jaki program (kurs) do nauki? nietypowy problem

Temat przeniesiony do archwium.
witam,
chciałabym prosić o polecenie programu komputerowego (kursu), który będzie odpowiedni dla mnie. nigdy nie uczyłam się języka angielskiego (znam bardzo dobrze niemiecki) i chciałabym to nadrobić. mój przypadek jest chyba dość nietypowy, ponieważ bardzo dużo nauczyłam się z filmów/piosenek (filmy mogę oglądać bez napisów, czasem zdarza mi się nie znając słowa zrozumieć "na czuja", może w jakiś sposób podpieram się wtedy niemieckim? w końcu to ta sama grupa języków) ale wiedza ta jest nieusystematyzowana i totalnie brak mi znajomości gramatyki. w związku z tym mimo rozumienia tekstu mówionego (a jeszcze lepiej pisanego!) nie jestem w stanie powiedzieć poprawnie ani zdania. przez najbliższy rok będę siedzieć z dzieckiem w domu i chętnie wykorzystałabym ten czas na naukę przy użyciu komputera (kursy poza domem raczej nie wchodzą w grę przynajmniej dopóki maluch nie podrośnie). kupiłam już kurs na mp3 [Angielski na mp3 "Konwersacje dla średnio zaawansowanych"] ale to za mało. proszę o propozycję dobrego programu, kursu multimedialnego, wiem że jest ich wiele, tell me more, europlus+, profesor henry, supermemo itd ale nie potrafię się w tym odnaleźć i wybrać. nie należę do osób, które mają słomiany zapał i jestem zdecydowana poświęcić dziennie min. 2 godziny na naukę z komputerem + co najmniej godzinę na słuchanie mp3.
Ja polecam prof Henry 6.0. i supermemo. Zresztą wyd. Edgard ma też płytkę z gramatyką. Henrego polecam bo ma min. wymowę zdań. Polecam szczególnie opcję tłumaczenia z pl na ang. Co do innych programów to można sobie ściągnąć darmowe wersje demo. Zobacz tez na stronę http://www.supermemo.net.pl/top_courses
Po zalogowaniu można się uczyć za darmo on-line, np. gramatyki.
Poza tym pomyśl o nauce przez skypa. No i jakieś książki do gramatyki też wydają się niezbędne. Polecam "English Grammar in Use" Raymonda Murphy.
Było kilka podobnych wątków na tym forum. Poczytaj sobie moje wcześniejsze wypowiedzi, albo wypowiedzi Bejotka - eksperta od programów.
Ja uważam, że ktoś, kto pragnie uczyć się samodzielnie języka obcego powinien zacząć od dobrego PODRĘCZNIKA POLSKIEGO. Programy tylko wspomagają naukę, nie uczą się za studenta i nie zastępują mu nauczyciela. Jednak, aby się nauczyć języka, trzeba mieć NATURĘ SAMOUKA.

Dlatego polecam Ci podręcznik Wydawnictwa Edgard (tego od "Profesorów") Angielski dla wiecznie poczatkujących, podręcznik Szkutnika "Mówimy po angielsku", audiobooki Elżbiety Żółtak (pisałem o nich kilkakrotnie).

Programy polecane przez Axela "Profesor Henry - Słownictwo", "Profesor Henry - Gramatyka" i "SuperMemo Angielski? No Problem! Plus" oraz "SuperMemo Rozmówki angielskie w miesiąc".

Axelowi dziękuje za opinię.

BTW Wyżej cenię sobie "SuperMemo Angielski? No Problem!" bez plusa, ale już jest chyba nie do dostania, a wersja z plusem dla początkujących może być bardzo pożyteczna.
hotaru85

topten reviews jest to strona gdzie mozesz sprawdzic klasyfikacje wszystkich produktow, w tym wypadku programow do nauki angielskiego, ze wszystkich tabel proponuje bys przy wyborze programu zwrocila uwage na effectiveness

http://esl-software-review.toptenreviews.com

« 

Pomoc językowa

»

Egzaminy