jeśli przerwiesz ich naukę beż czwórki lub piątki będziesz mógł do nich wrócić za godzinę, dwie lub jutro.

Ja jednak zawsze radzę, żeby uczyć sie do skutku, tzn dopóki z czystym sumieniem nie ocenisz swojej znajomosci tego słowka na 4. Ocena 5 w tym przypadku ma to samo znaczenie co 4.
Bejotka dziękuję za odpowiedź. A na czym polega różnica między Zapomnij i Pomiń? Opisy funkcji są dla mnie trochę nie jasne. Czy chodzi o to, że "pomiń" odnosi się do wyrazów które jeszcze nie weszły do powtórek, a zapomnij do tych co już są w powtórkach?
Pewne wyrazy znam już bardzo dobrze. Nie chcę ich mieć do powtórzenia, ale też nie chcę ich całkowicie usuwać z bazy, bo może za 4 lata przyjdzie mi ochota żeby jednak sprawdzić czy wszystko dokładnie pamiętam i wtedy mogę chcieć je jakoś wybrać do powtórki.
Jeśli wybierzesz ZAPOMNIJ, to historia nauki tego słówka zostanie wyzerowana i SM zapyta o nie na końcu bazy. Jeśli wybierzesz POMIŃ, to element zastanie uznany za w pewnym sensie "nieistniejący", tzn SM nie zapyta o niego dopóki nie cofniesz dyspozycji POMIŃ".

Obie dyspozycje są odwracalne, ale musisz trochę poćwiczyć.
Potrzebuję podpowiedzi jak odwróć tą operację. Próbowałem Node operations - Status - Undismiss, ale to nie działa. Ten znak stopu nie zmienia się na znak niebieskiej L.
Ctrl+F, Ctrl+M.

Przestudiuj i przećwicz ocje Classify.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

FCE - sesja wiosna 2008

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę