gdzie najlepsza lingwistyka??

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |
hej, tworze ten tamet poniewaz prosilbym szanownych uczestnikow forum o informacje dotyczace studiow wyzszych, a mianowicie lingwistyki stosowanej. Gdzie jest najlepszy osrodek lingwistyki? Zastanawiam sie nad dwoma: UMCS w Lublinie lub tez UAM w Poznaniu? Czy ktos moglbe sie podzielic wrazeniami ze studiow na tych uniwerkach? Moze polecacie jakies inne? Co powiecie o UW lub nawet prywatnych szkolach? Licze na otrzymanie szybkiej odpowiedzi.
Lingwistyka a lingwistyka stosowana to nie to samo. Jestes pewien, czy wiesz, czego wlasciwie chcesz? Lingwistyka najlepsza jest na UAM w Instytucie Jezykoznawstwa, ale to nie to samo co lingwistyka stosowana...
Tak? To na czym w takim razie polega roznica pomiedzy tymi dwoma kierunkami? Cale zycie myslalem ze to to samo. Mam na mysli kierunek po ktorym mozna nauczac badz tlumaczyc z dwoch jezyki obce, a trzeci jest jako lektorat (czy cos w tym stylu)...
sorx, mialo byc "z dwóch Języków" ;)
Tez jestem ciekawa czym sie rozni lingwistyka od lingwistyki stosowanej :]
A tak btw lingwistyka stosowana na UAM nie znajduje sie w wydziale Językoznawstwa, chyba ze chodzilo Ci o etnolingwistyke a to co innego :]
zamiast wydział miało byc Instytut, a wydział Neofilologii jest wspolny dla obu kierunkow :)
>Tez jestem ciekawa czym sie rozni lingwistyka od lingwistyki
>stosowanej :]
>A tak btw lingwistyka stosowana na UAM nie znajduje sie w wydziale
>Językoznawstwa, chyba ze chodzilo Ci o etnolingwistyke a to co innego
>:]

wyczuwam pewna ironie...niepotrzebnie kochana Andziu, bo SimaD wie o czym pisze...

tak sie sklada, ze lingwistyka = jezykoznastwo, czyli nauka o jezyku, podczas gdy lingwistyka stosowana jest kierunkiem studiow gdzie jezykoznastwa/lingwistyki zbyt wiele nie uswiadczysz (jedynie pewne podstawy...w odroznieniu do tradycyjnej filologii...), gdyz na lingwistyce stosowanej kladzie sie szczegolny nacisk na praktyczna nauke jezyka (2 jezykow), mniejszy natomiast na sama teorie jezyka

prawda jest wiec, ze na UAM w Instytucie Jezykoznawstwa jest 'lingwistyka', co wynika z samej nazwy instytutu...czy najlepsza nie mnie oceniac...ale tak sie mowi...

pozdrawiam bez zlosliwosci :*
Primo, nie jestem Andzia (widze ze udziela mi sie syndrom nicka Tawananny)
Secundo, trzeba bylo od razu mowic ze chodzi o jezykoznawstwo i wtedy wszystko sie zgadza :]
Adziuniu, a czym sie różni lingwistyka od językoznawstwa? Może wiesz coś, czego nikt inny nie wie?
Przy okazji - do całkiem niedawna Instytut Językoznawstwa UAM nazywał się Instytut Lingwistyki...
wiem wiem niczym sie nie rozni, po prostu nie skojarzylam bo na ten kierunek mowi sie językoznawstwo, przynajmniej na wszystkich stronach UAM tak jest nazywany.
wybacz Adziuniu ma ignorancje :***
Hm mi w kazdym razie chodzi o lingwistyke stosowana, a oczekiwanych informacji nie uzyskalem. Wiec czy ktokolwiek mi ich moze udzielic? Gdzie jest najlepsza lingwistyka stosowana i na ktora radzilibyscie mi zdawac?
najlepsza lingwistyka stosowana - to relatywne pojecie. wszystkie chyba panstwowe reprezentuja solidny poziom, bo wiele ich nie ma (naliczylem 4)
- UAM w Poznaniu
- AB w Bydgoszczy
- UW w Warszawie
- UMCS w Lublinie

w 'srodowisku filologow' najlepsza opinia sie ciesza Poznan i Warszawa (co do warunkow i poziomu studiow sie nie wypowiadam, bo sie nie znam na tym :/)

pzdr.
ja studiowałam lingwistyke stosowana na ab (UKW) i tam jest o tyle fajnie, że masz lingwe ang-ros na którą możesz iść nie znając ruska. ja właśnie na takiej byłam. ciężko i dużo nauki, szczególnie z ruska. trzeba być systematycznym i zdyscyplinowanym, ale można dać radę. kadra spoko, nie trafiłam na nikogo, kto byłby wredny, mścił się czy tępił. ogólnie kierunek też bardzo sensowny i lepszy od filologii. więc szczerze polecam ten kierunek
oo..! jeśli chodzi o lingwistykę stosowaną na AB w Bydgoszczy i UMCS w Lublinie, to czy ktoś mógłby się wypowiedzieć porównując, jeśli takie porównanie jest możliwe...??
W tym roku staram sie o indeks na lingwistyke na UW, ale zawsze warto wiedzieć więcej.... ;)
Pozdrawiam!
a lektorat z trzeciego jezyka ejst narzucony czy mozna wybrac sposrod dostepnych na uczelni??
ja nie miałam lektoratu póki co, ale później masz łacine
a na ktorej uczelni jestes?
Melduje sie reprezentacja lingwistyki na UMCS :)
U nas jest lektorat 3 jezyka od poczatku studiow, trwa 2 lata i mozna sobie wybrac sposrod francuskiego, hiszpanskiego, wloskiego i rosyjskiego(oczywiscie jesli ktos jest np. na kombinacji ang-fr, to nie moze wybrac fr :)
a to kiepskie jezyki macie :P jedynie ruski z wymienionych jest ok
Wiem, dlatego jestem na kombinacji z rosyjskim, heheh :)
hehehe :D
tzn pominalem francuski bo dla mnie jest oczywiste ze jest fajny, hiszpanski, wl i niem sa do bani :)
ale przeciez sa inne jezyki na umcs, czeski, bulgarski itd. nie wiesz czemu ich nie udostepniaja??

p.s. jaki byl prog przyjmowania na lingwistyki jesli chodzi o pkt?? wiem np ze na uw max to byl 400. wiec jak to wyglada ?
Moze daloby sie rowniez zapisac na lektorat z innego jezyka, ale nas po prostu w pierwszym dniu postawiono przed wyborem, poszly listy chetnych na fr, hiszp, wl lub ros, i kazdy mial sie wpisac na ktoras z list :)
W necie znalazlam informacje, ze w tym roku na lingwistyke umcs chetnych bylo 5,7 na miejsce. Nie wiem nic o progach przyjec, zdawalam rok temu kiedy rekrutacja wygladala zupelnie inaczej (lepiej? :)
A gdzie sie wybierasz, phazz? :)
pojde tam, gdzie sie dostane :>
daj Boze na umcs, ale i tak zloze na uw i umcs. trzeba sprawdzic farta.
a twoi koledzy/zanki od j rosyjskiego to sa tylko ze wschodzniej sciany Polski?? :)

a nie ma tam przypadkiem na umcs serbsko-chorwackeigo, portugalskiego?
Aha, to rozumiem, ze stresy zwiazane ze zdawaniem na studia jeszcze w tym roku Cie nie dotycza :)
Ludzie na lingwistyce sa z calej Polski, a najmniej jest, o dziwo, tych z Lublina:)
A co do tych lektoratow, to wszystko co wiem. Wiecej grzechow nie pamietam ;)
Wejdz na www.umcs.lublin.pl, moze tam cos znajdziesz. A juz na pewno znajdziesz telefony do bardziej zorientowanych osob niz ja (tzn. tych w sekretariatach :)
no w tym roku jeszcze nie. ale prawda jest, ze ten walony wyscig szczurow juz sie zaczal, i gdyby nie sytuacja na rynku pracy to chetnie bym wysiadl z tej pogoni. oby sie dostac. masz moze wolne miejsce w akademiku? :P

