Program był pomyślany, żeby go przerabiać w ciągu 2 lat pracując w 40 minu minut dziennie. Przy małym rachuneczku mozna to przetłumaczyc na 30 nowych słowek lub zwrotów dziennie. Oczywiście piszę tu tylko o zapamietywaniu, czyli wprowadzaniu do cyklu nauki. Później jeszcze przez wiele lat program będzie Ci podsuwał zwroty do powtórki. Przerwać naukę nalezy dopiero wtedy, gdy czytanie angielskich książek stanie się przyjemniejsze i łatwiejsze od wkuwania słówek z bay SPEEDUP.
Tego typu statystyk nikt jeszcze nie przerowadzał, ale przed bazą SPEEDUP była znana baza Audio Advanced English, która liczyła ok. 40.000 elementów. Wtedy w instrukcji i reklamach pisało, że jest do przerobienia w ciągu 4 lat przy 400 minutach nauki dziennie (nie wyłaczając wakacji). Moje doświadczenie to częściowo potwierdzają. W ciągu roku przerobiłem ok. 10000 jednostek. Dziennie zajęło mi to trochę więcej czasu. Przy nauce 50 jednostek dziennie po roku zacząłem dostawać ponad 250 słówek do powtórki + 50 nowych, to spowodowało najpierw przerwę we wprowadzaniu nowych, a potem i w powtórkach. Zrobienie całosci zajęło mi dużo wiecej czasu. Dlatego zawsze mówię, że tylko geniusz albo idiota uczy się więcej niż 30 zwrotów dziennie.