do sekretariatu nie zadzwonie bo za drogo z poza tym babsko-urzedasy mnie pogryza. wole zyc w niewiedzy
Hej. Dostalam sie na lingwistyke stosowaną na AB. Czy ktos moglby mi przyblizyc nieco ten kierunek , znaczy jak to wyglada akurat konkretnie na tej uczelni bo mnie juz straszą ze nie do wytrzymania :( Bo mam jeszcze do wyboru anglistyke na UWM. Wiec co mam wybrac? W Bydgoszczy nie znam zywej duszy, wiec jesli studiujecie tam lub macie kogos znajomego to odezwijcie sie prosze na tym forum jak najszybciej.
Lingw. na AB to fajny kierunek, jeśli chcesz się nauczyć jednego języka na poziomie filologii, a drugie juz nie tak bardzo:P
Dosc duzo praktycznej nauki (tyle samo co na filo. ale tylko jezyka wiodacego), skrawki kultury, literatury, historii(o wiele mniej, niz na filo.).
Zaleta:uprawnienia do nauczania dwóch języków.
Waday: brak praktycznej możliwości robienia doktoratu po studiach,
szanse, żeby zostać tłumaczem- topniejące(po filo. też nie najlepsze), studia tylko pięcioletnie.
Ja wybrałem cztery lata temu wybrałem filo. a teraz drugi język w innej uczelni. To chyba lepsze, jeśli dobrze chcesz się nauczyć języka, niż lingw.
wbrew powszechnej opinii same orły to tam nie trafiają, więc na pewno dasz sobie radę!! Żeby tylko się podonało!!Good luck!!
co TY ględzisz? obu przedmiotów uczysz się tak samo, nie ma tak, że jeden jest na lepszym poziomie, drugi na gorszym. oba są tak samo ważne, nawet jak zaczynasz od poziomu podstawowego. praktycznej nauki cała masa, wszystko niemalże ćwiczenia, dlatego obecność obowiązkowa, mało wykładów. dość ciężka sesja szczególnie biorąc pod uwagę, że na główną ocene np z PNJA składa się kilka egzaminów, jak polegniesz na ostatnim wszystko od początku musisz zdawać. co do literatury i historii to póki co się zgodzę. dość okrojona, literatura zaczyna sie od 2 sem, a historii na 1 roku nie ma w ogóle.
i jak to studia tylko pięcioletnie? lepiej niż na filo, bo masz studia magisterskie, a na filo musisz kombinować po licencjacie, żeby się na magisterkę dostać.
poza tym po 1 roku wybierasz sobie specjalność i pod tym kierunkiem dalej Cie kształcą- albo nauczycielska, albo translatoryka (niewielki procent wybiera tą pierwszą, patrząc na mój rocznik)
racja, same orły tam nie trafiają, ale te mniej orły mają dużą szanse, żeby odpaść, szczególnie jak są na ruskim od podstaw. niektórym nauczyciele z góry powiedzieli, że są bez sensu, kilku odeszło w czasie roku, część odpadnie po wrześni, no ale da się utrzymać. jeśli jesteś na rusku nie od podstaw ciężkie przejścia możesz mieć z konwersacją. jest naprawdę dużo pracy, na czytaniu rycie słówek, na fonetyce rycie transkrypcji, na pisaniu można zasnąć, ćwiczenia z literaruty z facetką, która sama się gubi i głównie za wykładowców masz magistrów (w czasie całego roku mieliśmy 1 wykład w pierszym semestrze z kobietą z tytułem profesora i 1 facetem z tytułem doktora, w 2 sem tylko facetka z wykładów z literatury miała powyżej magistra). generalnie jeśli pracujesz dużo, nie biegasz co rusz na imprezy tylko się przykładasz, powinno nie być źle. ale już niewielkie zaległości mogą sprawić Ci wiele kłopotów. wykładowcy generalnie fajni, sympatyczni i pomocni. niestety bardzo przykładający wage do obecności, dlatego za nieusprawiedliwione nieobecności możesz łatwo wylecieć. no i tyle.
Ok , dziekuje bardzo za informacje. Tylko ja jestem tak niezdecydowana ze nadal nie wiem co mam zrobic, glownie dlatego ze w olsztynie mam znajomych, zalatwilabym sobie latwo mieszkanie a w Bydgoszczy wiem tylko jak dojsc z dworca na ulice Chodkiewicza. Nawet na Grabowej jeszcze nie bylam, mam nadzieje ze budynek jest spoko. m_m_m_m na ktorym jestes roku? Ja sie ucze ruska od podstawowki ale mialam tylko 2 godziny tygodniowo. Chcialam isc do grupy ze znajomoscia ale teraz to juz nie wiem, bo sie boje ze nie dam sobie rady. Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |